Рецензія на фільм «Кролик Джоджо»
Одного разу в Третьому Рейху

17 січня 2020,  03:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Під час Другої світової війни в нацистській Німеччині живе собі 10-річний хлопчик Джоджо Бетцлер, який є добрим і чуйним, а також дуже любить Гітлера і свастику і мріє одного дня стати особистим охоронцем фюрера. Для нього нацизм стає захоплюючою грою з гучними слоганами про перевагу арійців над іншими людьми, але коли він виявляє, що в стіні його будинку ховається єврейська дівчинка, гра перетворюється на реальність. Реальність, в якій у двері може постукати гестапо і вбити дівчинку, а заодно і Джоджо з його мамою. Як же тепер бути маленькому нацистові, якого все життя вчили ненавидіти євреїв?

Після приголомшливого успіху у всесвіті Marvel, який майстру сучасного арт-хауса приніс блокбастер «Тор: Рагнарок», новозеландський режисер Тайка Вайтіті вирішив повернутися з космосу на Землю і перенести на екрани книгу письменниці Крістін Люненс «Caging Skies» («Небеса у клітці»), чий дідусь під час Другої світової війни був в'язнем в нацистському трудовому таборі. Так на світ з'явився дивовижний – добрий, смішний і водночас дуже сильний і драматичний – фільм «Кролик Джоджо», де Тайка вирішив зіграти одну з найбільш незвичайних ролей у своїй кар'єрі – роль вигаданого Адольфа Гітлера.

З головним героєм «Кролика Джоджо» ми знайомимося під час його поїздки в спеціальний табір для гітлерюгенду (гітлерівської молоді), де хлопчиків вчать лазити по канату і вбивати ворогів Третього Рейху, а дівчаткам розповідають, що вони повинні народити якомога більше дітей для «великої Німеччини» (пропускаючи той факт, що потім їхніх дітей Гітлер відправить в іншу країну на смерть). Для юного Джоджо це все здається веселою пригодою, але коли його намагаються змусити вбити кролика «заради Гітлера», хлопчик, навіть не дивлячись на весь свій сліпий фанатизм і прагнення бути зразковим нацистом, відмовляється це робити і намагається відпустити кролика на свободу. Так він отримує своє прізвисько «кролик», а його вигаданий друг «Гітлер» дає йому відмінну пораду – «бути кроликом», адже «кролики можуть перехитрити і левів, і жирафів, і носорогів».

Роль Джоджо виконує абсолютний новачок усвіті кіно Роман Гріффін Девіс, але Тайка відмінно зумів розпізнати в ньому справжній талант. За втілення цього юного, але чарівного (тому що доброго в душі) нациста Девіс отримав номінацію на «Золотий глобус», і під час перегляду ви зрозумієте, що це було абсолютно заслужено. Він незрівнянно зіграв хлопчика, який відчайдушно ненавидить євреїв (адже того вимагає Гітлер), але, познайомившись з єврейською дівчинкою, переживає величезний особистісний конфлікт, після чого крок за кроком вчиться любити євреїв, адже, виявляється, усі ті страшилки, що про них йому розповідала партія і яким з насмішкою підіграє його нова подруга-єврейка Ельза у втіленні ще однієї талановитої юної актриси Томасін МакКензі, є звичайними казками, а євреї – такі ж люди, як і німці, і на голові у них не ростуть ніякі роги.

Сам Тайка, на жаль, не був номінований за свою гру ні на «Золотий глобус», ні на «Оскар» (напевно, тому що дивно номінувати актора на премії за втілення справжнього маніяка Гітлера, інша справа – за втілення вигаданого маніяка Джокера), але в цьому образі повністю божевільної примари фюрера, він дивовижний. Він прямо як Квентін Тарантіно – і знімає чудово, і грає чудово. При цьому Тайка не претендує ні на яку історичну достовірність і розповів в одному інтерв'ю, що не проводив ніяких досліджень про Гітлера, оскільки німецький фюрер був «й*баною п*здою» (і з цим неможливо не погодитися). Його «Гітлер», вигаданий друг Джоджо, втілює все те зло, що насаджує в голови людей машина пропаганди, коли люди звертаються до свого лідера по допомогу, а він вирішує перетворити їх на свої маріонетки. Тому так цікаво спостерігати за їхніми з Джоджо відносинами, які починають змінюватися, коли хлопчик зустрічає Ельзу, справжню дівчинку, перед якою його гаряче обожнюваний «Гітлер» меркне. Чому? Напевно, тому що Джоджо ніколи й не любив Гітлера по-справжньому. Його просто дуже довго переконували, що він повинен його любити. Але ж любов силою не отримати.

Окремих оплесків заслуговує Скарлетт Йоханссон, яка грає маму Джоджо Розі. Вона закохає вас в себе знову в цьому образі мами-левиці, яка всупереч нацистському режиму робить все, щоб її Джоджо зростав в любові і радості, щоб він знав, скільки горя приніс Німеччині та всьому світу Гітлер, і щоб виріс хорошою людиною, яка вміє любити, а не ненавидіти. Події фільму відбуваються в дуже темні часи, коли на центральній площі міста вішають неугодних нацистському режиму німців, але кожна поява Розі на екрані несе з собою неймовірний заряд позитивної енергії і чистої любові – до свого сина, до світу, до танців, до свободи – і ця її любов заразна, ви буквально відчуваєте її крізь екран. А коли Розі п'є вино за вечерею на честь визволення Італії – цей настрій залишиться зі мною на цілий рік.

Чудовий акторський склад «Кролика Джоджо» завершують Сем Роквелл, Ребел Вілсон і Алфі Аллен, які грають місцевих активістів правлячої партії, і ця трійця заслуговує на окремий ситком. А якщо ви будете дивитися уважно, то напевно помітите, що герої Роквелла і Аллена явно небайдужі один до одного. Але ж це Третій Рейх, тут прийнято, щоб чоловіки вбивали один одного і доносили один на одного, а не любили один одного.

У «Кролику Джоджо» Тайка насміхається не тільки над Гітлером і нацизмом, але і над самою концепцією ненависті, над тим, що люди можуть вибрати її замість прекрасного почуття під назвою любов, від якого розквітає все всередині і зовні. Фірмовий стиль новозеландця відчувається в кожному кадрі «Кролика Джоджо», починаючи з тієї пісні групи The Beatles на німецькій мові і закінчуючи дотепними діалогами, де персонажі метають одне в одного фрази, як дротики. Він – єдиний режисер на всій планеті, який може викликати сміх сценою, де поруч з дитиною вибухає граната (зрозуміло, дитина залишається живою і відбувається декількома шрамами, хоча «Гітлер» все одно втрачає свідомість). Але разом з усією цією іскрометною сатирою і його здатністю знаходити світло у темряві, Тайка також демонструє в своєму новому фільмі, що вміє визначити потрібний момент, щоб вирвати глядача з фантазії і повернути в сувору реальність нацистського режиму. Повірте, ту сцену ви не забудете ніколи. І, як не дивно, саме такі сміливі рішення і роблять сатиричну драму Тайки кінематографічним шедевром.

Так що «Кролик Джоджо» – безумовно один з кращих фільмів 2019 року і один з кращих фільмів минулого десятиліття. Про нацистів, Гітлера і Другу світову війну було знято вже стільки кінострічок, що їх і не злічити, але нове творіння Тайки – це щось глибоке і особливе, моментальна класика для всіх, хто любить кіно. Адже в першу чергу воно про любов та її безмежну силу змінити світ. А про це нам варто пам'ятати кожен день. І в мирний час, і особливо під час війни.

Якщо ваш вигаданий друг носить жахливі вуса, форму зі свастикою і постійно вимагає до себе підвищеної уваги, може це знак, що пора завести справжніх друзів. Таких, які не прагнуть знищити світ і будуть любити вас по-справжньому.

13122