Рецензія на фільм «Дулітл»
Веселий зоопарк Роберта Дауні мол.

9 січня 2020,  23:33 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У Вікторіанській Англії не було відомішого лікаря за доктора Джона Дулітла. Він умів чудово знаходити спільну мову з будь-якими пацієнтами, і не важливо, ходять вони на двох ногах, на чотирьох чи взагалі пурхають з квітки на квітку. Разом зі своєю дружиною вони лікували всіх, хто стукав у двері їхнього особняка, але коли її не стало, Дулітл став справжнім відлюдником і сховався від людей за високим парканом. Минуло сім років, і раптом в його двері стукають юні хлопець і дівчина, яким потрібна його допомога. І Джону Дулітлу не залишається нічого іншого, як покинути межі своєї обителі і відправитися в незабутню пригоду в далекі краї...

Сімейна пригода «Дулітл» з Робертом Дауні мол. в ролі того самого знаменитого ветеринара, обдарованого здатністю розуміти мову тварин, є першою гучною прем'єрою 2020 року. Її режисером і сценаристом став Стівен Гейган, який на початку тисячоліття отримав «Оскар» за сценарій до фільму «Трафік», але ніколи не працював в жанрі сімейного фентезі. Чи вийшло у нього зняти цікаву пригоду для дітей і дорослих? Давайте розберемося.

«Дулітл» починається з чудового анімаційного епізоду, який розповідає про минуле життя головного героя Джона Дулітла та його дружини Лілі, але незабаром ми бачимо прославленого на всю Англію доктора нещасним самітником, який настільки відвик від людей, що готовий ховатися від них за диваном. Але добрий хлопець Стаббінс (Гаррі Коллетт) і юна леді Роуз (Кармель Ланіадо) змушують його встати з карачок на дві ноги і згадати, що він – великий лікар, і тепер від нього залежить доля не тільки його різношерстого (в буквальному сенсі) зоопарку, а й королеви Вікторії (Джессі Баклі), що злягла від загадкової хвороби. Разом з вірними друзями, всі з яких є тваринами, і своїм новим асистентом Стаббінсом, Дулітл сідає на корабель і відправляється на загадковий острів, де росте чарівний плід, здатний зцілити навіть того, хто знаходиться в кроці від смерті. І нудьгувати з цією командою вам точно не доведеться.

Складно одразу назвати роль Дулітла однією з кращих ролей в кар'єрі Дауні мол. (у цього актора є 2 номінації на «Оскар»!), але будемо говорити чесно: після ролі Тоні Старка в блокбастері «Месники: Завершення», що б нового він поки не зіграв, перевершити історію Залізної людини, яка розгорталася цілих 9 фільмів, практично неможливо. Тим не менш Дауні мол. тут незрівнянно спілкується з численними тваринами, які намальовані на комп'ютері і під час реальних зйомок були просто зеленим екраном, смішить і показує, що він готовий підкорювати нові горизонти після ролі Тоні Старка. А останнє навіть саме по собі не може не радувати.

Із решти зоряного каста «Дулітла», куди увійшли Том Голланд, Рамі Малек, Емма Томпсон, Рейф Файнс, Маріон Котійяр, Джон Сіна, Октавія Спенсер і Селена Гомес, українські глядачі, на жаль, не побачать і не почують зовсім нікого, оскільки всі вони озвучували цих милих і веселих тварин в оригіналі. Зате в кадрі з'являться Майкл Шин, який зіграє давнього суперника Дулітла, і Антоніо Бандерас, якому дуже йде образ короля пірата в яскравій шовковій сорочці. Як щодо спін-оффу про його пригоди?

Ви навряд чи впізнаєте перерахованих вище акторів в їхніх звіриних образах, але ці звірі вас точно підкорять. Великий горила Чі-Чі, який страждає від нападів страху і паніки, пасивно-агресивний страус Плімтон, раціональна і мудра папуга Полі, білий ведмідь Йоші, якому завжди холодно, тигр з величезними психологічними проблемами Беррі і те злюче, але все одно миле білченя Кевін, чий усний щоденник подорожі з Дулітлом кожен раз змусить вас сміятися на повний голос. А ось у розумного пса Джима, якого в оригіналі озвучує Том Голланд, він же Людина-павук, з Дауні мол. дуже мало екранного часу. Зате Стаббінс, який вирішує піти по стопах доктора, дуже навіть схожий на Пітера Паркера. І зовні, і за характером.

Якщо порівнювати нового «Дулітла» з дилогією «Доктор Дулітл» з Едді Мерфі, на якій виросло ціле покоління, то крім однакового імені і того факту, що головний герой вміє спілкуватися з тваринами, більше нічого спільного у них немає. Масштаб фільму Гейгана однозначно перевершує ті посередні комедії з Мерфі, де єдиними спецефектами були тварини, що говорять. Зате під час перегляду неодноразово згадується інша фентезі-франшиза під назвою «Пірати Карибського моря», та й сам Дулітл періодично своїми дивацтвами відсилає глядача думками до капітана Джека Горобця (на початку фільму у нього навіть є борода з косичками). Тільки «Дулітл» нагадує не ту класну трилогію з епічними битвами, а, скоріше, її четверту частину, де Джек теж шукав джерело вічного життя (чим вам не плід чарівного дерева, що зціляє?), оскільки цей фільм орієнтований на аудиторію молодшого віку.

І хоча «Дулітл» також поступається недавньому пригодницькому фільму для всієї родини «Джуманджі: Наступний рівень», оскільки його сюжет набагато простіший і тут немає таких моментів, від яких від подиву відкривається рот, зате Дауні мол. і його веселий зоопарк відмінно справляються із завданням підняти глядачеві настрій і постійно смішать своїми витівками і фразочками. І якщо «Дулітл» збере достатньо грошей, щоб студія Universal Pictures задумалася про сиквел, то ми з вами знову підемо на нього в кіно. Адже це історія про те, де дивакуватий Дауні мол. подорожує в компанії кумедного зоопарку. А таке жоден кіноман не пропустить.

Якщо у вас захворів ведмідь, тигр, страус, білка, миша, бабка чи навіть королева, то двері особняка доктора Джона Дулітла завжди відкриті для всіх, кому потрібна допомога. Тільки не кричіть, якщо ці двері вам відкриє горила. А то вам доведеться знову приводити бідного Чі-Чі до тями.

12239 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: