Рецензія на фільм «Джуманджі: Наступний рівень»
Коли легендарна гра кличе назад

12 грудня 2019,  02:25 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Шалений успіх фільму «Джуманджі: Поклик джунглів», який у 2017 році став справжнім різдвяним блокбастером, підкорив серця глядачів і критиків і зібрав майже 1 мільярд доларів, тут же змусив його творців думати над продовженням, і ось через два роки режисер Джейк Кездан представляє його сиквел «Джуманджі: Наступний рівень», який обіцяє у всіх сенсах бути масштабнішим, голоснішим та смішнішим і показати нам, що в світі цієї легендарної гри ще багато залишилося недослідженого.

Якою би крутою не була пригода четвірки старшокласників Спенсера (Алекс Вулф), Марти (Морган Тернер), Фріджа (Сер'Даріус Блейн) і Бетані (Медісон Айсмен) в першій частині, вони неодноразово відчули на собі, як це бути вбитими, тому ніхто з них не горить бажанням повертатися до світу «Джуманджі». Ніхто, крім Спенсера, який вважає себе невдахою і сумує за тими часами, коли він був доктором Смолдером Брейвстоуном (Двейн Джонсон), цим відважним, сильним лідером з поглядом мачо... Тому, приїхавши з коледжу додому на різдвяні канікули, хлопець вирішує полагодити приставку з грою, і його знову затягує в її віртуальну реальність. І тепер його друзям Марті, Фріджу та Бетані не залишається нічого іншого, як піти за ним, щоб знову пройти гру і разом повернутися додому. Але в цей раз гра виявляється не такою, як вони пам'ятають, оскільки герої потрапляють на інший рівень. Та ще й не в свої «тіла».

Щоб зробити сиквел смішнішим, сценаристи вводять парочку другорядних персонажів, яких неможливо не полюбити. Це дід Спенсера Едді Гілпін та його давній друг Майло Вокер. І їхні ролі були створені спеціально для блискучих Денні ДеВіто і Денні Гловера. Ці дідусі давно посварилися, і Майло прийшов до Едді додому, щоб нарешті помиритися, але з цим примхливим дідом не так-то просто порозумітися. Їх затягує до світу «Джуманджі» разом з головними героями, і тепер в тілі Брейвстоуна опиняється ДеВіто, а в тілі його зброєносця Лося Фінбара (Кевін Гарт) - Гловер. Так що готуйтеся сміятися весь фільм.

На щастя, Марта знову потрапляє у тіло «безжальної вбивці» Рубі Раундхаус (Карен Гіллан), так що чекайте на новий раунд бойових танців, а ось в тілі професора Шеллі Оберона (Джек Блек) на цей раз оселиться Фрідж. Куди ж поділася Бетані, запитаєте ви? Не переживайте, вона теж потрапить у гру, причому в тіло дуже незвичайного аватара. Тут вже сценаристи знатно постаралися струсонути звичну четвірку героїв, щоб у глядача не виникало відчуття повторення оригіналу, а періодично від подиву відкривався рот.

Акторський склад фільму «Джуманджі: Наступний рівень» знову неодноразово підкорює своєю харизмою і в кожній сцені відчувається, що головна четвірка Джонсон, Гарт, Гіллан та Блек так здружилися на зйомках першої частини, що щиро кайфували під час роботи над сиквелом, і цей їхній завзятий настрій передається при перегляді глядачам. А Джонсон і Гарт знову доводять усім, що є відмінним комедійним дуетом, кумедно втілюючи ДеВіто і Гловера. Вони просто ідеально підійшли на ролі двох старих, які постійно бурчать. Ці актори і так часто нагадують стару подружню пару, але тут вони просто перевершили самих себе, тому якщо ви є їхнім шанувальником або шанувальницею, то сміливо вирушайте у кіно на «Джуманджі: Наступний рівень», прихопивши всю свою сім'ю. Оскільки це відмінний спосіб посміятися і пережити незабутні пригоди і зі своїми дітьми, і зі своїми батьками – настільки універсальний цей фільм для будь-якого віку.

Кездан зняв гідний сиквел, і хоча його створили всього за два роки, що в принципі є рекордним терміном для фільму такого масштабу (поза кіновсесвітом Marvel), тут є продуманий і відмінно прописаний сценарій, який можна миттєво розібрати на цитати. А якщо вам здається, що два роки тому ви вже пройшли разом з відважною четвіркою цю гру вздовж і поперек, то «Джуманджі: Наступний рівень» збирається вас здивувати. Причому неодноразово. Як повідомляє підзаголовок, нас чекає новий рівень, а, як відомо всім геймерам, другий рівень завжди складніший за перший. Принцип і базові правила гри залишаються колишніми – у наших героїв все ще є три життя та сильні й слабкі сторони (хоча і їх трохи доповнили), – а ось випробування на шляху до заповітного артефакту на нас чекають зовсім нові (і ще більш божевільні). Героям доведеться пройти крізь джунглі, пустелю і засніжені гори, щоб завершити новий рівень, і в ході цієї подорожі вони знову відкриють в собі багато нового і навчаться цінувати одне одного.

Разом з усіма цими пригодами і спецефектами фільм має велике добре серце, і він прекрасно розкриває тему дружби, показуючи, як два дідусі нарешті миряться після 15 років образ. Адже життя таке коротке, щоб ображатися на своїх друзів, нехай у вас й трапляються суперечки. По-моєму, це відмінне нагадування напередодні свят, щоб ми задумалися над тим, перед ким би ми хотіли вибачитися, а з ким – помиритися, щоб не витрачати наступний рік на образи чи жалкування. Так що «Джуманджі: Наступний рівень» нічим не поступається своєму попереднику «Джуманджі: Поклик джунглів» і має хороші шанси стати сімейною класикою. А той сюжетний поворот в епілозі був просто геніальним. Вже чекаємо продовження.

Коли поруч знову зазвучать барабани, будьте готові до повернення до світу легендарної гри. Адже, не дивлячись на всі свої небезпеки та випробування, світ «Джуманджі» дозволяє кожному відчути себе героєм.

9215