Рецензія на фільм «Ножі наголо»
Остання загадка Гарлана Тромбі

5 грудня 2019,  01:15 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Одним осіннім ранком всі газети і телеканали заговорили про смерть видатного автора детективів Гарлана Тромбі, якого знайшли мертвим у своєму будинку після святкування 85-річчя в колі сім'ї. Його родичі вбиті горем і чекають оголошення заповіту, сподіваючись, що кожен отримає ласий шматочок спадщини. Але раптом в будинку письменника з'являється детектив Бенуа Бланк і заявляє, що смерть Гарлана не була самогубством, шокуючи його сім'ю й створюючи в будинку галасливий хаос...

Після неоднозначного прийому фільму «Зоряні війни: Останні джедаї» режисерові Раяну Джонсону було необхідно терміново реабілітуватися в очах глядачів усього світу, тому він поки вирішив триматися від гучних франшиз подалі і зняти свій фільм за своїм власним сценарієм. Він написав детективну історію «Ножі наголо» в дусі кращих романів Агати Крісті і запросив на ролі в ній відомих голлівудських акторів різного віку. І в результаті у нього вийшла моментальна класика жанру, яку захочеться передивитися не один раз, навіть коли вже знатимеш усі її секрети. Але поки тсс. Ніяких спойлерів.

Центром сюжету фільму «Ножі наголо» є загадка смерті патріарха багатої американської сім'ї Гарлана Тромбі, який прославився завдяки своїм неординарним детективним романам. Вранці після святкування свого 85-річчя в колі рідних і близьких його знаходять з перерізаним горлом, і сліди крові вказують на те, що це все-таки був суїцид. Але коли в готичний особняк Тромбі прибуває загадковий детектив Бенуа Бланк, версія з суїцидом відкидається. Оскільки Бланк упевнений, що це було вбивство, хоча поки не може цього довести. Але дайте йому кілька хвилин, щоб познайомитися з родичами письменника ближче... І незабаром у вас з'явиться відчуття, що ви опиняєтеся в одній з дивних, але захоплюючих історій Гарлана, хоча він вигаданий персонаж і в реальному світі не випускав ніяких книг. Просто те, що відбувається на екрані, включаючи той самий скандальний заповіт, було в деталях зрежисовано самим Гарланом, і, здається, що після своєї смерті він із задоволенням спостерігає з того світу за всім хаосом, що відбувається в його будинку з його ж подачі.

На перший погляд сім'я Тромбі дуже велика, але Джонсон спритно знайомить з кожним її членом і швидко натякає на їхній можливий мотив вбивства свого улюбленого батька та дідуся. І основним мотивом, звичайно, є гроші. Незважаючи на те, що у кожного Тромбі є свій прибутковий бізнес, вони тільки й чекають слушної нагоди, щоб більше потягнути з дідуся. Але цей дідусь далеко не такий простий, як може здатися. Хоча йому 85, але його гострому розуму можуть позаздрити і його онуки, оскільки він знає всі їхні найстрашніші секрети. І збирається їх розкрити... Нам поступово стають відомі різні деталі про вечірку на честь його дня народження, сварки і скандали родичів, і тим ясніше стає, що Бланк правий щодо того, що це було не самогубство. Оскільки ми ніби потрапляємо в вольєр з дикими і дуже голодними тваринами, готовими загризти одна одну тут і зараз.

Деніел Крейг блискуче впорався з роллю відомого детектива Бенуа Бланка, і хоча це абсолютно свіжий персонаж, який вперше береться за розслідування на великому (і взагалі на будь-якому) екрані, він швидко підноситься до рівня таких легендарних детективів, як Шерлок Холмс та Еркюль Пуаро. Відчувається, що Бланк захоплюється Холмсом та навіть іноді його цитує, але це ні в якому разі не робить його копією слідчого з Бейкер-стріт. Він самобутній, розумний, харизматичний, до біса проникливий і володіє відмінним почуттям гумору, як і весь фільм Раяна Джонсона.

Самого Гарлана Тромбі, цього великого махінатора, зіграв лауреат премії «Оскар» Крістофер Пламмер, якому через півтора тижні виповниться 90 років, але він невтомно продовжує зніматися у кількох фільмах на рік, причому обирає дуже цікаві ролі. І роль Гарлана безумовно стане однією з тих, які прикрасять його велику фільмографію. Незважаючи на те, що на початку фільму його знаходять мертвим, він раз у раз повертається у флешбеках й поступово плете навколо сім'ї свою хитру павутину. Пізнавши його ближче, ви зрозумієте, що його родичі його варті. Адже він точно знав про заповіт і про той хаос, який станеться за його оприлюдненням, але все одно його змінив. Ніби зробив хід козирем у своїй власній останній грі, щоб його родина відчула, що навіть після смерті він контролює їхні долі, хоча весь час він твердив протилежне. Хитрий лис.

Головна жіноча роль детектива «Ножі наголо» дісталася актрисі Ані де Армас, яку всі полюбили після фантастики «Той, хто біжить по лезу 2049». Якщо ви ще не відносите себе до її шанувальників, то детектив «Ножі наголо» це швидко виправить. Цього разу вона грає не програму, а справжню дівчину з великим добрим серцем, медсестру Гарлана Марту, і завдяки її особливості – дівчину сильно нудить, коли вона говорить неправду, – Бланк вирішує використати її в своєму розслідуванні, щоб докопатися до істини. А Марта дійсно проінформована про сім'ю письменника краще за всіх, оскільки той проводив багато днів, ділячись з нею своїми думками з приводу корисливих рідних. Але й ця героїня вас неодноразово здивує, оскільки вона не така проста, як здається на перший погляд.

Дочок, синів, невісток і зятів Гарлана втілили видатні актори Джеймі Лі Кертіс, Дон Джонсон, Тоні Коллетт і Майкл Шеннон. Одні їхні імена говорять про те, що вас чекає першокласна акторська гра, і вони не розчаровують, майстерно встигаючи розкрити своїх героїв та героїнь в своїх тимчасових рамках. Джонсон прописав їх так, що нам не потрібно проводити з ними багато часу, щоб зрозуміти їхні характери. А колишній супергерой Кріс Еванс доведе вам, що на нього чекає велика кар'єра поза роллю Капітана Америка, оскільки цей образ розбалуваного онука Гарлана Ренсома, який відкритим текстом посилає всіх своїх родичів (а Стів Роджерс б цього не схвалив), вийшов у нього на ура. Якщо він буде продовжувати в тому ж дусі, то так і до номінації на «Оскар» може дійти. Адже Леонардо ДіКапріо зміг, хоча на початку кар'єри його теж усі вважали просто красунчиком.

Джонсон зняв кращий детективний фільм року, який перевершує всі очікування і безперечно вартий вашого часу. Це просто чиста насолода – спостерігати за тим, як Бланк по нитці збирає всю інформацію і вираховує справжнього вбивцю. А влучний чорний гумор, чудова акторська гра іменитого каста, хитрі сюжетні повороти і атмосфера класичного детектива в кожній деталі роблять «Ножі наголо» ідеальним фільмом у всіх сенсах. Так що Джонсона можна повністю вважати реабілітованим після тих «Зоряних воєн». Сподіваюся, він продовжить створювати свої власні світи. І, може, колись поверне на екрани видатного детектива Бенуа Бланка. Оскільки той виявився настільки гарним, що заслуговує розплутати ще одну дуже заплутану справу.

Якщо вам потрібно докопатися до істини і вивести злочинця на чисту воду, а Еркюль Пуаро і Шерлок Холмс зайняті, сміливо телефонуйте Бенуа Бланку. Він не покине ваш будинок, поки не дізнається правду.

6536