Рецензія на фільм «Аеронавти»
Крізь хмари з Фелісіті Джонс та Едді Редмейном

30 листопада 2019,  15:10 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Сьогодні, всього через 100 років після успішних польотів братів Райт, щодня мільйони людей літають в комфортабельних літаках на висоті 10 км, дивлячись в цей час фільми, смакуючи їжу, сміючись або просто відпочиваючи. Але щоб досягти такої швидкості переміщення і такого рівня комфорту, перші аеронавти, ще за півстоліття і навіть за ціле століття до братів Райт, відправлялися в небезпечний політ на повітряній кулі, щоб досягти хмар, і були готові викинути всі свої речі за борт при першій же потребі, щоб куля не сходила з курсу і вдало приземлилася на землю. Про таку парочку безумців й переповідає фільм «Аеронавти».

На початку цієї пригодницької драми на екрані з'являється напис «було натхненна реальними подіями», але насправді біографічним фільмом «Аеронавтів» можна вважати лише частково. Стрічка розповідає про вченого Джеймса Глейшера, який був цілком реальною особою (Вікіпедія це підтверджує), а ось його компаньйонка з подорожей за хмари Амелія Рен, на жаль, ніколи йому не зустрічалася і є збірною героїнею, натхненною декількома жінками-аеронавтками. Але незважаючи на таку творчу вільність, цей незвичайний дует авантюристів настільки стрімко захоплює своєю жагою підкоряти небеса, що швидко забуваєш про те, скільки тут правди, а скільки було придумано для красного слівця.

Отже, Джеймс Глейшер є молодим метеорологом і астрономом й щосили намагається переконати своїх колег-учених в Лондонському королівському товаристві, що погоду можна і потрібно вивчати і навіть прогнозувати, щоб уберегти людей від багатьох стихій. Але оскільки у нього на руках є дуже мало даних, його піднімають на сміх. Твердо вирішивши зробити відкриття в області метеорології, Джеймс знаходить пілота повітряної кулі Амелію Рен і вмовляє її взяти його з собою в небо. Амелія важко переживає смерть свого чоловіка, який розбився під час їхнього останнього польоту, але все-таки вирішує ризикнути і повернутися туди, де колись була щаслива – в небеса. Джеймс і Амелія хоробро відправляються в цей політ, бажаючи побити попередній рекорд повітряної кулі і стати тими, хто літав вище всіх людей. І там, на величезній висоті, на них чекають неймовірні випробування, які назавжди змінять їхнє життя і наш світ.

Джеймса і Амелію втілюють чудові Едді Редмейн та Фелісіті Джонс, які вже грали разом в байопіку «Стівен Гокінг. Теорія всього», за головну роль в якому актор отримав «Оскар», а актриса – номінацію на «Оскар». Тоді з них вийшов настільки магнетичний дует, що було б неправильно не зняти їх разом в іншому фільмі, і в «Аеронавтах» вони знову намертво приковують до себе увагу від початку і до самих фінальних титрів. Якщо ви любите цих акторів, то точно не будете розчаровані. Протягом «Аеронавтів» вони будуть викликати у вас різні позитивні емоції і надихати тягнутися до зірок. Причому буквально. А Джонс в ролі Амелії підкорює нову висоту і заслуговує мінімум ще однієї номінації на «Оскар».

Подорож цього дуету безумців і одночасно геніїв (оскільки це дві крайності однієї і тієї ж сутності), які кожну хвилину польоту ризикують своїм життям перед лицем стихії, поб'є рекорд і покаже вам світ на висоті 10 900 метрів (тоді як висота Евересту становить 8 848 м). Так, Глейшер дійсно там бував і втратив свідомість десь на 8 800 м (не спойлер, а історичний факт). Тобто він прагнув прямо до зірок, як і показує фільм «Аеронавти», так що історичної правди тут точно більше, ніж може здатися на перший погляд.

У реальному житті Глейшер робив свої відкриття з колегою Генрі Трейсі Коксвеллом, який в одному з польотів врятував його життя, але Амелія так сильно закохує в себе, що складно проміняти її на іншу, нехай навіть більш справжню людину. Більш того режисер Том Гарпер, пояснюючи, чому він доручив бути пілотом даної повітряної кулі жінці, сказав, що «Аеронавти» були «натхненні різними подіями і людьми, серед яких багато жінок-пілотів повітряних куль». Наприклад, в 1810-х небеса підкорювала француженка Софі Бланшар (вона і стала натхненням для Джонс), а в 1784 році 19-річна оперна співачка Елізабет Тіблен стала першою жінкою, яка вирушила в політ на повітряній кулі. Але оскільки вони з Глейшером жили в різний час, то з'явилася Амелія – ​​збірний образ усіх тих відважних жінок, які підкоряли небеса нарівні з чоловіками, хоча перед їхнім носом раз у раз закривали двері (в тому числі і Лондонського королівського товариства). Але ці леді в корсетах все одно не здавалися і робили відкриття всупереч усьому.

«Аеронавти» – один з тих фільмів, від неймовірних видів якого захоплює подих. За це окреме спасибі оператору Джорджу Стілу, з яким Гарпер працював над хітовим серіалом «Гострі картузи». Ці кадри гідні «Оскара», а в IMAX це видовище на величезному екрані просто забирає мову, і здається, що ти буквально приєднуєшся до Джеймса й Амелії в їхньому доленосному польоті. Тому якщо ви теж втрачаєте розум від польотів і хочете опинитися разом з Редмейном та Джонс вище хмар, то «Аеронавти» просто створені для вас, і всі ці візуально пречудесні епізоди викличуть у вас величезну усмішку. Це не просто фільм, це справжнісінька подорож за хмари за ціною квитка в кіно. Ви не побачите таке, навіть якщо будете летіти в літаку, оскільки Гарпер показує політ своїх аеронавтів до самого горизонту. І далі. Саме це і робить «Аеронавтів» одним з найбільш приголомшливих фільмів року, які відкривають глядачам нові горизонти.

Завжди прагніть літати вище хмар, до зірок, до нових горизонтів, і ніколи не повертайтеся спиною до своїх мрій, а продовжуйте до них летіти, які б шторми вам не попадалися на шляху.​ Як це робили дивовижні Джеймс Глейшер та Амелія Рен.

6688