Рецензія на фільм «Абатство Даунтон»
Сімейство Кроулі радо запрошує вас на королівський прийом

27 листопада 2019,  00:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Британський серіал «Абатство Даунтон», який виходив з 2010 по 2015 рік, став справжньою сенсацією по обидві сторони океану, тому його завершення утворило в серцях багатьох глядачів невиправну порожнечу. І ось через чотири роки знамените сімейство аристократів Кроулі повертається на екрани, причому з вельми помпезним приводом приїзд у Даунтон короля і королеви Великої Британії.

Щоб фільм «Абатство Даунтон» нічим не поступався серіалу, на чиєму рахунку є 3 «Золотих глобуса» і 15 премій «Еммі», сценарій до нього написав його творець Джуліан Феллоуз, а в режисерське крісло продовження сів Майкл Енглер, який працював над фінальним сезоном серіалу і зняв його заключну серію різдвяний спецвипуск, який сам по собі є повнометражним фільмом. Тому з перших кадрів і звуків знаменитої теми ви знову опиняєтеся в добре знайомому маєтку, потрапляючи з 2019 у 1927 рік, коли, як не дивно, в повітрі також витали зміни.

Як же поживає сімейство Кроулі? Нагорі граф і графиня Грентем (Г'ю Бонневілль і Елізабет Макговерн) отримують хвилюючу звістку про приїзд короля і королеви, леді Мері (Мішель Докері) продовжує вести справи маєтку та ферми, Том (Аллен Ліч) став невід'ємною частиною сім'ї і допомагає Мері, зайнята (бізнес)-леді Едіт (Лаура Кармайкл) приїжджає з сім'єю з Лондона, а кузини Ізабель (Пенелопа Вілтон) і Вайолет (Меггі Сміт) рідко погоджуються одна з одною, але іноді все-таки роблять одна одній заслужені компліменти.

Тим часом внизу Томас (Роберт Джеймс-Колльер) став головним дворецьким Даунтона і, здається, дуже подобрішав, хоча коли леді Мері запрошує Карсона (Джим Картер) замінити його на час королівського візиту, новий дворецький голосно грюкає дверима, показуючи своє розчарування. Але не переживайте, на Томаса в цьому фільмі чекає пригода, яке затьмарить для нього навіть короля і королеву.

Пліч-о-пліч з Карсоном виступає місіс Г'юз (Філліс Логан), економка Даунтона, поки кухарка місіс Патмор (Леслі Нікол) та її помічниця Дейзі (Софі МакШера) знову не бояться сміливо висловлювати свою думку з будь-якого приводу. Всі, хто любить, пару Анни та Бейтса (Джоанн Фроггатт і Брендан Койл) будуть напевно раді побачити, що у них нарешті все добре. Та й повернення Мозлі (Кевін Дойл) вас напевно порадує, оскільки стане причиною напевно найвеселішого випадку під час королівського візиту, який привів всіх глядачів в залі у захват.

Всі ці актори вже майже десятиліття чудово справляються зі своїми ролями, що прикрасили або запустили кар'єру кожного з них, але справжньою зіркою фільму стала Меггі Сміт і її леді Вайолет Кроулі, графиня-вдова. У серіалі у неї було безліч фраз, які нагадують стріли, оскільки вони завжди гострі і летять прямо в ціль, але у фільмі Феллоуз перевершив самого себе, написавши для неї просто краще, що тільки можна було написати. Її Вайолет знову виходить на стежку війни на цей раз з кузиною леді Бегшоу (Імелда Стонтон), і це просто неможливо пропустити. У Сміт вже є маса нагород за цю роль, і тепер на черзі ще й «Оскар» за Кращу другорядну роль. Вона його заслужила як ніхто інший. Саме їй хочеться наприкінці фільму аплодувати стоячи. Велика актриса.

Сюжет фільму «Абатство Даунтон» був придуманий в кращих традиціях серіалу, але, на щастя, на цей раз Феллоуз вирішив обійтися без трагедій, а навпаки зробив все, щоб кожен персонаж отримав свій давно заслужений хепі-енд. Але поки не пішли титри, слуги Даунтона влаштовують внизу справжню революцію, коли до них заявляються слуги короля і усувають їх від усіх справ (в цій революції бере участь навіть містер Карсон!), а нагорі всі члени сім'ї давно залишили свої розбіжності позаду і теж з усіх сил намагаються показати королівським особам, що Кроулі одна з кращих британських сімей. Не хочу спойлерити, але їм це вдається зробити, як завжди з високо піднятою головою.

Усім шанувальникам серіалу повнометражне «Абатство Даунтон» дивитися обов'язково. Це не просто фільм, це справжній подарунок перед Новим роком усім, хто обожнює однойменний серіал. А також «Абатство Даунтон» напевно припаде до душі всім, хто любить англійський гумор, культуру, традиції та історію. Оскільки перед нами справжня машина часу, яка відправить вас з цих сірих буднів на вечерю й бал з королем і королевою Великої Британії. Браво, Феллоуз! Браво, акторам, режисеру, костюмерам і художникам декорацій (тобто кожному, хто причетний до створення цього фільму)! І, звичайно ж, браво, Сміт!

Перефразовуючи відому письменницю, абатство Даунтон буде завжди поруч, щоб прийняти вас додому. А сімейство Кроулі завжди буде чекати на вас з розкритими обіймами.

6521