Рецензія на фільм «Чаклунка: Повелителька темряви»
Диявольськи дивовижна Анджеліна Джолі

18 жовтня 2019,  03:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2014 році на великі екрани вийшло фентезі «Чаклунка», яке розповіло відому казку про Сплячу красуню з точки зору лиходійки Малефісенти. Роль Малефісенти студія Disney віддала у руки Анджеліни Джолі, і завдяки їй вони миттєво отримали культову лиходійку, яку глядачі полюбили більше, ніж усіх діснеївських принцес разом узятих. Тому останні п'ять років студія активно працювала над тим, щоб повернути Малефісенту на великі екрани, і, на щастя, Джолі з задоволенням погодилася знову примірити її крила, роги та ікла в сиквелі «Чаклунка: Повелителька темряви», який виявився набагато масштабнішим за оригінал.

Біля керма сиквела студія Disney поставила режисера Хоакіма Роннінга, який пару років тому зняв п'яту пригоду капітана Джека Горобця «Пірати Карибського моря: Помста Салазара». І хоча з «Піратами» йому не особливо пощастило (але будемо відверті, то був уже п'ятий фільм, і будь-який би режисер об нього спіткнувся), Роннінг отримав шанс нагадати всім, що раніше зняв номіновану на «Оскар» пригодницьку стрічку «Кон-Тікі» і все ще здатний багато на що. Світ Малефісенти став для нього ідеальним полотном, щоб створити нову дивовижну казку, і, повірте, «Чаклунка: Повелителька темряви» дійсно відповідає цьому опису.

Сиквел продовжується через п'ять років після подій оригіналу, і за ці п'ять років принцеса Аврора стала повноправною королевою чарівного лісу, знайшла спільну мову з усіма його мешканцями і щодня приймає різні рішення з приводу лісового життя. Й раптом на неї очікують грандіозні зміни – вона погодилася вийти заміж за свого коханого принца Філіпа. Аврора мріє об'єднати два королівства – людей і чарівних істот – в один міцний союз, але перша вечеря з королем і королевою, куди Аврора приходить зі своєю хрещеною Малефісентою і вороном Діавалем, які є її сім'єю, закінчується катастрофою (повірте, навіть ваша найбільш невдала сімейна вечеря з дивними родичами не була настільки скандальною). Зла королева Інгрит провокує і підставляє Малефісенту й налаштовує своє королівство проти жителів лісу, бажаючи розпалити з ними війну, а рогата фея тим часом відправляється в свій особистий квест, який розкриє їй її походження і справжнє призначення.

Анджеліна Джолі чотири роки була відсутня на великому екрані і в цьому фентезі вона повертається, щоб нагадати всьому Голлівуду, хто тут королева. Ні, навіть не королева, а богиня. Джолі у фільмі «Чаклунка: Повелителька темряви» – це могутня сила природи, перед чиєю величчю не встоїть ніхто, і спостерігати за кожним помахом її крил і кожною посмішкою чи іскрами, летять з очей, – просто неймовірне задоволення. В образі Малефісенти в неї неможливо не закохатися; перед нею тут не зміг би встояти і сам диявол! Так що якщо ви є шанувальником чи шанувальницею Джолі, то фентезі «Чаклунка: Повелителька темряви» вам дивитися обов'язково. Ви отримаєте неймовірний кайф від кожної сцени, кожного кадру за участю її дикої, дивної, чарівної і просто дивовижної у всіх сенсах королеви темряви.

Після заслужених дифірамбів на адресу Джолі варто згадати і її талановитих колег, які вклали в цю казку свою душу. Зараз в український прокат вийшов ще один фільм за участю Ель Фаннінг «Дощовий день в Нью-Йорку», але в «Чаклунці 2» вона краща в тисячу разів. Її принцеса Аврора подорослішала і стала справжньою королевою, яка щиро дбає про кожного жителя чарівного лісу. Чарівні істоти її щиро люблять і вважають її своєю, хоча вона і є людиною, а люди зробили для них багато поганого. Фільм багато уваги приділяє її майбутньому весіллю з принцом, але найбільше серце зігрівають відносини Аврори і Малефісенти. Нехай зовні вони мало схожі, і у Аврори немає ані рогів, ані крил, вони безумовно є матір'ю і дочкою, які дуже люблять одна одну і бажають одна одній тільки найкращого, хоча і не завжди погоджуються одна з одною.

Якою би часом страшною не була запальна Малефісента в гніві, справжня зла лиходійка в даній історії – королева Інгрит, яку блискуче зіграла Мішель Пфайффер. Сліпа ненависть до чарівних істот робить її справжнім монстром, почуття стилю збиває з ніг, а її відмінне вміння робити незадоволений і підступний вираз обличчя робить Інгрит абсолютною королевою зухвалості в будь-якій ситуації. Створити гідну суперницю для Малефісенти було нелегким завданням, але колишня Жінка-кішка стала його відмінним рішенням. А Пфайффер в королівському вбранні з арбалетом в руках – це взагалі окрема тема для захоплення.

Роль принца Філіпа у цей раз зіграв не австралієць Брентон Твейтс, а англієць Гарріс Дікінсон, і з нього та Фаннінг вийшла відмінна екранна пара принца й принцеси. А якщо ви давно дивилися першу частину, то навряд чи пригадаєте, що там на місці Дікінсона був інший актор, тому можна сміливо сказати, що ця заміна пішла сиквелу тільки на користь. Його Філліп, який, на щастя, успадкував добрий і справедливий характер батька, а не своєї стервозної й мстивої матері, є чудовою парою для Аврори, і королівства людей та чарівних істот в їхніх руках безумовно будуть процвітати, а не воювати (але не переживайте, перед цим ви отримаєте свою масштабну битву в фіналі фільму). До речі, в наступному році Дікінсон зіграє в приквелі «Кінгс Мен» і має всі задатки, щоб стати новим ведучим молодим актором Голлівуду.

Фентезі «Чаклунка: Повелителька темряви» може і не дотягує до звання діснеївського шедевра, але за мірками дитячої казки Роннінг зняв просто блокбастер небачених масштабів. Розмах спецефектів другої «Чаклунки» переплюнув і «Аладдіна», і «Короля Лева», і ще трохи й дотягнув би до останніх «Месників» (а це дуже висока планка). Діснеївська команда працювала не покладаючи рук, щоб отримати на екрані ідеальну картинку, і їм це вдалося у всіх аспектах. Декорації, костюми, грим, неймовірні спецефекти – за якийсь із цих пунктів фільм Роннінга точно повинні номінувати на «Оскар».

Сюжетно франшиза Малефісенти продовжує відстоювати в сиквелі свою точку зору, яка полягає в тому, що не всі, у кого є роги, є монстрами, і що справжніми монстрами можуть виявитися як раз ті, хто одягаються в шовки, посміхаються вам найсолодшою посмішкою і вважають себе найбільш людяними людьми. В цьому плані фентезі дозволяє подивитися на людей з боку і побачити багато наших недоліків, але також і здатності прощати й ставати кращими, про які ми часто забуваємо. У світі Малефісенти фраза «Ти всього лише людина» говориться зі співчуттям і поступкою, оскільки древні магічні істоти, які жили тут задовго до людей, бачать, що людська натура має свої вади, але, оскільки вони набагато мудріші нас і живуть в гармонії з природою, то прощають нам наші недоліки. Адже війна ніколи не є виходом, і всі ми, якими б різними, рогатими, хвостатими й схожими на дерева чи квіти ми не були, можемо жити на цій землі у мирі. Фільм «Чаклунка: Повелителька темряви», як би грізно не звучала його назва, в це вірить, і прийшов час повірити і нам. Прийняти одне одного такими, якими ми є, і нарешті почати цінувати одне одного за наші відмінності, а не ненавидіти. Може тоді наш світ стане трішки добрішим і кращим.

Ніколи не задирайте Малефісенту та її рідних. В іншому випадку вам не допоможе й ціла армія. Як не допомогла вона і королеві Інгрит. До речі, а де вона зараз Її Величність? Ото ж бо й воно.

13265