Рецензія на фільм «Рембо: Остання кров»
Останній американський ковбой

20 вересня 2019,  03:03 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Голлівудський актор Сільвестр Сталлоне увійшов в історію кіно як один з найвеличніших героїв бойовиків і подарував кільком поколінням глядачів як мінімум двох видатних персонажів – Роккі та Рембо, кожен з яких став обличчям своєї успішної франшизи. Але, на жаль, рано чи пізно всі улюблені історії добігають кінця, і в 2019 році Сталлоне вирішив попрощатися одразу з обома героями. На початку року ми побачили, як Роккі йде на спочинок у фільмі «Крід 2», а тепер прийшов час для останньої пригоди Рембо в бойовику з символічною назвою «Рембо: Остання кров», над сценарієм якого Сталлоне працював особисто.

Фільми про солдата Джона Рембо, який страждає від посттравматичного стресу після повернення з В'єтнамської війни додому, завжди були брутальні і жахливо жорстокі по відношенню до свого головного героя, поки у кінці четвертої частини він не повернувся додому. На більш ніж 10 років він знайшов відносний спокій (і, сподіваюся, щастя), працюючи з кіньми на ранчо своєї сім'ї та піклуючись про юну Габріеле (Івет Монреаль), яка йому ніби дочка, та її бабусю. Але всередині в його жилах, як і раніше, тече війна. Джон навчився з цим жити, тримати себе під контролем, ось тільки доля, здається, давно записала його в свій чорний список, оскільки те, що йому випадає в його фінальному фільмі, не побажаєш пережити нікому. Навіть такому крутому герою, як він.

З часів подій четвертого фільму Джон будував під своїм ранчо мережу тунелів і збирав значний арсенал зброї на чорний день, але, на жаль, так і не навчив Габріелу якому-небудь базовому самозахисту. Тому коли вона поїхала в Мексику на пошуки свого батька і потрапила в руки до торговців людьми, які накачували дівчат наркотиками і продавали в борделі, у Габріели не було жодного шансу звідти втекти. На початку фільму, коли Габі говорить з Джоном про свої плани щодо коледжу, він готує їй ніж у подарунок, щоб вона «відкривала листи або тримала хлопців в рамках», але в результаті сценаристи відправляють дівчину в Мексику з порожніми руками, залишивши цей ніж в кузні, що не зовсім сходиться з обережністю і параноєю (небезпідставною) Джона з приводу того, що ми живемо в жорстокому-жорстокому світі.

Дізнавшись про те, що Габі викрали, Джон відразу кидається їй на виручку, але дуже швидко його фінальна геройська пригода перетворюється на чергове жорстоке випробування долі, яке герой вже точно не заслужив. Повірте, події п'ятого «Рембо» розіб'ють ваше серце вщент, якщо ви так само сильно любите цього великого персонажа з відважним серцем. Якщо чесно, то я не плакала стільки з часів супергеройського екшену «Месники: Завершення», і це не спойлер про фінал, просто багато сцен в «Рембо: Остання кров» вражають і пронизують до глибини душі, особливо, якщо згадати, через що вже пройшов Джон. Не раз при перегляді думаєш, що він не заслуговує на все це, особливо якщо це його фінальний фільм. Ясно, що хеппі-енд і Рембо не в'яжуться між собою, але часом перебір це перебір, і в даному випадку саме це і відбувається на екрані.

Фільм Адріана Грюнберга представляє досить нових персонажів, як мінімум трьох друзів Джона, але їх усіх сценаристи списують з рахунків, ніби навмисне бажаючи залишити героя в повній самоті. Крім Габі та її бабусі, які є для Джона справжнісінькою сім'єю, в «Рембо 5» з'являється журналістка Кармен Дельгадо, яку відмінно зіграла актриса Пас Вега. У неї вийшла добра і відважна героїня, яка врятувала Джону життя. Вони обидва пройшли через схожі випробування, тому подвійно шкода, що її сюжетну лінію так просто обірвали. Франшиза про Рембо ніколи не відрізнялася мелодраматичністю, але в даному випадку було нерозумно показувати таких героїнь в житті Джона, щоб потім все ось так закінчилося. Але, мабуть, Сталлоне хотів для свого героя саме такий фінал, подобається нам він чи ні.

«Рембо: Остання кров» є дуже кривавим бойовиком зі значною часткою вестерна, що нагадує останній фільм Росомахи «Логан». Якщо подумати, то Рембо і Росомаха дуже схожі: обидва були солдатами, обидва втратили родину і друзів, обидва були самотні, поки проходили свій важкий шлях, і обидва в кінці знайшли доньку. Але з Росомахою й то у фіналі обійшлися більш ласкаво (а ви пам'ятаєте, як він закінчив).

Зате Грюнберг і Сталлоне дарують нам, мабуть, найкривавіший епізод, який ви коли-небудь бачили в бойовиках. І місцями він вас напевно порадує, оскільки ті хлопці це заслужили сповна, а сам Рембо нагадує в ті моменти кровожерного ангела помсти.

Насправді «Рембо: Остання кров» – це більше ніж останній фільм про Рембо. Разом з ним йде ціла епоха кінематографа – епоха героїв, здатних з голими руками (і без суперздібностей) йти на переважаючого в чисельності противника і перемагати його. Епоха суперлюдей, кожен з яких прирівнюється цілій армії (або Халку). Але, сподіваюся, ми ще побачимо Сталлоне в дії, наприклад, в четвертих «Нестримних».

Прощавай, Джон Рембо. Прощавай, останній американський ковбой. А поки піду перегляну бойовик «Перша кров», оскільки він-то вже точно є шедевром даного жанру.

6498 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: