Рецензія на фільм «Шахрайки з Волл-стріт»
Дженніфер Лопез йде ва-банк

13 вересня 2019,  03:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У минулому році Дженніфер Лопез в перерві між своїми успішними турами знялася в комедії «Почни спочатку», яка виявилася настільки другосортною і прохідною, що могла поставити остаточний хрест на її акторській кар'єрі. Але діва не здалася і взялася за амбітний проект, заснований на реальній історії про групу жінок, які танцювали в стрип-клубі і в період кризи, коли клієнтів стало значно менше, вирішили розводити брокерів з Волл-стріт, які вкрали купу грошей у країни і не сіли за це, на великі суми. І Лопез вирішила не бути скромною і виконала роль ватажка цієї банди. Чи врятує фільм «Шахрайки з Волл-стріт» її акторську кар'єру?

Розповідь у кримінальній драмі «Шахрайки з Волл-стріт» ведеться від імені молодої жінки Дороті, яка переходить до нового стрип-клубу, щоб заробити на життя і покрити борги бабусі. У клубі вона заворожено спостерігає за його «зіркою» Рамоною, чий виступ змушує чоловіків кидати на сцену купу грошей. Дороті, вона ж Дестіні, хоче стати такою, як Рамона, і досвідчена стриптизерка бере її під своє крило. А коли настає криза, Рамона вигадує хитрий план, як накачати чоловіків з Волл-стріт і дістати їхні грошики. Роль Дороті виконує зірка гучної минулорічної мелодрами «Божевільні багатії» Констанс Ву, яка все активніше завойовує великий екран, і вона тут відмінно зіграла свою героїню, яка просто намагається вижити і зберегти дах над головою для себе і своєї дочки, але центром і серцем фільму без сумнівів є Лопез.

Це дійсно найкраща роль Лопез в її кар'єрі і один з кращих виступів великого екрану у цьому році. Вона в одну мить повністю реабілітувала свою акторську кар'єру після невдалої комедії «Почати спочатку». У «Шахрайках» Лопез притягує до екрану ніби магніт, і справа зовсім не в стриптизі чи облягаючих нарядах. Вона вабить своєю сутністю, бойовою натурою і тим, що нарешті грає реальну жінку (у всіх сенсах), а не стандартний персонаж мелодрам або трилерів. Її Рамона – один з найкрутіших жіночих персонажів 2019 року, крутіше неї тільки Капітан Марвел і Чорна вдова. І Софія з «Джона Уіка 3». Принаймні на сьогоднішній день, коли гонка за «Оскаром» тільки починається.

Її Рамона керується тією ж потребою забезпечити себе і свою дитину, як і Дороті, але потім, як співає за кадром Брітні Спірс, «gimme, gimme more, gimme more, gimme, gimme more» ... Вона та її спільниці просто не можуть зупинитися, оскільки, як відомо, грошей багато не буває. Вони викидають приголомшливі суми на дизайнерські речі, сумки, взуття, пентхаус з видом на Нью-Йорк, машину останньої марки, прикраси і т.д. Тут пригадується Тоні Монтана з фільму «Обличчя зі шрамом», який був бідним іммігрантом, а потім став наркобароном і викидав купу грошей на все, чого душі заманеться, не бажаючи себе контролювати. Пам'ятайте, як він закінчив? Якби «Шахрайки» не були засновані на реальних подіях, а їх би знімав, наприклад, Квентін Тарантіно, то і Рамону спіткала б така доля.

Але закордонні критики раз у раз порівнюють новий фільм Лорін Скафарії (чиє ім'я прогримить завдяки йому на весь Голлівуд) не з «Обличчям зі шрамом», а з творінням Мартіна Скорсезе «Славні хлопці», хоча «Шахрайки» і самі чудово стоять на своїх ногах, взутих у високі шпильки. Фільм цілеспрямовано руйнує згубні стереотипи і стигми про стриптизерок, через які чоловіки вважають їх не людьми, а товаром, з яким можна поводитися гірше, ніж зі своєю машиною, а решта жінок «з пристойних родин» вважають себе вище за них. У «Шахрайках» є показовий момент, коли Дороті запитує у журналістки, яка пише про неї інтерв'ю, коли відчуває від неї подібні нотки осуду, де та навчалася, хто були її батьки і на що вона б пішла заради 1000 доларів. Звичайно, коли у тебе все є, включаючи стабільну роботу в період кризи, легко засуджувати, але якщо тобі потрібно виживати, годувати дитину і піклуватися про літню бабусю, підеш на багато, навіть на те, на що, здавалося б, раніше ніколи б не пішла.

Особливо підкорює той епізод на початку фільму, де дівчата перед виходом на сцену кажуть, що хлопці бачать в них секс на шпильках, а насправді їм в їхній єдиний вихідний день не хочеться ані сексу, ані танців, нічого, просто валятися на ліжку і дивитися телевізор в спортивному костюмі. Це б чудовий спосіб познайомити глядача з героїнями, з ними справжніми, а не тією сексуальною фантазією, яку вони продають на сцені, бажаючи заробити на життя. Напевно це засмутить багатьох завсідників таких клубів, але стриптизерки ані на грам їх не хочуть. Вони хочуть лише їхні гроші. Їм потрібні їхні гроші, щоб платити за квартиру, одягати дітей і купувати собі одяг та їжу. Їх абсолютно не цікавить, якого розміру член у них в штанях, більш того, їм просто плювати на них – ці жінки зневажають своїх клієнтів не менше, якщо не більше, аніж ті зневажають їх.

Всі ці дами на шпильках і міні-вбраннях з латексу, мережива і блискіток з екзотичними іменами, як Дестіні або Даймонд, – звичайні жінки, звичайні дочки, звичайні матері, і робота в стрип-клубі не робить їх «занепалими», як прийнято їх таврувати у «вищому світі». Більш того, їхня здатність не здаватися і продовжувати боротися, зубами вигризаючи собі місце під сонцем, захоплює. Так, ви правильно прочитали. Ці стриптизерки-злодійки, як не дивно, захоплюють. Таких безкомпромісно чесних, відвертих, живих, справжніх і жінок, які ніколи не опускають рук, рідко показують на великому екрані через страх зруйнувати чоловічі стереотипи і фантазії про них. І за це актрисам окреме «браво».

Проте у фільму Скафарії є кілька недоліків. Останні хвилин 10 здаються затягнутими, а рейтинг R (18 +), хоча тут і присутній стриптиз, наркотики, голі груди і навіть чоловічий член, не було використано в повній мірі, щоб показати всю підноготну стрип-бізнесу. Тут є тільки одна сцена, і то її зім'яли, коли Дороті від безвиході вирішує погодитися на вмовляння клієнта і зробити мінет за 300 баксів, а потім виявляється, що клієнт її обдурив і залишив всього 60. Решту часу «Шахрайки» гламуризують світ стриптизу, пускаючи клієнтам, та й глядачеві пил в очі, не дивлячись на те, що жіноче тіло є для їхніх клієнтів просто товаром, з яким вони можуть і часто поводяться, як захочуть, поки жінки не викликають охорону. А тут навіть найбагатших клієнтів, у яких немає гальм (як їх описує Рамона), показують в принципі зразковими хлопчиками, що виглядає аж занадто неправдоподібно.

Так що незважаючи на назву (в російському прокаті фільм взагалі перейменували в «Стриптизерки») і велику кількість сцен з пілоном в трейлерах, це історія зовсім про стриптиз чи голі зади, як легко можна потрапити на вудку маркетингу (оскільки секс продається). Це глибока і місцями зворушлива історія про відчайдушних жінок, їх міцну дружбу та їх грандіозну аферу, яка трапилася насправді і якій позаздрять навіть Денні Оушен та всі його друзі. Чи готова Американська кіноакадемія до того, щоб номінувати Лопез та її «Шахрайок», залишається під великим питанням, але фільмографії актрис фільм Скафарії однозначно прикрасить.

Акторська кар'єра Лопез в безпеці, і після «Шахрайок» хочеться побажати їй тільки одного – продовжувати ризикувати і далі.

6639