Рецензія на мультфільм «Історія іграшок 4»
Тріумфальне повернення Вуді та його друзів

20 червня 2019,  03:11 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1995 році талановиті мультиплікатори студії Pixar створили приголомшливу історію, на якій виросло ціле покоління глядачів. Вони розкрили нам, що всі іграшки насправді є живими істотами зі своїми почуттями і дивацтвами, а їхня головна мета – турбота про свою дитину. І незважаючи на свій маленький зріст та візуальну крихкість, вони готові заради щастя дітей буквально на все, навіть ризикувати своїм життям.

«Історія іграшок 3» завершила трилогію у 2010 році і відправила Вуді, Базза та інших іграшок в новий будинок до маленької дівчинки Бонні, якій дорослий Енді особисто відвіз ящик зі своїми друзями дитинства. Глядачі слізно попрощалися з улюбленими героями... як раптом через 9 років студії Pixar і Disney дарують нам возз'єднання з ними, про яке ми не просили, але воно, як ви зрозумієте під час перегляду, було нам так необхідно.

Сюжет попередніх частин будувався навколо суперництва ковбоя Вуді і космічного рейнджера Базза, яке переросло в міцну дружбу. Цього разу їхня дружба залишається, але погоня Вуді іграшкою, що втекла, насправді перетворюється на його особистий квест, в ході якого він повинен знайти своє місце в цьому світі, у світі, де він більше не цікавить Бонні, як показують нам у перших сценах. Тим не менш, він дуже піклується про дівчинку і знає, що потрібен їй у перший день садка. Там Вуді стає для Бонні справжнім янголом-охоронцем, підтримуючи її в потрібні моменти і допомагаючи адаптуватися до самостійного життя.

Тим часом Бонні створює в класі нову іграшку – Виделика, який частково вилка, частково ложка і частково... сміття. Цей безпосередній персонаж з кризою самоідентичності підкорює з перших секунд і миттєво стає головною родзинкою «Історії іграшок 4». Його міміка, прагнення забратися в найближчий сміттєвий бак (адже він сміття!), напади паніки і спроби втекти від Бонні доставляють Вуді головний біль, а глядачам – справжнє задоволення та чудовий настрій.

Коли Виделику нарешті вдається втекти, Вуді відправляється слідом, хоробро вистрибуючи з вікна трейлера, в якому вони з Бонні та її батьками поїхали в невелику дорожню подорож на вихідні. За ці пару днів іграшки переживуть захоплюючу та небезпечну пригоду в старій антикварної крамниці, де вони зустрінуть Габбі-Габбі та її страшних слуг-черевомовців; на дитячому майданчику, де Вуді возз'єднається зі своєю коханою Бо Піп; і в парку атракціонів, куди потрапляє Базз, коли відправляється на пошуки Вуді.

Окремої уваги заслуговує парочка плюшевих призів з парку атракціонів Качка і Кролик, які володіють такою харизмою, що їх просто неможливо ігнорувати. Варіанти цієї парочки на тему того, як добути ключі у старенької бабусі з антикварного магазину, змусять вас сміятися на весь голос, навіть коли їхня сцена закінчиться, і сюжет піде далі. А спеціально для шанувальників Кіану Рівза в мультфільмі з'являється каскадер Дюк Бабах, якого особисто озвучує зірка «Матриці» і «Джона Уіка».

Що ж стосується нашого улюбленого Вуді і відважної Бо Піп, то з них виходить відмінна команда рятувальників. Правда, Вуді періодично псує продуманий план своєю імпульсивністю, але Бо готова до будь-яких непередбачених обставин. «Історія іграшок» безперечно раніше її недооцінювала, а в четвертій частині дала цій героїні показати всім, що вона хоч і зроблена з порцеляни, але сильніша за будь-якого олов'яного солдатика. А якщо раніше Вуді був просто ковбоєм з тканини, то в четвертій пригоді складно не помітити, наскільки він став схожим на Тома Генкса, який озвучує його в оригіналі. Це безперечно одна з найкращих ролей у фільмографії заслуженого актора, і була б «Історія іграшок 4» художнім фільмом, він напевно б отримав за роль Вуді номінацію на «Оскар».

Режисер Джош Кулі, для якого це був повнометражний дебют, зняв один із найбільш добрих і сердечних мультфільмів, які коли-небудь виходили на екрани. «Історія іграшок 3» підкорила бокс-офіс і зібрала усі нагороди, включаючи 2 премії «Оскар», але навіть поки без нагород та мільярдного бокс-офісу «Історія іграшок 4» вже на рівень її вища, оскільки після перегляду її одразу ж хочеться переглянути знову. На додаток це одна з кращих комедій року, не пам'ятаю, коли я так сильно сміялася під час перегляду мультфільму на великому екрані. І нехай півроку я твердила, що кращою анімаційною картиною 2019 року є «Як приборкати дракона 3: Прихований світ», тепер я (та й ви зі мною напевно погодитеся) ставлю на 1-е місце поряд з фінальною пригодою Гикавки та Беззубика «Історію іграшок 4». Вони обидва заслуговують бути на цьому місці.

«Історія іграшок 4» захопить вас своїми пригодами, злякає лиходіями (Габбі-Габбі і ляльки-черевомовці дійсно моторошні), розсмішить першокласним гумором для всіх віків і знову зворушить фіналом, у якого просто величезне серце. Обов'язково до перегляду всім. Швидше біжіть у кіно.

Іноді виходить щось дивовижне, коли улюблені історії з дитинства повертаються на великі екрани, щоб знову порадувати наші серця і нагадати нам про найважливіше. Тому якщо Pixar та Disney ще років через 10 знімуть «Історію іграшок 5», я буду зовсім не проти.

7230