Рецензія на фільм «Люди Ікс: Темний фенікс»
Як поховати супергеройську франшизу

6 червня 2019,  02:14 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Історія Темного фенікса є однією з найбільш відомих серій коміксів Marvel про Людей Ікс, але спроба екранізувати її в 2006 році в екшені «Люди Ікс: Остання битва» зазнала краху. Озброївшись іншим кастом, сценарист франшизи Саймон Кінберг вирішив сісти в режисерське крісло і спробувати адаптувати її вдруге вже з Софі Тернер в головній ролі і в той же час завершити цією історією всю франшизу, що стартувала в 2000 році. Чи вдалося йому реабілітувати Темного фенікса в очах глядачів?

Щоб не засмучувати шанувальників Людей Ікс відразу, скажу, що «Темний фенікс» є набагато кращою екранізацією коміксів про перетворення Джин Грей, ніж «Люди Ікс: Остання битва» (до речі, найгірший фільм про мутантів), але як фінальна глава культової супергеройської франшизи він слабенький на емоції. Та й просто слабенький. Один з найгірших, якщо вже на чистоту. Тут зачіпає лише одна сцена, яку нам вже проспойлерили в трейлерах, а вражає тільки фінальна битва. Добре, що заради того, щоб її допрацювати, кілька разів пересували дату прем'єри, інакше кіно вийшло б зовсім безрадісним.

Кінберг намагається піднести перетворення Джин Грей на руйнівну сутність Темний фенікс під новим соусом, але при цьому продовжують використовувати старі прийоми, просто переінакшуючи те, що ми вже бачили раніше в попередніх фільмах. Жила-була маленька дівчинка, яка не вміла контролювати свої сили, її батьки загинули, і Чарльз Ксав'єр взяв її під свою опіку. Джин росла і вчилася керувати своїми силами, чим успішно могла похвалитися наприкінці фільму «Люди Ікс: Апокаліпсис». Але одна космічна місія, одне зіткнення з іншопланетною енергією, і Джин перетворилася на атомну бомбу, чий механізм почав зворотний відлік. Зрада Чарльза б'є її в саме серце, і Джин тікає зі школи, намагаючись знайти відповіді на питання минулого. А знаходить лише одну біль, що підштовхує її до краю, і в результаті Люди Ікс діляться на два табори: ті, хто хочуть їй допомогти, і ті, хто хочуть її вбити. Але і між ними не відбувається до ладу нормальної битви.

Великим промахом фінального фільму стало те, що найвеличнішого персонажа даного кіновсесвіту Професора Ікс з великого лідера перетворили на самозакоханого маніпулятора, тому у кінці навіть стає трохи шкода, що Джин вбила не його. У той час як в «Людях Ікс 3» було дуже шкода, коли вона знищила саме його.

Зате Майкл Фассбендер знову довів, що він є найсильнішим актором приквелів про Людей Ікс. Як би не промахувалися сценаристи, від нього завжди можна чекати відмінну гру, і в деяких сценах Ерік просто рятує на своїх плечах весь фільм. Дженніфер Лоуренс і Джеймс МакЕвой в попередніх фільмах були з ним на рівні, але на цей раз сценарій просто відпочив на їх персонажах. І Містік, і Професор Ікс безумовно заслужили більшого.

Також сценаристи сильно недооцінили улюблених багатьма героїв Ртуть та Шторм. Першому не дали на прощання епічного епізоду («If I could save time in a bottle...»), а про те, що друга є однією з наймогутніших супергероїнь всіх часів, нам нагадали лише під кінець і то десь на півхвилини. Просто даремно витратили таланти Евана Пітерса і Александри Шипп. Хоч Нічному змію у виконанні Коді Сміта-МакФі дали трохи відірватися у фіналі.

А чудова Джессіка Честейн, яка була двічі номінована на «Оскар», зіграла одну з найслабших лиходійок франшизи, оскільки сценаристи не дали їй нічого, окрім попелястого перуки і чорного пальто. Від неї за версту несе лиходійством, і те що вона так близько підібралася до Джин і на деякий час навіть її обдурила, не робить честі самій Джин. Але спишемо це на помутніння розуму від могутньої енергії, яка в ній оселилася.

Розбір Джин Грей я залишила наостанок, оскільки вона весь фільм викликає змішані почуття. Софі Тернер буквально недавно була така неймовірна в образі королеви Півночі Санси Старк в останньому сезоні «Гри престолів», так що актриса безумовно може багато, але схоже, що Джин була прописана таким чином, що хто б її не грав, нікому не вдасться зробити її улюбленицею глядачів. У неї начебто і є трагічна історія дитинства, і добре серце, адже вона готова ризикувати своїм життям, щоб врятувати незнайомців, але її метання і страждання в цьому фільмі не викликають ніякого відгуку в душі. Нам обіцяють показати її перетворення на наймогутнішу істота у всесвіті, і ми прийшли заради цього. А за фактом отримуємо багато образ і волосся, що майорить завдяки комп'ютеру. Майже весь «Темний фенікс» вона жаліє себе і нагадує розгублену дитину, хоча з подій екшену «Люди Ікс: Апокаліпсис», де вона круто надрала зад стародавньому мутанту, пройшло 10 років.

Загалом, краще в 10-й раз переглянути «Люди Ікс: Перший клас» і «Люди Ікс: Дні минулого майбутнього», ніж витрачати свій час на «Темний фенікс», якого і другий раз переглядати не захочеться. Може, років через 10 за історію Джин Грей візьмуться вже Marvel Studios і нарешті зроблять з неї гарне кіно.

Нам обіцяли, що Фенікс повстане, а Люди Ікс впадуть. І, на жаль, цей слоган фільму виявився прикро правдивим.

6141