Рецензія на фільм «Шазам!»
Як стати гарним супергероєм в 14 років

2 квітня 2019,  17:13 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Кіновсесвіт DC продовжує експериментувати і розширювати свої кордони, і після підводних пригод Аквамена, чий сольник став його найприбутковішим фільмом, заробивши 1 мільярд доларів, на великі екрани мчить не птах, не літак і не Супермен, а новачок Шазам, який, тим не менш, багато в чому не поступається криптонцю. Він теж вміє літати, є дуже сильним, швидким і куленепробивним, замість лазерних променів з очей у нього є блискавки з пальців... Є тільки одна важлива відмінність: насправді Шазаму всього 14 років.

Кінофільми DC на відміну від екшенів Marvel завжди переносять нас у вигадані міста, але «Шазам!» йде іншим шляхом. Його події розвиваються у Філадельфії, місті Роккі, де ми знайомимося з хлопчиком Біллі Бетсоном, який в дитинстві загубився на різдвяному ярмарку і з тих пір постійно тікає з прийомних сімей, щоб знайти свою справжню маму. Його не без причини можна вважати проблемним тінейджером, але, незважаючи на те, що він обманює поліцейських і не є зразковим учнем, у цього 14-річного хлопця добре й хоробре серце, що і стає причиною, по якій його обирає з натовпу старий Чарівник і передає йому надздібності Шазама. Залишилося тільки навчитися ними користуватися і знайти їм правильне застосування, що виходить у Біллі не одразу.

Зате практично відразу зачаровує Закарі Лівай, виконавець ролі Шазама, який володіє величезною харизмою. У своєму яскравому костюмі з блискавкою і плащем-фатою він дійсно виглядає як супергерой зі старих коміксів, так що хоча його суперсили ви вже бачили у виконанні інших супергероїв, його самого ви точно ні з ким не переплутаєте. Правда, обіцяна мудрість Соломона йому так і не дісталася, тому, незважаючи на високий зріст, великі біцепси і чоловічий голос, в душі він залишається все тим же 14-річним Біллі, який не проти прогуляти школу і влаштувати в центрі світлове шоу, просто щоб розважити перехожих і заробити кишенькові гроші.

Роль юного Біллі виконує маловідомий актор Ешер Енджел, і вони з Ліваєм відмінно спрацювалися, оскільки в сценах перетворення Біллі на Шазама і навпаки жодного разу не виникає думки, що це різні люди. Здається, що Біллі дійсно стає Шазамом, оскільки змінюється тільки його зовнішність, а характер і удача хлопця-бунтаря, який шукає своє місце в світі, залишаються незмінними.

У кожного супергероя за законом жанру повинен бути напарник, який буде знати його секрет і допомагати йому в непростих супергеройських місіях, і таким напарником для Біллі/Шазама стає його новий друг Фредді Фріман, якого грає Джек Ділан Грейзер з фільму «Воно». Фредді є справжнім гіком, коли мова йде про супергероїв, тому кращого напарника Біллі не знайти. Але в першу чергу він стає для головного героя другом і братом і показує йому, що в світі є добрі люди, на яких можна покластися, і що не варто постійно від усіх тікати. У кіно нам часто показують супергероїв як сиріт, одинаків, вигнанців, в кращому випадку в них є один друг та один любовний інтерес, але дуже рідко ми бачимо, як вони знаходять справжню сім'ю, нехай не кровну, але все-таки сім'ю. І «Шазам!» допомагає розірвати цей безвихідний круг, показуючи, як Біллі знаходить свою сім'ю і стає щасливим. Адже так і повинно бути, супергерої не мають постійно страждати, щоб бути нам цікавими.

«Шазам!» достатньо часу приділяє розвитку свого головного лиходія, доктора Сівани. На його роль запросили Марка Стронга, і він знову доводить, що британці чудово вміють грати лиходіїв в голлівудському кіно. Зокрема він нагадує свого лорда Блеквуда з «Шерлока Холмса», тільки його Сівана дійсно володіє магією. Виходить, що нічого нового по лиходійській частині «Шазам!» нам не показує, тим не менш, Біллі/Шазам пару раз влучно висміює деякі лиходійські кліше, як, наприклад, промова Сівани у фінальній битві. Та й без Сівани Шазам не став би справжнім супергероєм в повному сенсі цього слова, адже для цього замало одних суперсил – потрібно ще й нести за них відповідальність і боротися зі всякими суперлиходіями, які бажають знищити світ.

«Шазам!» – перший фільм киновсесвіту DC про невідомого широкому загалу супергероя, який раніше ніде не з'являвся, і цей персонаж дуже швидко стає ковтком свіжого повітря в цій франшизі, що не завжди потрапляє в ціль. Ні він сам, ні його сольник не уявляє з себе щось велике, похмуре й епічне, хоча у фіналі є кілька дійсно епічних моментів, які подаються без зайвого пафосу. А різдвяна атмосфера ненав'язливо перетворює «Шазам!» на кіно, яке можна буде із задоволенням переглянути напередодні свят наступної зими. Навіть трохи дивно, що він виходить у квітні, а не в грудні. Але може такий хід забезпечить йому кращу касу. Скоро дізнаємося. У будь-якому випадку хочеться, щоб DC та Warner Bros. зняли сиквел його пригод, особливо після такого крутого фінального епізоду.

В цілому «Шазам!» – досить легка і весела супергеройська екшен-комедія про підлітків, але батькам варто пам'ятати, що рейтинг у неї 12+ не просто так (і він не зрівняється з 12+ у фільмах Marvel). А все тому, що тут є досить страшні для маленьких дітей сцени за участю монстрів, які не проти поласувати людьми. Зрештою режисер Девід Ф. Сандберг прославився завдяки фільмам жахів, так що не варто дивуватися. Підліткам і дорослим ці чудовиська навряд чи здадуться страшними – вони дуже нагадують неоковирного Думсдея з «Ліги справедливості», але дітей молодшого віку можуть здорово налякати. Окрім цього легкий наліт горора в деяких сценах лише грає фільму на руку, виділяючи його з натовпу. Так що Сандберг відмінно впорався з поставленим завданням зняти неординарне, веселе і добре кіно про нового супергероя.

Поки за Ґотемом дивиться Бетмен, а Метрополіс захищає Супермен, небо Філадельфії патрулює новий супергерой – Шазам. Якщо, звичайно, він вже зробив все домашнє завдання і прибрав у своїй кімнаті.

7264