Рецензія на фільм «Місія неможлива: Фолаут»
Том Круз виживе в цьому фільмі

25 липня 2018,  03:31 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Поки Бондіана все ніяк не випустить свій 25-й фільм, франшиза про іншого відомого шпигуна Ітана Ганта «Місія неможлива» продовжує набирати обертів. Останні два фільми стали хітами жанру, зібравши разом 1,4 мільярда доларів, і для своєї шостої шпигунської пригоди «Місія неможлива: Фолаут» Том Круз був готовий піти на все й неодноразово ризикувати своїм життям, щоб показати глядачам екшен, якого вони ще не бачили на великому екрані.

Після успіху фільму «Місія неможлива: Нація ізгоїв», який був прийнятий тепло як глядачами, так і критиками, біля керма франшизи залишився режисер Крістофер МакКуоррі, і він продовжив розвивати тему боротьби хороших спецагентів-шпигунів з відступниками, які називали себе «Синдикатом». Так що шоста частина пригод Ітана Ганта є не просто продовженням франшизи, а буквально другою частиною «Нації ізгоїв», в ній повертаються ключові гравці минулого фільму (за винятком Джеремі Реннера), головним лиходієм залишається Соломон Лейн, а на кону – доля всієї планети.

Черговим завданням для команди IMF стає вилучення у терористів «Синдикату» ядер з плутонієм, з яких ті планують зробити атомні бомби і вдарити ними по Азії. Тема з атомними бомбами є найпопулярнішим способом знищити порядок у світі з початку Бондіани, тобто з 1960-х, але разом з цією ностальгією фільм МакКуоррі представляє і цілком сучасні технології, за допомогою яких Гант і команда відправляються рятувати світ. Для цього їм потрібно об'їздити півпланети, стартуючи в Німеччині, а після прямуючи до Парижу, Лондону і, нарешті, до Кашміру, мальовничого регіону в Гімалаях, який знаходиться між Китаєм, Індією та Пакистаном. Так що навіть якщо вам не сподобається сам фільм, ви хоча б помандруєте з вітерцем по різним країнам в компанії Круза.

Торішній провал «Мумії» підштовхнув Круза зробити нову «Місію» гідним екшеном, який глядачі запам'ятають з хорошого боку і після якого вони не будуть виходити з зали, позіхаючи. Я завжди ставилася до Круза прохолодно, не рахуючи фільм «Людина дощу», але після кількох останніх «Місій» моє серце до нього значно потеплішало. Він віддався своєму персонажу на всі 200%, буквально ставши (майже) невразливим спецагентом, здатним і на вертольоті літати, і брати участь у божевільних перегонах по дахах, і на мотоциклі гасати вулицями міста без шолома (повторювати не рекомендую), адже всі трюки він виконує тут самостійно. Навіть перелом щиколотки не зупинив актора, і він професійно виконав всі задумані екшен-епізоди, якими б божевільними і небезпечними вони не були. В цілому, їм з Джекі Чаном треба зустрітися і обговорити наступний фільм.

В команду Ітана цього разу увійшли Бенджі (Саймон Пегг) і Лютер (Вінг Реймс), але оскільки для успішної операції їм потрібно як мінімум чотири людини, незабаром на горизонті з'являється Ільза (Ребекка Фергюсон) зі своєю особистою місією від британської розвідки MI-6. Фергюсон в цьому образі не раз нагадує, чим підкорила глядачів у попередньому фільмі, який зробив її зіркою світового масштабу, а їх особисті стосунки з Ітаном роблять обох персонажів більш людяними, адже навіть таким суворим агентам, які постійно ризикують своїм життям і бояться прив'язуватися до когось, не чужа любов.

На додаток в напарники Ітану нав'язують агента ЦРУ Аугуста Волкера, який звик всі проблеми вирішувати кулаками. Він не любить будувати плани і плювати хотів на побічний збиток, тому у них з Ітаном неодноразово виникають конфлікти. Генрі Кавілл вже грав крутого шпигуна в недооціненій картині Гая Річі «Агенти А.Н.К.Л.», але його «молот» Волкер абсолютно не схожий на того самовпевненого стилягу Соло. Акторові дуже йде цей образ разом зі скандальними вусами, які зіпсували «Лігу справедливості». І хоча з одного боку його персонаж занадто очевидний, разом з цим Кавіллу дали чимало моментів, щоб розкритися і проявити себе без свого супергеройського костюма. Він не головний герой, але вони з Крузом тут виступають на рівних, тому якщо ви є шанувальником Супермена Кавілла, то нова «Місія» обов'язкова для перегляду.

З новачків франшизи також підкорюють залізна леді з ЦРУ у втіленні Анджели Бассетт та інтригуюча Біла вдова, яку зіграла зірка серіалу «Корона» Ванесса Кірбі. Шанувальників цих актрис даній «Місії» є чим порадувати, хоча сцен у них набагато менше, ніж у Кавілла. Тим не менш у них є хороші шанси повернутися в наступному фільмі, щоб більше розкритися. З Бассетт, наприклад, вийшла б чудова М для Ганта.

Незважаючи на оригінальність франшизи «Місія неможлива», неможливо не помітити, що шостий фільм був частково натхненний «Скайфолом», оскільки він зроблений дуже стильно і знайшов відмінний баланс між екшеном і драмою. І коли подивитеся цю «Місію», то напевно помітите кілька схожих сюжетних ходів (не хочу спойлерити), включаючи три любовних інтереса головного героя (Ітан, визначся вже, ти ж не Джеймс Бонд). Але при цьому картина МакКуоррі не виглядає плагіатом і продовжує залишатися командного історією про Ганта та IMF. Плюс тут не обійшлося без гумору, цілком влучного, щоб розрядити обстановку в потрібний момент, і переважно у виконанні Пегга, який став невід'ємною частиною франшизи за останні фільми.

«Місія неможлива: Фолаут» йде дві з половиною години і місцями може здатися затягнутою, але разом з цим вона під зав'язку наповнена кращими сценами за всю франшизу, куди входить бійка в паризькому туалеті, де Круз і Кавілл виклалися по повній, їх божевільний стрибок у вільному падінні крізь грозові хмари з блискавками (у вас при перегляді напевно перехопить дух) і той запаморочливий епізод в кінці з гонитвою на вертольотах аж до самої розв'язки. Такого ви ще не бачили в кіно. На додаток МакКуоррі знімав шосту «Місію» з твердою метою, щоб цей екшен дивилися на величезному екрані IMAX і повністю поринали в нього разом з Крузом і командою, але мінус цієї задумки в тому, що за дві з половиною години очі в окулярах для 3D починають буквально вилазити з орбіт, і всі ці стильні відблиски на екрані, зроблені за допомогою знаменитих лінз Джей Джей Абрамса, перетворюють перегляд деяких сцен на тортури. Так що якщо у вас чутливі очі, краще йдіть дивитися «Місія неможлива: Фолаут» у 2D. Але подивитися цей фільм шанувальникам жанру все-таки варто. Адже у нього є всі шанси увійти в двадцятку кращих картин нинішнього року.

Поки Джеймс Бонд відпочиває, а Джейсон Борн не збирається повертатися з підпілля, доля світу знаходиться в руках спецагента Ітана Ганта. І це міцні руки, які здатні видертися навіть по вертикальній скелі.

5021