Рецензія на фільм «Світ Юрського періоду 2»
Світанок планети динозаврів

6 червня 2018,  18:06 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2015 році перезапуск франшизи Стівена Спілберга «Світ Юрського періоду» знову повернув на великі екрани (і в моду) динозаврів, перевершивши за зборами всі супергеройські фільми, які в наш час вважаються вірним способом заробити мільярд доларів, і з розмахом продемонструвавши, як потрібно вдихати нове життя в культові історії. Він знову показав парк розваг з динозаврами на величезному острові, але вже з сучасної точки зору. А тепер настав час назавжди змінити світ, випустивши динозаврів на свободу в «Світі Юрського періоду 2»...

Події «Світу Юрського періоду 2», який отримав підзаголовок «Полегле королівство», розгортаються у наш час, тобто три роки потому після інцидента на острові Нублар, коли новий генномодифіковані вид Індомінус Рекс вирвався на свободу і убив безліч відвідувачів парку розваг. Людство з властивою йому здатністю швидко забувати вже списало динозаврів з рахунків, і лише виверження вулкана на острові знову привернуло увагу громадськості до доісторичних істот. Поміркувавши і вислухавши різних вчених, держструктури прийшли до висновку, що не варто витрачати гроші і людей на порятунок гігантських хижаків, зате Клер Дірінг (Брайс Даллас Говард), яка заснувала благодійну організацію з захисту динозаврів, готова до останнього боротися за них. Вона знаходить приватного спонсора з ресурсами в особі Бенджаміна Локвуда (Джеймс Кромвелл), з яким багато років тому Джон Хаммонд починав свої експерименти по воскресінню динозаврів, і відправляється назад до Нублару.

Щоб місія з порятунку динозаврів з острова, який ось-ось вибухне, пройшла успішно, Клер потрібен ще один такий же божевільний, який готовий заради динозаврів ризикнути своїм життям, – Оуен Грейді (Кріс Претт). Вони давно розлучилися, але коли Клер повідомляє Оуену, що його улюблена раптор Блу, яку він виростив і виховав, все ще жива, він тут же підписується на цю небезпечну місію на вулкан, що вивергається. Тут сценаристи франшизи вчинили дуже розумно, вирішивши взяти від заїждженого сюжетного ходу з поверненням на острів динозаврів максимум – тобто епічно його підірвати. Причому фінальна сцена на острові вийшла рівною мірою видовищною і зворушливою. Один з ключових і найбільш яскравих моментів франшизи. Таким чином нам показали, що парки розваг залишилися позаду, а попереду – великий світ. Світ, в який відвезли десяток видів динозаврів, включаючи найнебезпечніших хижаків. І звичайно ж це було зроблено аж ніяк не з гуманістичних спонукань.

Але ж ви збираєтеся на «Світ Юрського періоду 2» не заради любовної історії Клер і Оуена і навіть не заради вибухаючого острова, правда? Ця франшиза завжди трималася на динозаврах, і через стільки років вони продовжують дивувати, розчулювати і лякати глядачів різного віку. У фільмі Клер називає першу зустріч з динозавром «дивом», і тут вона абсолютно права. Більш того, «Світ Юрського періоду 2» продовжує переосмислювати роль динозаврів в людському світі і цього разу повністю перестає ставитися до них як до монстрів, підкреслюючи, що головними монстрами в цій історії завжди були саме жадібні і жорстокі люди, які грають з генами доісторичних звірів, як з пазлами, не замислюючись про наслідки, а не раптори або Ті-Рекс. Більш того, динозаври на екрані не раз показують набагато більш високий рівень інтелекту і людяності, ніж деякі представники виду Homo sapiens.

Разом з поверненням динозаврів для шанувальників оригінального «Парку Юрського періоду» було важливо в цьому сіквелі побачити Джеффа Голдблюма в образі знаменитого математика-хаосолога Яна Малкольма, який завжди скептично ставився до ідеї повернути до життя динозаврів, але тут у нього по суті одна єдина сцена, просто розбита на кілька частин. Після такого активного піару Голдблюма в трейлерах очікувалося щось більше. А вийшло занадто багато шуму з нічого. Краще б вони звели його роль до секретного камео, і тоді це був би приємний сюрприз, а не розчарування. Хоча раз актор вже повернувся у цьому сіквелі, і враховуючи його фінал, його Малкольм просто зобов'язаний буде возз'єднатися з динозаврами в третьому фільмі.

Зате зведення ролі Голдблюма до мінімуму дало достатньо простору, щоб блиснути акторам-початківцям: Джастису Сміту в образі системного аналітика Франкліна, який не в захваті від динозаврів (оскільки вони з моменту знайомства намагаються його з'їсти), Даніеллі Пінеді в ролі відважної палеоветеринара Зії Родрігес, яка знає, де дістати кров для переливання раптору, і зовсім юної Ізабеллі Сермон в образі допитливої дівчинки Мейсі, чий секрет ви швидко відгадаєте, якщо будете дивитися уважно. Але від цього секрет не стає менш значним, оскільки переносить науку цього паралельного нашому світу кіновсесвіту на новий рівень і відкриває нові можливості.

У режисера Хуана Антоніо Байони, що зняв номіновану на «Оскар» картину «Неможливе», вийшов відмінний сіквел, який розширює світ динозаврів до небачених раніше масштабів. При цьому «Світ Юрського періоду 2» знову майстерно користується старими сюжетними поворотами, удосконалюючи їх і одночасно підкреслюючи, що люди не вчаться на своїх помилках, тому приречені їх повторювати. Але те, що відбувається у другій частині фільму, коли дія переноситься на материк, є чимось абсолютно новим – це чудовий мікс наукової фантастики з домішком трилера і саспенса. А композитор Майкл Джаккіно перевершив самого себе і створив кращий саундтрек франшизи з часів першого «Парку Юрського періоду», музику до якого написав легендарний Джон Вільямс.

Всім, хто любить динозаврів, «Світ Юрського періоду 2» дивитися обов'язково. Причому краще всього саме в IMAX: на величезному екрані зі звуком, який вас оточує, створюючи враження, що до вас теж підкрадається динозавр... «Світ Юрського періоду 2» піднімає планку для літніх блокбастерів високо до небес, в яких парять птеродактилі, і дотягнутися до неї іншим фільмам цього літа буде дуже не просто.

З моменту появи на світ першого динозавра в лабораторії Хаммонда в 1993 році, невпинно наближався другий повортний момент в історії і динозаврів, і людства. Момент, коли вони покинуть свій острів і будуть у великому світі, світі Юрського періоду.

9337