Рецензія на фільм «Шукайте жінку»
Роман з паранджею

15 березня 2018,  12:32 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Ми всі звикли до певного типу романтичних комедій, якими нас із завидною постійністю пригощає Голлівуд. Вони розвиваються за одним шаблоном, показуючи типові розставання і примирення, а в кінці все підходить до традиційного і такого нудного хепі-енду, в який глядачі давно перестали вірити. І тут виходить французька картина «Шукайте жінку», яка виявляється ковтком свіжого повітря для даного жанру, показуючи, що людські стосунки є не такими нудними і банальними і з їх допомогою можна розкрити гострі соціальні проблеми.

Головними героями «Шукайте жінку» є син іранських іммігрантів Арманд (Фелікс Моаті) і арабська дівчина Лейла (Камелія Джордана), які разом навчаються у французькому університеті і мріють про те, щоб поїхати на стажування в ООН. Як раптом з Ємену повертається старший брат Лейли Махмуд (Вілльям Лебхіл), який несподівано вдарився в релігію, і починає диктувати сестрі як жити, забороняючи їй бачитися з Армандом і їхати за кордон. Махмуд доходить до того, що спалює паспорт Лейли і замикає її вдома, плануючи видати заміж за мусульманина, якого обере сам. Але, як нагадує йому сестра, вони живуть у Франції, де у жінок є права, і що він не може диктувати їй, як жити.

Якщо б «Шукайте жінку» був бойовиком, то Арманд і Лейла втекли б від Махмуда, який би переслідував їх до кінця фільму, наповненого стріляниною і погонями на різному транспорті. Але іранський кінематографіст Со Абаді зняв свій режисерський дебют в ключі сатиричної комедії, тому герої підходять до вирішення своїх проблем з хитрістю і гумором. Щоб бачитися з коханою, Арманд вирішує одягатися в паранджу, підфарбувати очі і завоювати довіру Махмуда, ставши репетитором Лейли. Але чим частіше ця загадкова дівчина з'являється в будинку, тим більше Махмуд в неї закохується, адже вона відповідає всім його уявленням про мусульманську жінку. У результаті виходить найнезвичайніший любовний трикутник, який тільки можна придумати.

Особливо вправно для переконання радикального і непохитного у своїх поглядах Махмуда Арманд використовує цитати класиків літератури, демонструючи, як легко люди ведуться на красномовні фрази і приймають їх за істину. У Ємені Махмуда переконували Кораном, а у Франції його намагаються перевиховати і розширити його кругозір за допомогою Шекспіра. Так би мовити, слова бога проти слів звичайного смертного. Хто ж переможе і запанує над душею Махмуда, що знаходиться на роздоріжжі? І чи можливо взагалі переконати людину, яка стала настільки релігійною?

У своєму першому фільмі Абаді розмірковує над тим, чому люди вдаються до радикальної релігії, розповідаючи, що Махмуд раніше був звичайним хлопцем, європейцем, але після смерті батьків вирішив знайти розраду в ісламі, відрікшись від свого колишнього життя і намагаючись змусити жити за традиціями сестру і молодшого брата. Режисер, будучи іранцем, що переїхав до Європи, на власному досвіді знає, як зіштовхуватися західна і східні культури і релігії, і що з цього виходить, тому показує обидві сторони медалі: і боротьбу Лейли за незалежність, і дискримінацію Арманда в європейському суспільстві, коли він одягає паранджу. Це яскраво розкриває сцена в автобусі, де на Арманда всі дивляться скоса, ніби у нього під паранджею граната, а потім навколишні дружно починають переконувати його зняти паранджу і приєднатися до їх європейського способу життя.

«Шукайте жінку» Абаді показує любов як доросле, зріле і відповідальне почуття, яке не згинається під обставинами і проблемами, а надихає людей боротися одне за одного, як би складно не було. Тому його картина позбавлена дурних сюжетних поворотів з голлівудських фільмів, де головні герої постійно розходяться, сплять з ким попало і самі вигадують собі проблеми. Арман і Лейла борються не тільки один за одного і своє щастя, вони борються проти несправедливості і за рівні права чоловіків та жінок незалежно від їх релігії. Ось такий скромний меседж у, здавалося б, звичайної історії любові.

«Шукайте жінку» – найбільш несподівана і розумна, романтична комедія, яку я бачила за довгий час. Вона розважає, викликає посмішку і змушує міркувати про різні культури, які тісно переплітаються в сучасному суспільстві, разом з цим роблячи акцент на тому, що варто бути терпимішим і толерантнішими один до одного, а не хапатися за сокиру, як це робить Махмуд в одній зі сцен. Відмінна альтернатива звичному і передбачуваного американському кіно даного жанру.

Якщо двоє закоханих хочуть бути разом, ніякий релігійний брат не зможе цьому перешкодити. А якщо спробує, то може сам опинитися в незручній ситуації, адже ніколи не знаєш, хто ховається під паранджею.

1904