Рецензія на мультфільм «Фердинанд»
Великий звір з великим серцем

20 грудня 2017,  00:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Під кінець року великі голлівудські кіностудії вирішили порадувати глядачів різного віку мультфільмами з національним колоритом: «Коко» про Мексику і «Фердинанд» про Іспанію. Нове творіння від Disney і Pixar всі одноголосно визнали шедевром, чи може «Фердинанд» скласти йому конкуренцію?

Зрозумівши, що на «Льодовикових періодах» далеко не виїдеш, кінокомпанія Blue Sky Studios взялася за адаптацію дитячої книги Манро Ліфа «Історія Фердинанда» – про бика, що любить вирощувати квіти і рішуче відмовляється виступати на кориді. Доручили  цю екранізацію Карлосу Салдані, співрежисеру «Льодовикового періоду» і режисерові «Ріо». Сам він родом з Бразилії, але йому чудово вдалося створити в «Фердинанді» іспанську атмосферу і занурити глядача в культуру цієї колоритної країни.

Корида йде корінням в бронзовий вік, і кожен, хто чув про це дійство, знає, що його апогеєм стає вбивство бика тореадором (пробачте, діти). Не знають про це лише самі бики, як показують нам у «Фердинанді». Вони вважають, що, потрапивши на кориду, завоюють серця глядачів і стануть знаменитими, тому щосили намагаються сподобатися тореадору і відправитися на арену. Всі, крім милого Фердінанда, якому зовсім не хочеться битися. Одного разу він тікає і знаходить своє місце на квітковій фермі, де стає кращим другом дівчинки Ніни. Вони разом грають, танцюють, і Фердинанд із задоволенням допомагає її батькові вирощувати квіти. Але коли бик, ставши дорослим і дуже габаритним, влаштовує на ярмарці переполох, його тут же ловлять і відправляють назад до родичів. І там Фердинанд зі своїми міцними пацифістськими переконаннями починає справжню революцію, показуючи іншими бикам і людям, що бику не обов'язково битися, і що кожен може сам обирати свій шлях. 

В оригіналі голосом Фердинанда є американський рестлер Джон Сіна, якого ви могли нещодавно бачити в комедії «Хто в домі тато 2». Так, він всерйоз вирішив зайнятися акторською кар'єрою, хоча роль добродушного бика поки є однією з найкращих у його фільмографії, оскільки решта були або в прохідних комедіях, або в прохідних бойовиках. В українській версії на радість глядачам Фердинанда дублює заслужений артист України Юрій Горбунов. Зовні вони з Сіною зовсім не схожі, але і Горбунов зі своїм знаменитим голосом чудово зумів злитися з цим персонажем, тому при перегляді не думаєш, що це говорить ведучий шоу «Танці з зірками», а сприймаєш його просто як голос Фердинанда.

Найкращою подругою головного героя в загоні стає знатно потягана життям коза Лупе, яка одночасно викликає і інтерес, і жалість, і огиду. Таку безглузду і перекошену істоту ще треба було придумати. Озвучила Лупе зірка шоу «Суботнім вечором в прямому ефірі» і торішніх «Мисливців за привидами» Кейт МакКіннон. І це просто одна з кращих ролей актриси, незважаючи на те, що грала вона її тут лише голосом, причому тільки в оригіналі. Просто легко уявити, як МакКіннон змогла б і кожен рух цієї навіженої кози відтворити. Настільки вона талановита, пластична і готова на будь-яке божевілля заради посмішки глядача. В результаті вийшов один з рідкісних симбіозів голосу актора і його анімаційного персонажа. А шанувальникам британського кіно і телебачення напевно буде цікаво дізнатися, що бика з пишним чубчиком Ангуса, який родом з Шотландії, озвучив справжній шотландець Девід Теннант, відомий за «Гаррі Поттером» і серіалам «Доктор Хто» і «Джессіка Джонс». Цього високого, стрункого красеня майже неможливо уявити в настільки комічно образі недалекого і вгодованого бичка, але такий дисонанс персонажа і актора теж має місце бути.

Мультфільм «Фердинанд» творці дуже осучаснили – тут миготять туристи з селфі-палицями – тому може виникнути враження, ніби його дія відбувається в 2017 році, але насправді він присвячений мистецтву кориди, яке вже майже відійшов у минуле, останній бій пройшов в 2011 році. Було б здорово, якщо б «Фердинанд» вийшов на екрани до завершення кориди, тоді б його меседж проти боїв биків був сильніший, а тепер виходить, що Фердинанд бореться за те, що вже відбулося. Але це з дорослої і вдумливої точки зору. Дітям напевно доведеться цей чорний бик по душі, адже навіть собака-кращий друг людини, виглядає на його фоні саркастичною врединою. Якщо, звичайно, діти зможуть досидіти до кінця, що сумнівно, оскільки мультфільм дуже затягнутий навіть для дорослого (так і хотілося, щоб він швидше закінчився).

На цьому недоліки «Фердинанда» не закінчуються. Анімація просякнута добрим і ясним посилом в дусі хіпі – ні боям, так квітам – але його втілення не йде ні в яке порівняння з тим же «Коко» і його темою сім'ї. «Фердинанд» зовсім не претендує ні на яку серйозність і глибину і є дуже поверхневим, тому шедевром його ніяк не назвати. Добродушна і одноразова картина, не більше. Хоча і її добродушність постійно псується то незграбними жаргонними слівцями, які ріжуть слух (від українського дубляжу чекала більшого), то повторюванням «жарту» про блювання. В американських фільмах персонажі, які блюють при найменшому стресі, давно стали нормою, мабуть, у них серйозні проблеми з травленням, але коли це переноситься і на мультиплікаційних героїв, хочеться відразу ж переключити на щось інше (але не можна, оскільки це кінотеатр). Невже блювання і відригвання дійсно вважається смішним? Зазвичай ці процеси мають схожий ефект із позіханням, тобто викликають у оточуючих таке ж бажання «позіхнути», тому досить ризиковано показувати дітям, які наїлися попкорну з газованою водою. Хочеться вірити, що ланцюгової реакції ці «веселі сценки» не викличуть, але краще будьте обережні.

Дві номінації на «Золотий глобус» також не є у випадку «Фердинанда» показником, оскільки цей рік був дуже неврожайним на хороші мультфільми. До того ж, американці дуже люблять цього персонажа – короткометражка про його пригоди, яку в 1938 році сам продюсував Волт Дісней, отримала «Оскар». Але тоді історія Фердинанда була дуже актуальною як в контексті кориди, так і в контексті пацифізму, а цього разу краще б номінували, наприклад, французьку анімацію «Маленький принц». Чи «Тачки 3», або «Лего. Фільм: Бетмен», якщо було принципово номінувати американський мультфільм. Так що на жаль, але до рівня «Коко» «Фердинанд» знатно не дотягує.

Загалом, не судіть бика по його рогам, габаритам та номінаціям на «Золотий глобус», або як там йдеться в слогані мультфільму.

6895 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: