Рецензія на фільм «Зоряні війни: Останні джедаї»
Повернення блудного Скайвокера

14 грудня 2017,  00:13 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після довгих років пошуків на радарі Опору знову замиготіли координати місцезнаходження Люка Скайвокера, за яким вирушила відважна Рей, що сіла за штурвал «Тисячолітнього сокола». Її метою є повернення блудного джедая в серце Опору, щоб разом з ним боротися з Першим орденом, який зміцнює свою могутність у галактиці...

Після двохмільярдного успіху картини «Зоряні війни: Пробудження сили», що перезапустила легендарну франшизу Джорджа Лукаса, очікування від її продовження були дуже високі. Довірили написати і зняти восьмий епізод Райану Джонсону, режисерові фантастичного бойовика «Петля часу» і серіалу «У всі тяжкі». Чи вдалося йому перевершити Джей Джей Абрамса? Давайте розберемося в цьому без спойлерів, хоча тут і спойлерити особливо нічого, оскільки, якщо ви добре знаєте «Зоряні війни» і стандартні голлівудські сюжетні прийоми, то вас навряд чи здивують повороти восьмого епізоду.

Джонсон спочатку робив акцент на тому, що події фільму «Зоряні війни: Останні джедаї» почнуться відразу з того моменту, де закінчилася попередня частина – із зустрічі Рей (Дейзі Рідлі) і легендарного Люка Скайвокера (Марк Гемілл) – але коли нас повертають в обитель повстанців, то виникає відчуття, що пройшло кілька років, за які Перший порядок знищив левову частку Опору, оскільки їх сили виглядають в кінець змарнілими, незважаючи на те, що в кінці сьомої частини Опір знищив круту зброю Першого порядку «Старкіллер», отримавши серйозну перемогу над своїм ворогом. Але тепер команда генерала Леї Органи (Керрі Фішер) за десять хвилин позбавляється всіх своїх військово-космічних сил і виглядає купкою загнаних кроликів, яких ось-ось переб'ють. Це потрібно для драми, але виглядає неправдоподібно і створює дірки в сюжеті. Якось вже зовсім безнадійним виступає Опір протягом усього восьмого епізоду. І невже Республіка дійсно зникла з кінцями і не переродилася в щось нове?

Зустріч Рей і Люка проходить погано, адже джедай більше не бажає нікого навчати і нагадує не великого героя, а буркотливого старця, і навіть коли він нарешті зглянувся до декількох уроків, то ця пара не стає серцем фільму, як обіцяв Джонсон. Відносини Рей і Люка зовсім не дотягують ні до відносин Рей і Хана Соло (Харрісон Форд) в минулому фільмі, ні до відносин Обі-Вана і Люка або Йоди і Люка з оригінальної трилогії. Часом виникає відчуття, що це не Люк вчить Рей, а вона його, причому не вчить новому, а повчає і намагається напоумити, і це сумно, оскільки дівчині так не вистачає надійного ментора, і вона покладає на Скайвокера великі надії. Я люблю Гемілла, але тут його герой розчарував. Єдиний епізод з ним, який припав до душі, це поєдинок в кінці. Ось таким Люк і повинен був бути протягом усього фільму.

Знову йдучи за покликом свого авантюрного серця, Фінн (Джон Бойега) разом з новою подругою з Опору, одночасно милою і бойовою дівчиною Роуз Тіко (Келлі Марі Трен), відправляються в чергову незабутню пригоду, щоб врятувати залишки Опору (загалом, дуже скромна місія). А знаменитий пілот Демерон (Оскар Айзек) постійно показує тут свій вибуховий характер, що дуже небезпечно в такому замкнутому просторі. З такою нестримною енергією йому взагалі не варто вилазити з «X-крила», і якщо б не його минулі заслуги і материнська любов Леї до цього гарячого хлопця, то цілком міг би опинитися під трибуналом ще в першій частині фільму.

Для Фішер та її Леї «Зоряні війни: Останні джедаї», на превеликий жаль, є останніми, адже актриси більше немає з нами, і кожна сцена з нею знову і знову підтверджує, який талант ми втратили в її особі. Приголомшлива жінка і приголомшлива героїня, яка буде вічно жити в серцях глядачів. І на радість шанувальникам у Леї тут є мінімум один потрясний момент, який варто побачити на великому екрані (відкривати у цей час рота від подиву вітається).

Тим не менш, за всі частини франшизи ніхто з її акторів не показував таку складну драму, як Адам Драйвер в образі Кайло Рена у восьмому епізоді. Вибачте, Алек Ґіннесс, я дуже люблю вашого Бена Кенобі, і номінація на «Оскар» за його втілення в самих перших «Зоряних війнах» була абсолютно заслуженою, але Драйвер, який знав, що йому ніяка номінація не світить, оскільки з тих пір Американська кіноакадемія обходить стороною акторів з фантастичних фільмів, як би шикарно вони не зіграли, зумів своїм розриваючим його зсередини конфліктом зачепити сильніше за всіх. Його персонаж показав себе складним і інтригуючим антагоністом, що часом навіть хотілося, щоб Рей перейшла на його бік. Дуже хороший дует вийшов із Драйвера і Рідлі.

Кожна поява Верховного лідера Сноука (Енді Серкіс) в сьомому епізоді викликало трепет і захват перед його грізною зовнішністю і орелогом енігматичності, що його огортав, але зустріч з ним віч-на-віч в цьому фільмі розчарувала. У восьмій частині на лиходіїв історія частково відпочила, включаючи генерала Хакса, якого грає Донал Глісон. До фіналу його взагалі перетворили на якусь жалюгідну істеричку. Тільки капітан Фазма, під чиїми обладунками ховається зірка «Гри престолів» Гвендолін Крісті, не розчаровує. Хоча їх поєдинок з Фіном, який дуже наполегливо піарили в трейлерах, на ділі закінчився в мить ока.

Візуальна складова фільму перевершує всі інші частини франшизи, і їй всі будуть заслужено співати дифірамби, але з точки зору сюжету сьомий епізод був набагато логічнішим і більш цілісним, ніж восьмий. Він був простуватий, але концентрувався на представленні нових героїв і сімейній драмі Бена Соло, а тут Джонсон схопився за все і відразу. Одним з головних недоліків картини є те, що питань після перегляду епізоду «Зоряні війни: Останні джедаї» стає ще більше, ніж було до, причому здається, що відповіді на них ми вже не отримаємо. Наприклад, нам показують Сноука, але його сюжетна лінія приводить в подив, і через сотню теорій про те, хто ж він є насправді, походження Верховного лідера все ще залишається загадкою. Сподіваюся, що сценаристи не забудуть про це і все-таки просвітять нас в дев'ятому епізоді. Та ж історія і з батьками Рей. Це або спритний хід, який буде пояснений в майбутньому, або злитий сюжетний поворот, який даремно інтригував шанувальників саги цілих два роки. Виникає відчуття, що глядачів просто водили весь цей час за ніс, а це зовсім не те, чого чекаєш від «Зоряних воєн».

Епічні космічні битви – це чудово, але від восьмого епізоду хотілося отримати щось ще, як, наприклад, хоч одну нову цитату, яка увійде в історію саги і її персонажів, а то «Хай прибуде з тобою Сила» набридла. Цю фразу тут безжально експлуатують, перетворюючи знамените мудре напуття в заїжджений рекламний слоган Опору, який вже не несе ніякої цінності. Адже якщо навіть найрозумніші слова повторювати по сто разів, вони просто втратять свій сенс. Єдиний раз, коли фраза про Силу була доречна, це під час прощання Леї та віце-адмірала Холдо (Лора Дерн), оскільки в той момент була сказана щиро і від усієї душі.

Дивним виявився і гумор в епізоді «Зоряні війни: Останні джедаї», через який у фільмі є купа смішних, але безглуздих моментів, які вибиваються із стилю саги. Нам повернули C-3PO, але його фірмової безнадійності і влучного сарказму було жахливо мало, зате було багато недоречних кривлянь (розмова з Хаксом) і буфонади (втеча Фінна і Роуз на інопланетних звіря, всі сцени за участю поргів, яких нав'язали в компанію Чуї). До речі, щодо поргів. Багато хто моментально зненавидів цих маленьких жителів острова Люка ще з першої появи в трейлері, але насправді вони не такі погані. Такий собі мікс морської свинки з куркою або голубом.

В цілому, незважаючи на прорахунки та недоліки фільму «Зоряні війни: Останні джедаї», Джонсона і його команди найталановитіших художників-постановників, декораторів, гримерів, майстрів по спецефектам і творців усіх цих неймовірних інопланетних істот (особливо підкорили кристалічні лисиці) вдалося неодноразово захопити мої зорові і слухові рецептори, а також торкнутися кількох струн душі і поринути з головою в безкрайній космос, який я дуже люблю. І окреме спасибі Джону Вільямсу, чия музика залишається все такою ж чарівною навіть через 40 років.

Нехай в галактиці залишилася всього пара джедаїв, але поки хоча б один із них вірить у Добро і Силу, вогонь надії в серцях учасників Опору буде продовжувати горіти яскравим полум'ям.

2757