Рецензія на фільм «Ніккі, диявол - молодший»

7 грудня 2006,  08:30 | Рецензії | Автор: Redder

Хех... Відволікаючись ненадовго від вивчення мов і написання дисертації відразу з декількох спеціальностей, ненароком стрімко повернувся на грішну землю. Упав, тобто. Зі стільця. А впав тому, що дивився такий собі фільм. Він називається «Маля Ніккі» (“Little Nicky”). Він зовсім не новий. Приблизно 2000 року. Але гарний. Це я вам як експерт кажу. З усього на світі.

Там у ньому знімається Адам Сендлер. Ну цей... Та знаєте ви його. Він ще в «Клиці» відігравав головну роль. Ну... добре грав. Таке враження, що Адам - це нова, більш вдала реінкарнація Джима Керрі. Старовина Джим він куди подався на старості років - у драми, типу «Вічне сяйво чистого розуму» (див.). Дай, Джим, на щастя, грошей мені. Але в нього, думаю, уже й грошей не залишилося, після таких от фільмів. А тут, виходить, підкотив Адам Сендлер і знявся у фільмі «Маля Ніккі» за власним же сценарієм. Вийшло, вважаю круто, часом жорсткіше, ніж «Догма».

Так, так, товариші, розумію ваше невдоволення. «Догма» рулить, і так було завжди, і нині, і прісно й так далі. Так, так, Мет Деймон і цей... як його... Бен Аффлек теж відмінно зіграли, вони взагалі молодці. Так, так, Салма там чудово трясла цими... як їх... волоссям, ось. Воно в неї розкішне, так. Велике таке.

Але все-таки «Ніккі» теж зарулює у ряді місць. Поясню зазначену тезу розбором деяких, особливо примітних моментів. Почнемо із сюжету.

Ну, як це... багато хто от дотепер задаються питаннями світобудови. Вони трохи дивуються, що там було на початку - курка, припустимо, або сосиска. Або це... яйце. Або хто там нас створив - Великий Вибух і розбігання галактик, або який-небудь там бог. Різними дурницями задаються, загалом. Перед режисером фільму про Ніккі Стівеном Бріллом такі питання не стояли - він твердо знав, що до чого. Загалом так - на початку було Слово...

[skip]

…розгорілися Зоряні Війни. Приблизно так. І так і стало тоді - під землею було пекло, над землею був рай, а на самій землі був повний бардак. Але й у пеклі виявилося все не так просто. Диявол - він виявився не один, їх там виявилася ціла родина, дияволів. Дідок, уже старий і з цього приводу мало чого розуміючий, батько, якого грає Харві Кейтель (браво, Харві! Ти знайшов свій образ!) і троє синочків, два розумних, а третій - Адам Сендлер.

Одного з розумних синків, до речі, грає Різ Айфенс, що в «51 Штаті» грав відмороженого на всю голову торговця зброєю й наркотою на ім'я Ікі. Вийшов добре, мені сподобався.

Але мова не про це. Пройшло десять тищ років, і батько, за сімейною традицією, повинен передати владу комусь із молодшеньких. Але диявол подумав-подумав: «На кого владу залишити? Розкрадуть адже все, розбазарять, у рай перепродадуть, споганять все тут, бовдури...» Загалом, не диявол, а чисто Путін в 2008 році. Подумав він (диявол), і вирішив нікому владу не віддавати. Вирішив продовжувати правити.

А двом розумним синам це не дуже сподобалося. І їх цілком можна зрозуміти - десять тисяч років чекали, готувалися, сподівалися - а тут раптом раз! Таке неподобство, от. Впору кричати «ось тобі бабуся і Юрієв день!» Але вони нічого кричати не сталі, а навпаки, тихо-миролюбиво стрибнули собі - і зірвали на Землю. А зірвавши, заморозили ворота в Пекло. Тепер, без свіжого припливу грішників, бідолашний папашка довго не протягне. І він не протягає. Від нього навіть починають відвалюватися пальці, вуха та інші важливі органи. Хто може врятувати улюбленого батька? Звичайно, молодшенький, ідіот з дефектами мови й придуркуватою зачіскою - Ніккі, золотце, ти де?

Ну, це взагалі невдячно - далі переказувати. Тому що - даремно до того ж. І неможливо. Я під час перегляду неодноразово випадав під стіл (барвисто й метафорично це було описано в першому абзаці замітки) і реготав диким басом. Креатив, що називається, пре! Хльостає із творців фільму нестримним струменем! Креатив і повна байдужість на навколишній світ. Чого вартий хоча б храп Ніккі й храп Біффі, зворотне прокручування «Чикаго» і погоня на інвалідних колясках за Ніккі! А заспокоєння фінального супербоса за допомогою секретної зброї - Оззі Осборна! А Тарантіно в ролі проповідника! Трупи розриває на шматки, сік тече, мозки летять! Чистий треш! Ух! І десь навіть «ах!»

Автори, по-моєму, проїхалися взагалі по всьому святому для американців - по церкві, маленьким дівчинкам, суспільній моралі, сатаністам, дитячому алкоголізму, «Пепсі» і «Колі», таємним знакам і ще купі всього. Прямо як три роки потому це зробив «Гантц» (див.), тільки ще крутіше й відмороженіше. Дуже сподобалося.

У вітчизняному прокаті фільму одержала маркер «сімейний». Не вірте! Строго для дітей після 16 років, щоб можна було взяти багато пива, чіпсів і попкорна, і сатанінськи поржати (с) за фактом перегляду.

Тупа й смішна комедія для шанувальників «Догми». Всі на перегляд!

567