Рецензія на фільм «Блейд 3: Трійця»

23 жовтня 2005,  08:00 | Рецензії | Автор: Redder

Не пройшло й півроку, після виходу на екрани фільму «Блейд 3», як я вже надибав і подивився його. Так часто трапляється, довго немає фільму, і вже вирішуєш, що на якого фіга він тобі сплющився, як раптом - раз, і він уже є, і лежить на гвинті, і вже проглянут практично повністю.

Плюс отут ще випадково підвалив DVD із двома фільмами - «Каратель» і « Риба-Меч», обоє із Джоном Траволтой. «Каратель» не сподобався зовсім, незважаючи навіть на присутність в одній з неголовних ролей Траволти, « Рибу-Меч» я дивився й раніше, але із задоволенням переглянув ще раз у мега-якості, тому як фільма дуже навіть нічого, а що сюжет тупий, так це фігня, там тільки за одну сцену вибуху на самому початку можна багато чого простити.

Одним словом, перегляд фільму «Блейд: Трійця» (так він заявлений) трохи відстав від дати його реального виходу на екрани. Але це мене, зрозумілим образом, не збентежило нітрохи. Тому фільм був узятий і продивився.

У цілому, складається враження, що як тільки до фільму додається цифра «3», це магічним образом позбавляє й продюсерів, і режисера, і акторів здорового глузду й умінь, якими раніше вони, безумовно, володіли. Візьмемо, наприклад, Термінатор 3. Краще, звичайно, не брати, тому як огидно, але що робити. Відмінна тема була так запаскуджена мега-режисером на прізвище Мостоу, що четверту частину, що насувається, навіть і чекати-то не хочеться. А «Робокоп»? Пам’ятаєте? А помнете третю частину? А «Рембо»? Так довго можна перераховувати. Смутно це все.

От і третій Блейд - він теж із цієї компанії. Починається все з того, що група вампірів, одягнених у спецкостюми, що захищають від сонячного світла, відправляється в Ірак відкопувати безтурботно сплячого там Дракулу. Миттєво виникає питання - а не простіше було полетіти туди вночі й не витрачатися на дорогі шмотки, які, як згодом виявилося, не рятують ні від чого, крім сонячного світла. Ну да Ван Хельсінг із ними, з костюмами. Дракула, тим часом, очевидно бачить винятково приємні еротичні сни, і тому виявляється зовсім не рад пробудженню. Експедиція різко зменшується в числі, але всі, що вижили, всеж таки доставляють зубастика в Америку.

Блейд тим часом браво мочить злісне вампірське плем'я. Але й самі вампіри не дрімають, вони нагло підставляють Блейда ФБР, що, виявляється, уже довго за ним полює. Втім, там, у ФБР, теж, виявляється, вампір на вампірі, так що нічого дивного, взагалі ж. Гине старикан Уістлер ( у мега-перекладі це виявляється означає Свистун). Блейда хапають і заарештовують, причому в момент затримки він демонструє громадянську мужність і відмінну виучку - не зважується вбивати людей, яких стільки часу захищав, для того щоб прорватися з оточення. Упирі в погонах терзають відважного негра й грозять убити. Але отут.... У самий відповідальний момент до нашому Блейду підходить підкріплення - сильно засекречена організація за назвою Nightstalkers - типу Нічні мисливці. Ударна група сталкерів в особі бородатого мужика з пістолетами й дівки з луком і стрілами вщент розносить переважаючі сили супротивника й обертає їх у втечу, звільняючи Блейда. Той, як подяка, тепер просто зобов'язана відробити - скооперуватися з іншими сталкерами й замочити-таки злісного Дракулу раз і назавжди.

По-перше, як було вже не мною неодноразово помічено, Блейд - він по натурі одинак. Тобто працює завжди один. А якщо йому нав'язують помічників, то просто холоднокровно підставляє їх під кулі, після чого самостійно вирішує всі наболілі питання. А отут - типу рядовий член якоїсь незрозумілої організації, а зовсім не головний заборщик вампірів у світі. Та й організація ще та - сліпа вчена тітка, її дрібна дочка, нібито бойовики, ще двоє не зрозумій кого, і карлик-зброяр.

По-друге, Дракула. Раніше я думав, що самі відстійні вампіри - у фільмі «Салемз Лот» (див. відповідну замітку), але подивившись на місцевого Дракулу, перемінив свою думку. Це ж треба - предтеча всіх вампірів на світі - виявляється здоровенне короткострижене чоло під два метри з величезною головою й купою ланцюгів на шиї. Стояв би такий на дверях нічного клубу - ніхто б слова не сказали, правильний типаж. Але головний мега-вампір? І добре якби він хоч рулив своїми прийомами - а то він тупо душить людей, жере кровищу із шиї, тікає від Блейда й бере заручників. Бандюк середньої руки, і нітрохи не більше. Я вже не говорю про вампіршу - мерзота якась, що сильно з'їхала на темі сексу. Як така мерзота може керувати серйозною організацією, що поєднує десятки тисяч вампірів і їхніх слуг по усьому світі, зовсім мені незрозуміло.

Від повного відстою фільму рятують усього кілька деталей - власно музика й відеорядок. Музика вірно витримана в такому собі ядерно-кислотному ключі, дуже підходящим до загальної атмосфери, а відеорядок часом досить різко запалює, плюс цікаві колірні рішення обстановки й непогана реалізація зміни дня й ночі.

Ці нечисленні плюси, на жаль, фільму не рятують ніяк. Трійка з мінусом і категорія «відстій із учорашнім борщем і макаронами». Засмутили.

553