Рецензія на фільм «Щасливий день смерті»
Хто вбиває Трі Гелбман?

30 листопада 2017,  20:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Чекати багато чого від «Щасливого дня смерті», останнього голлівудського фільму жахів, який виходить в українських кінотеатрах у 2017 році, не доводилося. Хіба може чимось здивувати історія про чергову дівчину, яку вбиває черговий маніяк... Але даний фільм вийшов не таким простим, як може здатися на перший погляд, на півтори години воскресивши вмираючий нині піджанр слешер. Як же йому це вдалося?

Американський кінематографіст Крістофер Лендон, сценарист франшизи «Паранормальне явище» і режисер «Скаутів проти зомбі», вирішив поекспериментувати з піджанром фільмів жахів слешером, який останнім часом намагається вижити виключно за рахунок нескінченних сіквелів. «Щасливий день смерті» ж являє нового маніяка в масці, який холоднокровно раз за разом вбиває молоду дівчину, і лише вона одна може його зупинити. Благо, для цього у неї є не одне життя.

Головна героїня на ім'я Тереза «Трі» Гелбман постає таким собі популярним стервом з коледжу, яке не звертає уваги на почуття оточуючих, постійно грубить їм і веде себе так, ніби вважає себе кращою за інших, хоча на лекції ходить аж ніяк не за знаннями, а за красивим і одруженим професором. Тому коли її вбивають в перший раз, то в списку підозрюваних опиняється кожен, з ким вона поспілкувалася за останню добу, включаючи колишніх хлопців, так званих сестер з сестринства, та й просто студентів, з якими вона перекинулася кількома уїдливими фразами, навмисне принизивши і образивши їх. Зрозумівши, що вона буде продовжувати вмирати, поки не дізнається, хто її вбив, дівчина зі всією креативністю підходить до цієї справи, викреслюючи підозрюваних одного за одним, і вмираючи знову і знову. Коли людині здається, що у неї є нескінченна кількість життів, їй стає море по коліна, тому Трі паралельно розслідуванню слідує девізу «carpe diem» («лови момент»), відриваючись по повній, наскільки дозволяє тікаючий час.

Трі втілює Джессіка Рот, яка грала одну з подружок Емми Стоун у торішньому мюзиклі «Ла-Ла Ленд», і це її перша головна роль в такому великому проекті, який виходить в прокат у багатьох країнах. З неї вийшла дуже сучасна «королева крику», яка спершу знатно дратує, але поступово, пізнаючи її ближче, переймаєшся до неї симпатією і починаєш вболівати за те, щоб вона нарешті поборола свого вбивцю. І їх фінальна сутичка не розчаровує.

Творці добре попрацювали над образом маніяка, зробивши його дійсно страшним і небезпечним. Здається, що його ніщо не бере, і він завжди виявляється на крок попереду, ніби тінь скрізь слідуючи за Трі. Дивлячись трейлер, мені чомусь здавалося, що маска вбивці нагадує чи то кролика, чи то свиню, але при перегляді фільму з подивом розумієш, що це маска немовляти. Спочатку дійсно було задумано зробити її схожою на свиню, але дизайн вирішили змінити, оскільки маска свині вже використовується у франшизі «Пила». І добре, що вони передумали, оскільки це «немовля» виглядає ще більш моторошно зі своїми широко відкритими божевільними очима і посмішкою на один зуб. Навіть шкода, що елемент повторюваного дня і ліміт життів Трі замикають сюжет в собі, виключаючи можливість сиквела, оскільки з «Щасливого дня смерті» можна було б створити франшизу в дусі «Крику» вже для нового покоління. Хоча хто його знає, раптом на наступний день народження їй знову доведеться відчайдушно битися, щоб дожити до завтра. Це ж Голлівуд.

Сама історія з днем, що повторюється, і в якому опиняється замкнений неприємний і егоїстичний персонаж, зрозуміло, запозичена з культового «Дня бабака» з Біллом Мюрреєм, і часом навіть здається, що Лендон зняв його дуже хитрий молодіжний рімейк, приправивши історію розслідуванням вбивства головної героїні. Разом з цим в «Щасливому дні смерті» ненав'язливо висміюються пороки сучасного покоління молодих людей в дусі «Поганих дівчат», і Трі якраз є однією з таких в самому початку. Так що у режисера вийшов божевільний, але відмінно злагоджений мікс різних жанрів, які в даному випадку вдало доповнюють один одного і не дають нудьгувати. А жанрові кліше тут використовуються з розумом і мають сатиричний відтінок.

Якщо не вважати «Воно», оскільки його не порівняти зі звичайними фільмами жанру жахи, які виходять на екрани кожен місяць, то з усіх рядових картин-хоррорів в 2017 році саме це кіно змогло мене приємно здивувати і розважити. «Щасливий день смерті» не претендує на серйозність, він заграє з глядачем, жартує з ним і інтригує своєю загадкою, тому дійсно цікаво додивитися до кінця, весь час висуваючи різні теорії, щоб нарешті дізнатися, хто ж той підступний вбивця, який не дає спокою Трі. Рекомендується до перегляду в компанії хороших друзів для веселого проведення часу.

Є багато способів, щоб зробити свій день народження незабутнім. І Трі Гелбман, вмираючи, воскресаючи і розслідуючи своє вбивство, схоже, перевершила їх всі.

3015