Рецензія на фільм «Ліга справедливості»
Початок нової ери супергероїв

16 листопада 2017,  17:17 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

«Ліга справедливості» була одночасно і одним із найбільш очікуваних фільмів року, і тим фільмом, який багато хто боявся дивитися, щоб в черговий раз не розчаруватися (як з «Бетменом проти Супермена»). Але цього разу Зак Снайдер, запросивши в помічники режисера «Месників» Джосса Відона, вирішив піти ва-банк, виправитися і подарувати шанувальникам супергероїв DC гідний і вельми розважальний фантастичний екшен. І йому вдалося це здійснити.

В коміксах DC Ліга справедливості є абсолютною суперкомандою, членами якої були більше сотні різних супергероїв. Для їх першого збору Снайдер вибрав шістку найбільш популярних і актуальних у наш час супергероїв, яким у їхній першій спільній пригоді належить рятувати світ від повного знищення, вірніше, від перетворення на справжнє вогняне пекло. Хто ж увійшов у Лігу Снайдера?

Зрозуміло, Бетмен. Без нього важко уявити Лігу, та й світ DC як такий. Бен Аффлек все ще є тим суворим і знатно втомленим від усіх цих пригод Бетменом, хоча він пару разів навіть зображує тут подобу посмішки, наприклад, згадуючи Супермена (і майже змахуючи скупу чоловічу сльозу). В той же час його Темний лицар став оптимістичніше дивитися на світ, але світ без Супермена для нього не має сенсу. В особі інших супергероїв він знаходить сім'ю, яка йому потрібна не менше, ніж самотньому Флешу, ось тільки його маніпуляції емоціями Діани залишають неприємний осад. Цей Бетмен все-таки знатний засранець, вибачте за вираз. Та й поєдинок з Суперменом минулого року його сильно вимотав, оскільки в «Лізі» на тлі інших він виглядає досить слабо і його круті гаджети не особливо допомагають.

Після успіху «Диво-жінки» зовсім не дивно, що більшість з нас очікує побачити в «Лізі» саме дивовижну Галь Гадот, і вона не обманює очікувань. Ми бачимо вже не ту юну і наївну амазонку, яка вирушила зі Стівом Тревором (Кріс Пайн) у свою першу пригоду, а жінку, яка і сама лише нещодавно знайшла віру і вирішила повноцінно стряхнути пил зі свого супергеройського костюма, допомагаючи там, де вона може. Піду я переглядати «Диво-жінку», оскільки Гадот в ній прекрасна.

Джейсон Момоа, якого ви напевно знаєте по ролі кхала Дрого в «Грі престолів», раз і назавжди реабілітував в «Лізі» супергероя Аквамена. Тепер над ним точно ніхто не буде жарти жартувати, адже цей брутальний захисник океанів зі своїм пятизубцем хоча і вміє говорити з рибою, але завжди хоробро виступає назустріч могутньої водної стихії, яку здатний підкорювати своїй волі (в ці моменти аж мурашки пробігають). Помітно, як творці «Ліги» вирішили залучити в кіно жіночу аудиторію сценами, де Аквамен постає з оголеним торсом, що ж, спасибі їм за таке видовище. Тепер на його сольник багато хто піде аж ніяк не за видами Атлантиди.

Якщо ви раптом втомитеся від шикарної Диво-жінки чи брутальності Акамена (а може ви все-таки любите і майже кам'яного нового Бетмена), то на екрані в потрібний момент розрядить ситуацію прямолінійний Флеш. Він ніби Людина-павук Тома Голланда в MCU — веде себе саме так, як поводилися б справжні юні (і не тільки юні) шанувальники цих супергероїв, якби зустрілися з ними в реальному житті. Своєю чарівністю Езр Міллеру вдалося підкорити глядача з перших секунд появи на екрані (а точніше — з першого трейлера), і протягом усього фільму він не знижує планку своєї чарівності, тому може легко стати після перегляду одним з ваших найулюбленіших екранних супергероїв.

Кіборг є найменш відомим членом Ліги з перерахованих вище, як і актор Рей Фішер, який його втілив, але цей замкнутий і з побоюванням сприймаючий свій високотехнологічний апгрейд супергерой виявився вельми цікавим і самобутнім персонажем. Для Фішера це був дебют в кіно, але він ні в якому разі не знітився на тлі більш відомих акторів і відмінно зіграв від початку і до кінця. У хлопця є великий потенціал.

Говорити багато про Супермена, в образі якого повертається Генрі Кавілл, це означає спойлерити, але, не вникаючи в деталі сюжету, можу сказати, що його довгоочікуване відродження буквально вдихнуло нове життя в персонажа, у якого рівно стільки екранного часу, скільки потрібно, плюс він отримує тут відмінний шанс показати, на що він дійсно здатний. А один епізод, де Супермен вперше зустрічає Лігу, є в сотні разів кращим, ніж весь «Бетмен проти Супермена». Це обов'язково треба побачити всім, хто любить комікси та їх екранізації.

Що ж стосується головного антагоніста, то Степпенвулф (Степовий вовк) з його значними габаритами став цілком гідним супротивником для цієї команди найсильніших героїв Землі. Зіграв його за допомогою технології захоплення руху Кіаран ХайдсГра престолів», «Гаррі Поттер»), і результат вийшов дуже навіть непоганим. Вони з Кіборгом з точки зору спецефектів були зроблені набагато краще, ніж всі інші візуальні ефекти фільму. Хоча ситуацію з Матір'ю, до якої Степпенвулф звертався, з'єднуючи Материнські ящики, так і не пояснили. Чи це він так з ніжністю називав Дарксайда?

«Ліга» не змогла повністю позбутися недоліків «Бетмена проти Супермена», головним з яких є те, що основний сюжет часом надто відволікається на історію окремого персонажа, яка витрачає час групового фільму на розповіді в дусі сольників (непотрібна розмова Аквамена з Мірою про його матір, або коли Диво-жінка рятує заручників від лиходія Майкла МакЕлхаттона, який вимовляє пафосні слова про переродження світу, але виявляється зовсім не пов'язаний з головним антагоністом). І ще спецефекти місцями провисають, що при бюджеті в рекордні 300 млн доларів (для порівняння, бюджет перших «Месників» склав 220 млн доларів) здається грубою недоробкою. Але ці недоліки хочеться пробачити після настільки відмінного екшену у втіленні всіх членів Ліги (таким екшеном в цьому році можуть похвалитися всього пару фільмів); влучного гумору від Флеша; добре зіграної драми від Емі Адамс (коли їй вже дадуть «Оскара»?!) і такою світлою, не напружуваною і даруючою надію і гарний настрій історією більше в дусі «Диво-жінки», а не «Бетмена проти Супермена». Хочеться вірити, що всі фільми DC тепер підуть в даному напрямку, зберігши при цьому свій неповторний дух і не ставши зовсім схожими на фільми MCU.

«Ліга справедливості» починає нову еру супергероїв, які несуть надію, любов і, звичайно, справедливість. І разом їм по плечу врятувати Землю навіть від гігантського рогатого вовка з його армією великокаліберних комах.

P. S. Не йдіть із залу після закінчення фільму. На вас чекають дві сцени після титрів: одна з них — смішна, а інша — серйозна, загалом, в дусі Marvel.

1984