Рецензія на фільм «Могутні рейнджери»
П'ятірка ниючих супергероїв

22 березня 2017,  01:50 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Багато мільйонів років тому, коли по Землі ходили динозаври, на нашій планеті відбулася епічна битва між прибульцями, одні з яких намагалися захистити тутешнє життя, а інші – вирвати її з коренем. Тоді її вдалося зупинити величезною ціною, та чи зможуть це зробити п'ятеро проблемних підлітків у наш час?

Голлівудська криза ідей нині добрався і до культового серіалу «Могутні рейнджери», що розповідає про п'ять старшокласників, які в своїх суперкостюмах захищають нашу планету від злісних інопланетян. Через більше двадцяти років свого екранного дебюту вони повертаються, представляючись при цьому потенційною франшизою, під проводом маловідомого режисера Діна Ізраелайта, який зняв раніше всього один повнометражний фільм – наукову фантастику «Проект Альманах». Чи вдалося йому відродити п'ятірку супергероїв родом з 90-х?

П'ятеро проблемних підлітків виявляються обраними, отримують надздібності і стають захисниками Землі... Звучить досить пафосно, а в нових «Могутніх рейнджерах» це виглядає ще й смішно, безглуздо і сумно. Чим ближче знайомишся з Джейсоном, Біллі, Кімберлі, Тріні і Заком, тим менше розумієш, чому саме їх обрали ті монети. Вони такі всі з себе круті, хоча по суті нічого доброго не зробили ні собі, ні оточуючим. Зате деякі з них вже встигли наробити своїм друзям гидоти. Але не переживайте, нові друзі скажуть дурість з розумним виглядом на кшталт: «Погані вчинки не роблять тебе поганою людиною», і все знову буде добре. Коли вони прокидаються з неймовірною силою і рефлексами, їх захоплення і демонстрація здібностей скрашують меланхолійне оповідання, але потім герої на півтори години застрягають в стані тренувань, перестаючи розвиватися як персонажі історії, тому інтерес до них поступово згасає і спостерігати за ними стає дуже нудно.

Ролі Рейнджерів віддали п'ятірці акторів-початківців Дакре МонтгомеріАрДжею СайлеруНаомі СкоттБеккі Р. і Луді Ліну. Свіжі обличчя – це добре, але проблема в тому, що добре зіграв з них тільки Сайлер. Спостерігати за іншими в цих образах неможливо, не бажаючи при цьому, щоб фільм скоріше закінчився. Але їх найгірша гра проявляється як раз в фіналі, коли вони, нарешті, сідають у свої зорди і майже рятують рідний Енджел Гроув від знищення (адже після битви з Ритою доводиться відбудовувати півміста). Грати емоції віддалено дуже складно, і ці молоді актори, зрозуміло, не Роберт Дауні мол., який чудово зображує все, що потрібно, перебуваючи в шоломі Залізної людини, але ці кривляння і безглузді вигуки під час битви, що складаються з очевидних фраз, зіпсували все враження від екшену, якого тут чекаєш майже 2 години.

Сюжет своєю присутністю робить цікавіше головна лиходійка, яка, на відміну від Рейнджерів, залишається переконливою від початку і до кінця. Це один з тих рідкісних моментів, коли дійсно хочеться, щоб лиходій переміг. Тому що герої тут абсолютно ніякі і вже точно не краще Ріти, яка хоча б приймає своє зле єство і не намагається здаватися кращою, ніж вона є насправді. Елізабет Бенкс в гримі виглядає страхітливо, особливо на початку фільму, де нагадує кікімору, що вибралася з морської глибини, пожираючу все і всіх на своєму шляху. Давай, Ріта, криши і громи разом зі своїм золотим монстром це нудне містечко.

Також у фільмі з'являється Брайан Кренстон, постаючи перед нами в образі інопланетянина з рідної планети Рити, то в образі гігантської голограмної голови, яка намагається навчити уму-розуму школярів. Без нього важко уявити «Могутніх рейнджерів», оскільки Синього рейнджера Біллі Кренстона назвали саме на честь цього актора, але це далеко не найкраща роль оскарівського номінанта. Наставник з його Зордона вийшов некорисний. З робота Альфа-5 учитель і то краще.

«Могутні рейнджери», починаючись епічним прологом, дуже швидко збиваються зі свого шляху, сумбурно представляючи сумнівних персонажів, яких глядач має сприйняти як супергероїв. Але вони самі себе такими не вважають, і не дарма, адже супергерої з них дійсно ніякі, а порівняння з будь-яким іншим супергероєм зі світу Marvel або світу DC вони взагалі не витримають. Їх суперздатності з'являються і зникають за волею сценаристів; творці спецефектів зловживають сценами з уповільненою зйомкою, яку хочеться прискорити і перемотати; а самі герої постійно ниють і скаржаться на своє життя, ніби їм не по 15, а по 5 років, виставляючи тінейджерів як таких в найжахливішому світі. Гаррі, Рон і Герміона були і того молодші, але не вели себе так перед битвами з Волдемортом, як і Кітнісс Евердін, Персі Джексон і ще купа героїв-тінейджерів, яким довелося гірше, ніж цим Рейнджерам, але вони все одно виявилися стійкими і надихаючими прикладами. А з цих «героїв» брати приклад нікому не раджу. Хіба тільки вам дуже хочеться зруйнувати своє життя і позбутися всіх друзів.

Загалом, після перегляду нових «Могутніх рейнджерів» залишилися ті ж враження, що й після «Черепашек-ніндзя» Майкла Бея: краще б цих супергероїв залишили в 90-х, де їм і місце, і не намагалися нажитися на ностальгії цілого покоління, причому особливо не стараючись. Студія Lionsgate начебто планує зняти мало не сім фільмів про цих Рейнджерів, але після першого хочеться, щоб вона забула про це і почала шукати нові цікаві і надихаючі історії для нового покоління.

Колись п'ятірка Могутніх рейнджерів була великими супергероями, але в 2017 році, здається, термін їх придатності безповоротно минув.

1825