Рецензія на фільм «Джек Річер: Не відступай»
Колишніх полковників не буває

23 жовтня 2016,  20:53 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після успіху «Джека Річера», де Том Круз у віці 50 років не просто оживив на екрані бравого героя романів Лі Чайлда, а й сам виконав всі трюки, сиквел був неминучий. І ось він повертається на екрани в образі колишнього полковника, щоб зупинити безчинство в своїй рідній армії, яка підставила його нову знайому, нинішнього полковника, звинуваченого в шпигунстві.

Оскільки Крістофер Маккуоррі вирішив після «Джека Річера» переїхати у франшизу «Місія нездійсненна», на режисерській посаді сиквела його замінив Едвард Цвік, який вже працював з Крузом над «Останнім самураєм». Возз'єднання цього режисерсько-акторського дуету звучало вельми багатообіцяюче, та чи виявилося воно настільки ж успішним, як перша частина?

У першій частині «Джека Річера» герой Круза, незважаючи на пристойний досвід цього актора в жанрі екшену, виглядав свіжо і привабливо, знищуючи ворогів у стилі Термінатора. Повернувшись чотири роки потому, він вже здається менш бравим і більш нещасним, і коли він, нарешті, знаходить собі жінку і навіть запрошує її на побачення, її садять у в'язницю за шпигунство. Зрозуміло, Річер так просто не відмовиться від потенційної вечері з чарівним полковником Тернер, тому, всупереч її бажанню, втручається у всю цю історію. Але зараз мало кого здивуєш дуетом з чоловіка та жінки, що опинилися по той бік закону, щоб з'ясувати правду і обілити своє ім'я, і щоб урізноманітнити оповідання, їх компанія поповнюється юною дівчиною Сем, потенційною дочкою головного героя. Не очікували побачити Круза в образі крутого батька? Не переживайте, незважаючи на все його відлюдництво, тут він не розчарує. Та й впродовж усього фільму актор в принципі залишається в своєму репертуарі, але в минулорічній «Місії неможливій: Нація ізгоїв» його Ітан Хант був більш цікавим і повним життя героєм, ніж тутешній Річер.

З полковником Сьюзен Тернер Річер знайомиться по телефону, періодично залишаючи їй наведення на корумпованих представників закону. Для них це дуже романтична історія, і тепер у цих двох військових є шанс познайомитися ближче, перебуваючи в бігах і ховаючись від кілерів. Кобі Смолдерс вже грала крутих героїнь, тому її полковник Тернер в сиквелі «Джек Річер: Не відступай» викликає подив. Та ж агент Марія Хілл з «Месників» виглядає набагато більш впевненою в собі і здатна за себе постояти. Особливо розчарувала сцена в готельному номері, коли Річер відмовився взяти її з собою, бажаючи залишити наглядати за Сем, і вона влаштувала істерику з приводу того, як все життя вона в армії бореться з такими чоловіками, які ні в що її не ставлять, тому що вона жінка. А могла б просто йому врізати і зробити те, що сама вважає за потрібне. Зате Сем у втіленні Даніки Ярош виявилася краще прописаною героїнею, яка, незважаючи на свій юний вік, вміє виживати.

Головним антагоністом кінокартини виступає якийсь найманий вбивця, для якого в житті немає нічого, окрім насильства. Його ім'я не називається, він просто постає перед нами безликою машиною для вбивств, жадаючою крові. Йому все одно, кого вбивати, і він робив би це і безкоштовно, що не раз доводить протягом цих двох годин. Втілив його маловідомий Патрік Хьюсінгер, чий лиходій виглядає цілком гідним супротивником для Річера, поки вони не сходяться у фінальній сутичці, яка виявилася досить жалюгідною.

Екшен в фільмі «Джек Річер: Не відступай» є досить середнім, що творці з перемінним успіхом намагалися компенсувати сімейною драмою головного героя, без якої фільм вийшов би зовсім бляклим і не викликаєючим емоцій. Тут є дуже багато відвертих ляпів, як використання вкрадених кредиток без ПІН-коду досить тривалий час, хоча їх давно повинні були заблокувати власники, погана фізична підготовка Тернер, їх з Ричером елементарна втечу з в'язниці або арешт головного героя за підозрою у вбивстві без яких-небудь доказів проти нього. Звичайно, нам тут показують багато продажних військових, але навіть вони могли б краще попрацювати, щоб когось підставити і замести сліди. Загалом, сіквел значно програє першій частині пригод колишнього полковника Річера.

Пішовши з армії, Джек Річер залишився вірний своїм ідеалам, про які із задоволенням, але без особливого вогню нагадає тим своїм колишнім колегам, які прикривають свої злочини військовим мундиром.

1121 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: