Рецензії, в яких згадується Метт Деймон

Рецензія на фільм «Аутсайдери»
Новий тріумф Крістіана Бейла
14 листопада 2019,  06:28 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1960-х роках італійська автомобільна компанія «Феррарі» створювала швидкісні спорткари, яким не було рівних. І це не давало спокою іншим автомобільним магнатам, включаючи Генрі Форда II, онука того самого Генрі Форда, який заснував американську компанію «Форд». У 1965 році він вирішив, що більше не бажає пасти задніх, і запросив автоконструктора Керролла Шелбі зробити автомобіль, який поб'є «Феррарі». І Шелбі взявся за цю божевільну справу разом зі своїм давнім другом, гонщиком Кеном Майлзом.

Читати далі...
Рецензія на фільм «Вісім подруг Оушена»
Сандра Буллок і її банда мрії
12 червня 2018,  17:44 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У деяких сім'ях ремесло передається у спадок. І сім'я Оушенів – одна з таких. Тільки вони не потомствені взуттярі, доктора або актори, а злочинці і аферисти. Денні Оушен прославився завдяки трьом найбільшим пограбуванням в історії кіно, і тепер настав час його сестри Деббі, яка щойно вийшла з в'язниці. П'ять років, вісім місяців і дванадцять днів вона виношувала за ґратами дуже прибутковий план помсти і готова втілити його в життя. На що здатна ця вийшовша з тіні представниця відомого сімейства, і покаже її персональний спін-офф «Вісім подруг Оушена».

Читати далі...
Рецензія на фільм «Марсіянин»
Робинзон Крузо с Красной планеты
30 вересня 2015,  00:40 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

В останні кілька років в американському кінематографічному світі з'явилася традиція восени випускати на екрани фільми на космічну тематику. Спершу була «Гравітація» Альфонсо Куарона, потім «Інтерстеллар» Крістофера Нолана, а тепер прийшов час Рідлі Скотта і «Марсіянина». Грунтуючись на науково-фантастичному романі Енді Уіра, він відправляє нас разом з Меттом Деймоном на Червону планету, де йому доводиться або стати кращим ботаніком і колонізатором людства, або загинути.

Головного героя «Марсіянина», астронавта Марка Уотні, можна назвати, як найбільш невезучим, так і найщасливішим з людей, які могли б застрягти на Марсі в повній самоті. Він залишився один, через деякий час у нього закінчаться припаси, і все, кінець. Але коли людині нема чого втрачати, а жити все одно хочеться, вона може вирішити втілити в життя один із найбожевільніших проектів, які завалялися на марсіанській базі. Наприклад, вирощування картоплі. На Марсі. Неможливо, скажете ви? Уотні лише посміється вам в обличчя, перетворивши частину бази в свій город. І це лише початок його божевільного плану по виживанню і поверненню.

Метт Деймон як не можна краще підійшов на роль такого марсіянського огородника, справжнього колонізатора. Його Уотні протягом усього фільму руйнує межі можливого, показуючи, як, маючи розумну голову на плечах (не дарма ж його на Марс відправили), можна знайти вихід з будь-якої ситуації. Хай яким би божевільним його не назвали там далеко, на нашій планеті, він не здається і, зв'язавшись з NASA, стає героєм, за якого переживає вся планета Земля. Залишається тільки якось повернути його назад, але чи встигнуть найсвітліші уми NASA це зробити? Хоча у них навряд чи є вибір. Адже в іншому випадку космічні програми понесуть величезні збитки, а їх самих просто розіпнуть. Так що їм теж саме час втілювати неможливе.

Хоча в основному «Марсіянин» – шоу Деймона, Скотт підібрав досить сильний і відомий каст, куди увійшли Джефф ДеніелсЧіветель ЕджіофорКрістен Уіг, яку незвично було бачити в такому абсолютно серйозному образі без навіть найлегшого натяку на комедію. Досить милі тут Кейт Мара і Себастьян Стен, які втілили членів місії «Арес-3». Чудового персонажа, такого необхідного для розрядки і ніби втікщлшл з фарсової комедії, такого собі генія, який не звертає увагу на умовності, відмінно втілив зірка «Спільноти» Дональд Гловер. І, на додаток, це один із тих рідкісних фільмів, де не потрібно переживати, чи виживе в результаті Шон Бін.

Але їх всіх, за винятком Деймона, затьмарює капітан місії Льюїс у виконанні Джесіки Честейн. Якщо порахувати її екранний час, то виявиться, що її героїня не так вже й часто тут з'являється. Але її присутність у цій історії, особливо для Марка Уотні, набагато більш широко, важливо і відчутно. Чого тільки варті повсюдні ремарки головного героя щодо її улюбленої музики, що залишилася на базі. В результаті завдяки її музичному смаку ми чуємо на Марсі хіти диско кінця минулого століття, і хто б міг подумати, що саме ABBA зробить сцену його фінальної поїздки по поверхні Марса такою епічною. Тільки не чекайте від відносин Уотні і Льюїс любовної лінії. Звести на екрані Честейн і Деймона звучить досить спокусливо, але ця історія не про те. Як у Уотні, так і у капітана тут набагато більш серйозні проблеми, не до романтичних страждань.

«Марсіянин» буквально миттєво захоплює увагу, показуючи такі мальовничі (тобто червоні) пейзажі наступної після нас планети. Бачити людей на її поверхні – надихає. Так хочеться, щоб людство відправляло такі ось місії на Марс, не кажу вже про те, що і сама б не відмовилася ступити хоч кілька кроків по його поверхні. Рідлі Скотт зі своєю талановитою командою створив на екрані такий привабливий і манливий світ, незважаючи на те, що це середовище може вбити людину. І дві години, проведені на Марсі разом з Деймоном і його Марком Уотні – приголомшлива пригода, що змушує підняти голову і подивитися туди, де знаходяться зірки і планети, до яких ми прагнемо.

Залишилися на Марсі в повній самоті? Не панікуйте. Двогодинний курс астронавта Марка Уотні навчить вас, як організувати свій власний картопляний город, добути воду, не підірвавши себе, не з'їхати з глузду, слухаючи плейлист капітана Льюїс, зв'язатися з здивованою фактом вашого виживання Землею і дочекатися найближчого попутного зорельоту, не втрачаючи гумору і самовладання.

P.S. Людство все сильніше продовжує мріяти про космос, намагаючись втілити ці мрії в реальність, що відображається у фільмах, подібних «Марсіянинові». І, хто знає, може, колись фільми про Марс будуть зніматися саме там, де за сюжетом і повинні розгортатися їх події.