Рецензія на фільм «Стартрек׃ За межами всесвіту»
Дослідити недосліджене

28 липня 2016,  00:48 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

50 насичених років екіпаж космічного корабля Enterprise борознив простори всесвіту, відкриваючи і досліджуючи нові планети і різноманітні види, які населяють ці безмежні простори. Але нести мир і дружбу ще не означає бути прийнятими з розпростертими обіймами, і ось капітану Кірку і його вірним друзям знову доводиться зіткнутися із загрозою, яка не бажає бути другом Федерації, а швидше навпаки – хоче помститися їй...

Після того як режисер Джастін Лін вдихнув нове життя у франшизу «Форсаж», йому, в принципі, можна було довірити що завгодно, але все-таки наукова фантастика для нього – це щось нове і непізнане. Тільки перші 20 хвилин фільму «Стартрек: За межами всесвіту» і зруйнований Enterprise тут же переконують, що і тут Лін зміг залишитися собою і створити чудовий триб'ют культової франшизи.

Одним з найбільш спритних прийомів цієї історії, яка також служить завершенням трилогії, що перезапустила «Стартрек», стало розділення двох нерозлучних головних героїв капітана Кірка і коммандера Спока. Разом вони можуть виплутатися з будь-якої ситуації, але що вони будуть робити окремо, коли їх Enterprise терпить крах на дуже далекій планеті? Кріс Пайн і Закарі Квінто знову блискуче втілюють своїх героїв, і через три фільми вже здається, що вони ними і є, ніби і грали їх все своє життя. Вони розуміють своїх Кірка і Спока і ведуть їх далі, намагаючись розібратися в собі і вижити.

«Стартрек: За межами всесвіту» наповнений драматизмом, в ньому є жалісливі нотки, як, наприклад, коли згадують Спока Прайма у втіленні великого Леонарда Німоя, що пішов з життя півтора роки тому, або коли на екрані з'являється такий молодий та завзятий Антон Єльчін, чиєму Павлу Чехову тут дали ще більше екранного часу, оскільки цей талановитий актор зробив все, щоб цей персонаж був по-своєму унікальним... Але в той же час франшиза живе далі, вона замислюється про швидкоплинність буття і говорить про те, що «боятися смерті – це значить хотіти жити», з гордістю несучи пам'ять про цих акторів.

Вдало розряджає обстановку персонаж Карла Урбана, медик Боунз, який в дуеті зі Споком прекрасний до реготу. Підколювати вулканця може здатися марною тратою часу, але у Боунса це виходить кожен раз. Не дають промаху тут і Ухура разом з Сулу, пам'ятаючи навіть у самий страшний момент, що вони – команда Enterprise, яка і не з таким справлялася. Зої Салдана і Джон Чо зробили все, щоб знову відчулося, як кожен з них є не просто одним з команди, а її невід'ємною частиною. Вірні своєму капітану і хоробрі, що б не сталося, ці герої викликають повагу і захоплення.

Саймону Пеггу, що виступив також одним зі сценаристів цієї кінокартини, і його Скотті теж доводиться нелегко на новій планеті, адже він залишається зовсім один, але незабаром він зустрічає прекрасну войовницю Джейлу, і тут би йому багато колег позаздрили. Софія Бутелла чарівна в цьому образі, особливо, коли б'ється у фіналі не на життя, а на смерть. Хочеться, щоб вона повернулася в одному з майбутніх фільмів франшизи.

Для такого фільму потрібно було написати і створити не менш гідного лиходія, і ось перед нами виявляється Кролл, кожна клітинка якого просякнута ненавистю і помстою по відношенню до вже мирно налаштованої Федерації. Він вважає, що лише війна є рушієм життя, що потрібно воювати і завойовувати, а не домовлятися, використовуючи дипломатію. Він руйнує Enterprise, що є одним з кращих і дуже складних для втілення моментів всього «Стартрека», але чого він домагається? Капітан Кірк відкидає трубку миру, захоплює з собою бластер і йде надирати його дупу. Здавалося б, що взяти на роль Ідріса Ельбу і загримувати його до такого абсолютного невпізнання, є невеликим перебором, але цей його Кролл є неймовірним в образі головного антагоніста, з яким неможливий ніякий компроміс, і лякаючим.

Нехай «Стартрек» і не настільки розкручений, як ті ж «Зоряні війни», навряд чи збере навіть мільярд, але є в ньому щось самобутнє, що дозволило протриматися півстоліття на екрані і в серцях глядачів. Тут немає епічної боротьби добра зі злом, але є віра в людство і його здатність перерости своє руйнівне бажання воювати, ставши замість цього дослідниками, які підкорюють простори, відкриваючи, що знаходиться далеко за межами нашої галактики. Захоплюючі дух польоти і життя команди капітана Кірка народжує в душі бажання вступити в Космічну академію і борознити простори всесвіту разом з ними, нагадуючи, що там, у темряві космосу, ховається стільки всього дивовижного, хай воно часом і далеко не завжди зустрічає вас з розпростертими обіймами.

Живіть довго, процвітайте і мрійте. За наступні 50 років!

p.s. Присвячується Леонарду Німою, що стільки років віддав «Стартреку», і Антону Єльчину, який міг віддати цій історії ще стільки років.

1149