«Корона»: рецензія на 5 сезон
Експлуатація страждань принцеси Діани

5 лютого 2023,  19:44 | Рецензії | Автор: Олена Стрельбицька

Історичний серіал «Корона», який розповідає про життя та правління королеви Єлизавети, з першого сезону став справжнім хітом і допоміг платформі Netflix довести усім, що вона може конкурувати з хітовими серіалами американського телебачення і отримувати різноманітні престижні нагороди. Кожні два сезони у серіалі міняються виконавці головних ролей, адже «Корона» охоплює багато десятирічь минулого століття. У п’ятому сезоні всі події відбуваються у 1990-х роках, а центром всього стає нещасливий шлюб Чарльза та Діани, які йдуть до розлучення, не дивлячись на те, що Чарльз є спадкоємцем престолу і має в усьому бути ідеальним (але, зараз буде спойлер, члени королівської родини насправді такі самі люди з такими самими недоліками та гарними рисами, як і всі ми).

Протягом багатьох років «Корона» була блискуче написаним та зіграним серіалом, який майстерно поєднував особисту драму королеви Єлизавети, принца Філіпа та членів королівської родини з ключовими історичними подіями, що відбувалися у Великій Британії та світі, проте у п’ятому сезоні Єлизавета відходить на другий план через розлучення Чарльза та Діани, і відчувається, що часом замість першокласної та розумної драми глядачам підсовують стос таблоїдів, яких цікавить лише те, що вдягає Діана (та з ким зустрічається). До речі, стиль Діани медіа досі вважають одним з її «найбільших досягнень», що саме по собі є знущанням та ляпасом, адже це представляє її просто як гарну річ, а не як дорослу й розумну жінку, яка має й інші досягнення. Причому враховуючи її модельну зовнішність, вона і у звичайній футболці та джинсах виглядає шикарно, що вже казати про дизайнерські сукні, на які у неї були гроші. Але «Корона» знову й знову робить акцент саме на тому, що вона носить, а не на тому, що вона зробила у своєму житті, і це збіса образливо. Хоча варто відмітити, що костюмери чудово попрацювали, щоб відтворити її гардероб.

Принцеса Діана мала велике серце і стала піонером в багатьох благодійних проєктах, проте серіалу «Корона» це не цікаво. Медіа це не цікаво. Тому замість того, щоб показати її досягнення, за які її і полюбили мільйони людей в усьому світі, сценаристи нещадно експлуатують її страждання, показуючи лише те, як Діана сидить вдома сама і… страждає. І ще думає, як би помститися королівській родині. Тобто образ Діани з «Корони» – це образ дріб’язкової, егоцентричної жінки, яка живе стражданнями (своїми і чужими), але це точно не та Діана, яка боролася за права дітей та хворих на ВІЛ та СНІД, яка працювала з «Червоним хрестом» і на весь світ заявила про проблему протипіхотних мін, від яких страждають жителі регіонів, що оговтуються від бойових дій. На початку сезону є один красномовний епізод, коли Діана приїжджає у лікарню (можливо, до хворих дітей), проте все, що нам показують, – це те, як вона жаліється своєму другу-лікарю на нещасливий шлюб з Чарльзом. І все. Уявіть собі, що людина стільки всього зробила для того, щоб світ став кращим, безпечнішим для усіх, а серіал виставляє її найбільшим «досягненням» – вихід у тій самій міні-сукні помсти. Сексизм аж зашкалює. Хоча в цьому й суть історії Діани. Вона не могла бути вільною у патріархальному суспільстві, проте «Корона» це зовсім не засуджує, а продовжує цей руйнівний наратив її пригноблення.

Якщо говорити про плюси, то п’ятий сезон «Корони» дозволяє під новим кутом подивитися на любовний трикутник Чарльза, Діани та Камілли, і майже з першого погляду стає ясно, наскільки Чарльз і Діана не підходять одне одному. Взагалі. Звичайно, часто у їхньому розлученні звинувачували Каміллу, проте лише тому, що Діана була більш популярною, молодшою і красивішою (так, якби їх поміняли місцями, або якщо б нам цю історію розповідали з точки зору Камілли, яка любила Чарльза ще до його знайомства з Діаною і багато років страждала через те, що не могла бути з коханим, то невідомо, хто б з них в результаті стала фавориткою публіки). Проте навіть якби Чарльз ніколи не був знайомий з Каміллою, вони з Діаною все одно ніколи не були б щасливі, адже вони завжди рухалися у різні сторони. А їхній шлюб був схожий не на співпрацю, а на постійне перетягування канату. Як не дивно, проте у «Короні» є достатньо сцен за участю Камілли, які показують, наскільки вони з Чарльзом були і є єдиною командою, яка дивиться в одному напрямку, тоді як Діана та Чарльз завжди воювали одне з одним, змагалися за увагу публіки, а це ніколи не закінчується геппі-ендом у шлюбі. Вони вступали у шлюб, не розуміючи, що реальність не така, як пишуть у казках про принців та принцес. Тут немає сенсу шукати винних, адже це постійно відбувається з людьми, які не підходять одне одному, проте з якихось своїх причин (та ілюзій) вступають у шлюб. Відмінність лише в тому, що розлучення та драма шлюбу Чарльза та Діани нещадно експлуатувалася голодними до скандалів та сенсацій ЗМІ, стравлюючи їх одне з одним і додаючи їм обом (та їхнім синам і королівській родині) болю.

У цьому плані є красномовною сюжетна лінія про скандальне інтерв’ю Діани для BBC, фрагменти якого й досі стають вірусними, бо люди просто обожнюють порпатися у чужій брудній білизні. Кожна сцена зустрічі Діани з репортером Мартіном Баширом є прикладом журналістських маніпуляцій, адже цьому репортеру було абсолютно байдуже, як це інтерв’ю вплине на неї та її стосунки з королівською родиною, його цікавили виключно рейтинги. Тому він майстерно маніпулював страхами Діани, годував її его та параною, переконував її в тому, що вона має помститися королівській родині, і в результаті отримав свій скандальний ексклюзив, де принцеса наговорила багато чого зі злості та болю від розлучення. Нещодавно (пару років тому) медіагігант BBC засудив дії цього репортера, проте хіба це щось змінило? Взагалі нічого. ЗМІ не змінили свій підхід до членів королівської родини і зараз так само годують его Гаррі та Меган, беручи у них такі самі скандальні інтерв’ю, переконуючи їх, що вони «мають розказати світову свою правду», хоча ця «правда» вже не раз змінювалася і продовжує руйнувати стосунки пари з родиною, поступово перетворюючи їх з мучеників на посміховисько. Але медіа і далі будуть гнатися за цими сенсаціями, і їм все одно, хто від цього постраждає. Навіть досі багато людей звинувачують у смерті Діани королівську родину, хоча насправді вона загинула в автокатастрофі саме через нездорову одержимість та жадібність медіа та папараці, які були ладні піти на все, щоб отримати черговий скандальний знімок принцеси з новим кавалером. І навіть її смерть їх нічому не навчила. Адже вони потім добряче заробили і на цьому.

А що там королева Єлизавета? Новий сезон (очікується, що він буде передостаннім) показав Єлизавету та її «кризу королеви Вікторії» (її бабусі), що наступає коли монарх перебуває на троні дуже довго і здається, що весь запал молодої королеви залишився в далекому минулому, на зміну чому прийшов застій. Тим часом 45-річний Чарльз втомився чекати своєї черги і намагається втілювати в життя свої суспільні проєкти, на які у його матері вже немає енергії. Це теж додає напруги у їхні стосунки, проте Єлизавета та Чарльз все одно обидва завжди працювали над тим, щоб зберегти монархію та спадок своєї родини, а також зробити її сучасною, такою, яка зможе існувати у 21 сторіччі. І, що найголовніше, яка потрібна народу та країні. У п’ятому сезоні роль Єлизавети виконує Імелда Стонтон, яку ви можете знати за роллю Амбридж у Поттеріані, і вона неймовірно схожа на ту Єлизавету, яку ми всі знаємо з екранів телевізорів. Стонтон показала ще один важливий етап у житті Єлизавети: як вона привітала у палаці чергового прем’єр-міністра, як вона змусила Росію визнати свій жахливий злочин проти родини царя (яку розстріляли разом з малими дітьми), як вона втомилася стільки років бути символом нації, проте не має змоги просто вийти на пенсію і повинна далі виконувати свій обов’язок перед народом.

Ролі Чарльза та Діани в новому сезоні виконали Домінік Вест та Елізабет Дебікі, і вони обоє зіграли своїх героїв з великим розумінням того, через що їм довелося пройти. Весь світ намагався змусити їх бути щасливими одне з одним, хоча вони не підходили одне одному, а під час перегляду «Корони» просто хочеться, щоб вони обоє знайшли своє щастя з іншими людьми і змогли продовжити свою роботу на користь Британії та всього людства. Це може звучати досить пафосно, але саме те, що вони були настільки відомими особистостями, дозволило їм обом привернути увагу світу до багатьох проблем, про які раніше не говорили. Шкода лише, що серіал робить акцент на їхньому конфлікті і не бажає бачити їх щасливими. Особливо Діану. Так, у неї були свої проблеми з ментальним здоров’ям, але це не означає, що вона ніколи не була щаслива. Навіть ті рідкісні моменти з синами Вільямом та Гаррі тут показані неадекватно. Вона любила синів понад усе на світі, проте при перегляді складається таке враження, що серіал намагається її виставити «поганою матір’ю». А це вже просто жорстоко. Тож, враховуючи усе це, можу сказати, що п’ятий сезон «Корони» – поки є найгіршим сезоном цього колись дивовижного й розумного серіалу. Хотілося б, щоб наступний сезон був кращим, проте творцям серіалу вже не виправити те, як вони розповіли історію Діани.

Принцеса Діана заслуговує на більше. Можливо, колись створять фільм чи серіал про неї, де її покажуть не тільки з точки зору нещасливого шлюбу з Чарльзом, проте досі це ще нікому не вдавалося (а це взагалі цікавить світ?). Медіа продовжують експлуатувати її страждання та біль навіть через багато років після її смерті, додаючи болю її синам та рідним. Таке враження, що публіка, наче вампіри, продовжує упиватися її стражданнями і просто не хоче бачити її радісною чи щасливою. А так хочеться, щоб світ пам’ятав леді Ді ще й за її досягнення та велике серце.

1203