Фільм «Носоріг» режисера Олега Сенцова отримав Гран-прі на кінофестивалі у Польщі

11 липня 2022,  18:45 | Нагороди та премії

Польський кінофестиваль «Любуське кіноліто» (Lubuskie Lato Filmowe) оголосив своїх переможців — найкращим фільмом стала кримінальна драма «Носоріг», яку написав та зняв український режисер Олег Сенцов. Стрічка отримала Гран-прі фестивалю «Золоте гроно».

На честь такої події Сенцов, який зараз захищає Україну від повномасштабного російського вторгнення, записав зворушливий відеозвернення з подякою кінофестивалю та полякам, які з перших днів війни активно підтримують українців:

Я особисто, і весь український народ, дуже вдячний за підтримку поляків, які виявилися нашими справжніми братами та сестрами, які підтримують нас у цю важку годину, коли у нас є такий потужний ворог. З такими друзями ми обов’язково переможемо!… Я був дуже радий дізнатися, що наш фільм «Носоріг» переміг на фестивалі в Лаґуві. Я був у вашому чудовому місті, і це одне з найкращих місць на землі, де я був. Дуже приємні спогади залишилися про це місто, про нових польських друзів, яких я там знайшов. Я там був зі своїм першим фільмом «Гамер», який отримав спеціальний приз, але зараз «Носоріг» отримав головну нагороду, і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проєкті працювало багато людей з Польщі. Наприклад, оператор фільму, мій друг Богуміл Годфрейув, без якого цей фільм ніколи не був би таким. Ще один мій друг [продюсер] Даріуш Яблонський, без якого цей фільм ніколи б не стався… Я дуже вдячний всім за допомогу у створенні фільму… Я сподіваюсь, що ми переможемо, мені вдасться вижити, я буду знімати кіно і ще до вас приїду. Do widzenia.

«Носоріг» є другою повнометражною роботою українського режисера Олега Сенцова. Історія фільму заснована на реальних подіях, що відбувалися у 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Світова прем’єра фільму відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська — на Київському тижні критики. У травні «Носоріг» вийшов на стримінговій платформі Netflix.

Стрічка Сенцова була визнана найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, де перемогу у номінації «Найкращий актор» отримав виконавець головної ролі Сергій Філімонов. Також Філімонов був визнаний найкращим актором на Міжнародному кінофестивалі у Батумі.

Фестиваль «Любуське кіноліто» було засновано в 1969 році і на той час це був єдиний кінофестиваль польських художніх фільмів у країні. З 1990 року він фокусується на кінематографі країн колишнього СРСР.

1089 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: