Рецензія на мультфільм «Я – панда»
Дорослішання, звіріння та інші пригоди підлітків

15 червня 2022,  23:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Пам'ятаєте себе у підлітковому віці? Навчання, гормони, перше кохання, конфлікти з батьками, які не поділяють вашу любов до модної музики чи одягу? Так, непростий це час у житті кожної людини. Але уявіть, як би все ще стало складніше, якби до цього всього додалася дуже дивна суперсила – перетворення на гігантську червону панду щоразу, коли вас захоплюють сильні емоції… Саме в такій непростій ситуації опиняється головна героїня нового мультфільму від Pixar «Я – панда».

Свій попередній мультфільм «Лука» мультиплікатори студії Pixar вирішили присвятити дорослішанню хлопчиків, а в анімаційній стрічці «Я – панда», яка стала повнометражним дебютом для 32-річної режисерки Домі Ши, настала черга розповісти про труднощі дорослішання, які переживають дівчатка-підлітки. Ши є китаянкою, яка в ранньому дитинстві переїхала разом із сім'єю до Канади, тому історія головної героїні мультфільму «Я – панда» Мейлін «Мей» Лі була значною мірою натхнена її особистим життєвим досвідом дорослішання в Канаді. За винятком, звичайно, перетворення на гігантську червону панду, що стало чудовою метафорою для всіх фізичних та емоційних змін, які кожна людина переживає під час перехідного періоду.

Отже, познайомимося з Мейлін ближче. Їй нещодавно виповнилося 13, вона відмінниця, має трьох надійних подруг, і Мейлін просто випромінює впевненість... Поки не починає перетворюватися на панду. Виявляється, всі жінки її роду проходять через це під час статевого дозрівання, але оскільки її мама дуже нею опікується, вона вирішила приховати таку генетичну особливість від своєї доньки. І тепер Мейлін здається, що її світ зруйновано, але по суті вона прощається з відносно безтурботним дитинством і робить перші кроки у доросле життя, які, звичайно, не обходяться без помилок. Адже тільки так люди вчаться та ростуть. Зібравшись із силами, креативна Мейлін знаходить спосіб в обхід гіперопіці своєї мами перетворити своє перетворення на панду на золоту жилу і таким чином заробити собі та подругам на квитки на концерт популярної групи, куди дівчаток батьки вперто не пускають (швидше за все, бо кожен квиток коштує по 200 баксів).

Непростим відносинам підлітків та їхніх батьків виділяється в новому мультфільмі від Pixar ключова роль, адже батьки, на яких тисне величезна відповідальність за своїх дітей, частенько гіперопікають своїх чад і важко приймають те, що їхні діти дорослішають і що їм необхідно мати свій простір, у них з'являються свої інтереси, свої друзі, свої секрети, і від цього нікуди не подітися, хіба що замкнути дитину в кімнаті (але тоді в гості постукають соціальні служби). Оскільки Ши знімала мультфільм, надихнувшись своїми стосунками з мамою, її мама може здатися західному та європейському глядачеві аж надто суворою, але, як зазначає Мейлін на початку, в азіатських сім'ях так заведено. Заведено беззаперечно слухати батьків і в жодному разі їм не суперечити, що не дуже сприяє створенню довірливих стосунків і призводить лише до ще більшої кількості секретів з боку дітей, які змушені перед батьками грати роль зразкової дитини і бояться показати себе справжню чи справжнього. Тут і вступає метафора з перетворенням на гучну та емоційну панду, яка не боїться бути собою, тоді як Мейлін дуже боїться показати мамі свій характер та свої інтереси.

Так що насамперед Ши зняла мультфільм «Я – панда» для підлітків та їхніх батьків, які частенько забувають, що таке бути дітьми та надмірно опікуються своїми ненаглядними чадами. Їм наполегливо раджу його до перегляду. Можливо, історія Мейлін допоможе і вам порозумітися з вашою дитиною-підлітком. Особливо, якщо підійти до цього з гумором та відкритим серцем. Адже діти дорослішають і бунтують, це неминуче, але не варто засмучуватися, навпаки, так вони перетворюються на чудових дорослих, що продовжать кидати виклик застарілим нормам суспільства і змінювати світ на краще. Просто часом їм потрібна підтримка, а не засудження та суворі рамки. Плюс події мультфільму відбуваються у 2002 році, так що готуйтеся до великої ностальгії за 00-ми, яка тут на кожному кроці, починаючи від тамагочі та закінчуючи концертом бойс-бенду 4*Town, натхненого знаменитими гуртами Backstreet Boys та NSYNC. І якщо раптом ваша дитина дуже просить піти на концерт улюбленого гурту, відведіть її на цей концерт. Повірте, так ви точно станете в її очах найкрутішою матір'ю чи найкрутішим батьком, а ці спогади про перший концерт грітимуть вас завжди.

Навіть якщо ви вже виросли, і у вас немає своїх дітей, мультфільм «Я – панда» зворушливо і з душею нагадає вам про те, що ніколи не пізно прийняти свою внутрішню гучну панду і не боятися бути собою. І як важливо оточувати себе справжніми друзями, які будуть любити і підтримувати вас у будь-якому вигляді, яким би дивним і незвичайним він не був.

32234