Рецензія на мультфільм «Льодовиковий період: Пригоди Бака»
Як Креш та Едді відвагу шукали

11 квітня 2022,  21:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

За 20 років існування анімаційної франшизи «Льодовиковий період» його культове тріо Менні, Дієго та Сід обзавелося купою друзів та пережило найбільш немислимі (а частенько і надмірно абсурдні) пригоди. Абсолютно ніякий п'ятий мультфільм «Льодовиковий період: Курс на зіткнення» остаточно переконав публіку в тому, що нашим героям настав час відпочити від яскравого світла софітів, але тут студія Blue Sky опинилася в руках Disney (в комплекті з 21st Century Fox), а значить, пенсія скасовується. І щоб не занапастити франшизу остаточно, було прийнято рішення зняти не прямий сиквел, а певний спін-офф, де головними героями будуть не Менні, Дієго та Сід, а опосуми Креш та Едді й одноокий тхір Бак зі світу динозаврів. В результаті вийшов мультфільм під назвою «Льодовиковий період: Пригоди Бака», чия прем'єра відбулася одразу на стримінговій платформі Disney+, оминувши кінотеатри. Чи вдалося йому вдихнути життя в цю франшизу, що замерзає?

Перше, що впадає в око, це те, що даний мультфільм не зовсім справедливо називається «Пригоди Бака», оскільки головними героями тут все-таки виступають Креш та Едді (Вінсент Тонг та Аарон Гарріс), це повністю їхня історія, тоді як Бак (Саймон Пегг) стає їхнім ментором, коли вони звалюються йому на голову у світі динозаврів. У мультфільмах франшизи «Льодовиковий період» Креш та Едді завжди виконували роль другопланових коміків, які розряджали обстановку і не давали нудьгувати, якщо раптом центральні персонажі починали надто часто нудити. Вони були як близнюки Візлі у «Гаррі Поттері» або Мері та Піпін у «Володарі перснів». Дуже дивно було б висмикнути таку парочку і зробити їх головними героями окремого повнометражного кіно, але у випадку Креша та Едді це працює, оскільки мультфільм «Льодовиковий період: Пригоди Бака» орієнтований на найменших дітей, а їм ці безтурботні та чокнуті опосуми навряд чи набриднуть навіть за 80 хвилин.

Сюжет нового «Льодовикового періоду» має дуже повчальний характер, адже є історією про те, як Креш та Едді, про яких завжди дбала їхня відповідальна «сестра» Еллі (Домінік Дженнінгс), мають навчитися виживати у великому та небезпечному світі самостійно. Зазвичай за будь-якої небезпеки вони просто прикидалися мертвими, але це працює далеко не завжди. Іноді треба набратися сміливості і поглянути небезпеці в очі, й цьому вчить наших героїв-опосумів бувалий воїн Бак. Адже витримати цю парочку може тільки такий же безбашений герой, якому вже нічого не страшно, оскільки він багато чого пережив і точно зможе пережити всі витівки Креша та Едді.

Разом з історією дорослішання Креша та Едді «Льодовиковий період: Пригоди Бака» розповідає історію становлення Бака та його «супергеройської команди», разом з якою Бак у минулому захищав водопій у світі динозаврів. Як раптом повертається його давній ворог Орсон (Уткарш Амбудкар), дуже злий динозавр-трицератопс, який мріє помститися Баку та зруйнувати ідилію його світу. При цьому він вважає себе найрозумнішим, просто геніальним, оскільки має «великий мозок». Ще один важливий урок для дітей – розмір мозку не має значення, важливо вміти ним користуватися з добрими намірами, а не з бажанням все знищити, адже злу та ненависті ніколи не перемогти (що у наш час є дуже актуальним посилом). На щастя, на допомогу Баку, Крешу та Едді приходить відважна героїня Зі (Жустіна Мачадо) з тієї «супергеройської команди», яка має свою суперсилу.

Пригодницька анімація «Льодовиковий період: Пригоди Бака» напевно сподобається маленьким дітям і, можливо, навіть їхнім батькам, адже цей спін-офф безумовно кращий за п'ятий «Льодовиковий період» (та й четвертий теж). Але коли Еллі на початку мультфільму згадує події першого «Льодовикового періоду», який вийшов у далекому та безтурботному 2002 році, хочеться все кинути та включити ту першу пригоду Менні (Шон Еліас-Рейес), Дієго (Скайлер Стоун) та Сіда (Джейк Грін), що без сумнівів є класикою анімації 21 століття, яка проклала шлях епосі комп'ютерних мультфільмів. І ту класику вже не перевершити жодним нескінченним сиквелам, яких напевно ще буде чимало, раз вже за «Льодовиковий період» взялася студія Disney.

Новий «Льодовиковий період», звичайно, не зрівняється з 20-річним оригіналом, але він і не намагається. Натомість він чудово доносить до юного покоління одну просту істину – щоб бути супергероєм, не обов'язково мати «мегамозок» або володіти якимись надприродними силами, достатньо мати відважне та добре серце. І якщо Креш та Едді змогли знайти в собі відвагу, то кожен зможе.

2325