Рецензія на фільм «Король Річард: Виховуючи чемпіонок»
Оскароносна та надихаюча роль Вілла Сміта

8 квітня 2022,  23:03 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Імена видатних американських тенісисток Вінус та Серени Вільямс вже давно стали відомими у всьому світі навіть тим, хто не особливо знається на тенісі. Ці дві жінки досягли у грі, яка ще нещодавно вважалася грою виключно білих чоловіків, небувалих висот, і своїм приголомшливим успіхом вони зобов'язані не лише своєму таланту та працьовитості, а й своєму батькові Річарду Вільямсу, якого медіа «скромно» прозвали Король Річард. Саме його історію розповідає біографічна драма «Король Річард: Виховуючи чемпіонок», головна роль в якій принесла Віллу Сміту довгоочікуваний «Оскар».

Картина режисера Рейнальдо Маркуса Гріна, сценарій до якої написав сценарист-дебютант Зак Бейлін, є офіційним байопіком про Річарда Вільямса батька, тренера і менеджера суперзірок світового тенісу Вінус та Серени Вільямс, які у свою чергу виступили його продюсерками. Отже, правдивого в цій історії набагато більше, ніж художнього вимислу, і це надихає у два рази сильніше. Річард Вільямс, який народився в 1942 році і сповна пізнав, що таке бути темношкірим в Америці, все життя боровся спочатку за своє виживання, борючись із Ку-клукс-кланом, а коли став батьком боровся вже не просто за виживання своїх дочок, а за їхнє майбутнє, за те, щоб вони змогли втілити свій потенціал і досягти висот, і щоб їм ніколи не довелося жити у злиднях, як йому. І для цього він склав детальний план, згідно з яким його дочки мали стати визначними тенісистками, чемпіонками світу. Багато хто в тенісному спорті не вірив в успіх сестер Вільямс, але Річард у них вірив, і цієї віри та його постійної роботи було достатньо, щоб у це повірив увесь світ.

Коли дивишся фільм «Король Річард», який показує, як батько часом надто наполегливо приводить своїх дітей до приголомшливого успіху, тут одразу згадуються історія Брітні Спірс, сестер Олсен та інших знаменитих тінейджерів, батьки яких роками наживалися на своїх успішних дітях, доки діти страждали від стресу, депресії та залежностей. На щастя, Річард Вільямс чудово розумів всі ризики, які йдуть пліч-о-пліч з великою славою та великими грошима, і зробив усе, щоб Вінус та Серена залишалися захищеними від великого світу, наповненого шуліками та стерв'ятниками, і відчайдушно оберігав їхнє дитинство, створюючи тверду землю під їхніми ногами. Адже він знав, що тільки так дівчата зможуть витримати всі удари успіху, коли нарешті до нього прийдуть.

Роль Річарда Вільямса була просто створена для Вілла Сміта, і я була дуже рада, що Сміт отримав за «Короля Річарда» свій довгоочікуваний «Оскар», хоч і не можу назвати цю роль найкращою у його кар'єрі. Однією з найкращих так, але у тих же фільмах «У гонитві за щастям», «Сім життів» та «Я – легенда» його гра викликала більше почуттів під час перегляду. Хоча варто віддати йому належне, тут Сміт чудово зіграв реальну людину, показавши Річарда Вільямса з усіма його перевагами та недоліками, а це справді найвища майстерність, яка заслуговує на гучні оплески. Шкода тільки, що його «Оскар» виявився заплямований тим скандалом на церемонії, коли Сміт ударив на сцені Кріса Рока. Будучи геніальним та далекоглядним стратегом, Річард Вільямс собі такого не дозволив би, знаючи, що знаходить в даному випадку на кону. Сподіваюся, що Сміт зможе подолати своїх демонів і ще порадує нас ролями, що надихають.

Ще однією акторкою каста «Короля Річарда», яку відзначили американські кіноакадеміки, щоправда, лише номінацією на «Оскар», а не перемогою, стала чудова Онжаню Елліс, яку ви можете знати за хітовим серіалом «Країна Лавкрафта». Вона зіграла Бренді Прайс, дружину Річарда та маму Вінус та Серени (і ще трьох дівчаток, яким тут дано набагато менше екранного часу), і можна без сумніву сказати, що номінацію на «Оскар» їй принесла саме та сцена на кухні, коли між нею та Річардом відбулася відверта розмова. Звичайно, Річард Вільямс має багато гідних рис, але він рідко віддавав належне своїй дружині, яка також тренувала Вінус та Серену і зіграла важливу роль у тому, що дівчатка змогли стати чемпіонками. Ця сцена та слова Бренді дуже важливі, оскільки нагадують, що не варто приймати своїх дружин та матерів як належне, коли ті також віддають все заради вашої спільної мети.

Практично на одному рівні зі Смітом та Елліс тут виступила юна актриса Санійя Сідні, яка виконала роль юної Вінус Вільямс. Її цілеспрямованості та бажанню боротися за себе та своє майбутнє у великому тенісі можна лише позаздрити (у хорошому сенсі цього слова). Саме завдяки чудовій грі Сідні фінальний матч фільму «Король Річард», який став першим великим матчем у житті Вінус, дивишся на одному подиху. Сідні вдалося зробити в кіно те, що колись в реальному житті зробила сама Вінус, змусити всіх глядачів вболівати за неї. Так що на цю юну актрису точно чекає велике майбутнє. Тим часом її сестру Серену втілила Демі Сінглтон, і вона теж велика молодець, адже зокрема показала, як буває непросто жити в тіні відомої сестри і доводиться працювати вдвічі більше, щоб вийти з цієї тіні. І у Серени це блискуче вийшло.

Також не можна не відзначити актора Джона Бернтала, який у «Королі Річарді» втілив Ріка Маккі, знаменитого американського тренера, який тренував багатьох тенісистів-чемпіонів. Побачивши талант дівчаток Вільямс, Рік приїхав до Комптона і забрав із собою у свою круту тенісну школу у Флориді всю родину, але й тоді Річард знав, що майбутнє дочок у його руках, і якщо він зарано випустить їх у великий спорт, то діти просто зламаються під величезним тиском з усіх боків. Тому, незважаючи на всі вимоги та вмовляння Ріка, Річард продовжував дбати про те, щоб Вінус та Серена мали звичайне дитинство, адже чудово знав, що довгострокову кар'єру в тенісі можна побудувати тільки з величезним терпінням і витримкою.

«Король Річард» є не просто фільмом про видатну людину, а справжнім керівництвом до дій для кожного з нас. Зокрема, захоплює те, як Річард блискуче обертав ситуації собі на користь і з холодним розумом підходив до кожної пропозиції, які робили йому та його дочкам. У нього дійсно треба повчитися всім, хто хоче чогось досягти у житті. Адже гучні фрази в дусі «я всього в житті досяг сам» це казки, а в реальності успіху досягають саме ті люди, які з розумом заводять знайомства і знаходять правильних партнерів для своєї справи/бізнесу. І Річард є у цьому плані справжнім майстром. Він напролом йшов до всіх відомих та успішних тренерів і не відступав, доки ті не погоджувалися тренувати його дочок, а також ніколи не сумнівався в тому, що родина Вільямс обов'язково переможе на тенісному корті. Тому якщо раптом ви ще не подивилися фільм «Король Річард», то швидше це виправляйте. Це точно одна з найкращих та найбільш надихаючих стрічок минулого року.

Якщо хочете, щоб ваша мрія стала реальністю, а життя змінилося на краще, мало просто мріяти. Потрібно бути як Річард Вільямс скласти детальний план на багато сторінок, де розписати, як рухатися до своєї мрії крок за кроком, день за днем, рік за роком. І тоді мрія поступово перетвориться на реальність.

1604