Рецензія на серіал «Ванда/Віжн»
Чарівниця країни Веств'ю

3 листопада 2021,  02:11 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У коміксах Marvel Ванда Максимофф є дочкою Магнето і однією з наймогутніших – якщо не наймогутнішою – сутностей у всесвіті супергероїв. І хоча вона встигла вже з'явитися в чотирьох блокбастерах від Marvel Studios, де вона знищила Альтрона, один із Каменей Вічності і навіть показала Таносу, де раки зимують, ми все ще не бачили й половини того, на що здатна Багряна відьма. Більше того, у фільмах кіновсесвіту MCU її ще жодного разу не називали Багряною відьмою. Адже, по суті, Ванда ще не доросла до цього звання, що наводить жах на всіх відьом, чаклунів та чарівників з різних світів. Але серіал «Ванда/Віжн» це змінює раз і назавжди...

Звичайно, було б чудово, якби Ванда отримала свій сольний фільм, який показав би її становлення як Багряної відьми, але, знаєте, серіал виявився ще кращим рішенням, оскільки його 9 серій, що сумарно йдуть аж 5 годин 50 хвилин, дозволили талановитій Елізабет Олсен розкрити і представити цю фантастичну героїню так, як не дозволив би жоден 2-годинний сольник. Та й номінацію на «Оскар» Олсен ніякий блокбастер не приніс би, а ось міні-серіал з її Вандою у головній ролі підкорив усіх і приніс акторці номінацію на престижну телепремію «Еммі», першу в її кар'єрі. Причому не лише їй (загалом серіал заробив аж 23 номінації на «Еммі» та переміг у 3-х з них). Причому цей супергеройський міні-серіал сповна заслужив усі ці регалії, оскільки він вийшов за рамки всього, що ми раніше бачили в MCU, показавши, що для Багряної відьми просто не існує жодних кордонів. І це незважаючи на те, що його події розвиваються в «дуже звичайному» американському містечку Веств'ю, куди ніколи не заглядали андроїди, іншопланетяни або чаклуни («велика трійця», як їх називає Сем Вілсон). Точніше, туди лише нещодавно прибула одна чарівниця зі своїм «дуже звичайним» чоловіком...

Наміряючись створити щось унікальне навіть за мірками сучасного телебачення з його розмахом, сценаристка Жаклін Шеффер і режисер Метт Шекман вирішили влаштувати Ванді та Віжну, цій «звичайнісінькій парі», фантастичну подорож різними відомими ситкомами минулого століття – від чорнобілих серіалів 50-х років до сучасних ситкомів 00-х. Причому команда Marvel Studios відтворила кожну ситкомну еру до найдрібніших деталей того часу, тож при перегляді здається, що буквально мандруєш крізь десятиліття разом із головними героями. Але не все так гладко в цій сімейній ідилії відьми та андроїда, як вони намагаються зобразити перед своїми сусідами, адже в їхній світ прориваються сигнали звідкись ззовні, і ці сигнали віщують велику біду. Стримінгова платформа Disney+ випускала нові серії серіалу «Ванда/Віжн» раз на тиждень, що в даному випадку стало геніальним ходом, адже глядачі могли цілий тиждень грати у детективів, розшукуючи в серіалі підказки до того, чого чекати далі, припускати, як Ванда з Віжном опинилися в цій милій, але дивній реальності, і, що ще більш інтригуюче, висувати припущення з приводу того, хто ж є головним антагоністом серіалу і яка його мета. Так що попереджаю на той випадок, якщо ви ще не додивилися цей серіал, – далі можливі спойлери різного ступеня.

Якщо ви пам'ятаєте, то блокбастер «Месники: Завершення» залишив Ванду на самоті – Месники перемогли Таноса величезною ціною, куди увійшло життя її коханого Віжна, з яким вони до Війни Нескінченності вже жили цивільним шлюбом декілька років. І коли на початку серіалу «Ванда/Віжн» головні герої переїжджають до Веств'ю та грають в ідеальне подружнє життя, це все нагадує якийсь сон, фантазію Ванди про те, що у них з Віжном могло б бути, якби не з'явився Танос. Оскільки концепція серіалу будується на ситкомах, тут є досить комічних моментів у стилі ретро, ​​але кожна нова серія показує, що ця ілюзія не може тривати вічно, адже Ванді все складніше й складніше контролювати їх з Віжном «ідеальну реальність». Та самого Віжна. Адже цей приголомшливий андроїд з геніальним мозком-комп'ютером і величезним серцем є настільки точною копією Віжна, який загинув під час Війни Нескінченності, що він просто не міг не помітити, що з їхнім з Вандою життям щось не так, і не почати своє персональне розслідування.

Звичайно, головною героїнею серіалу «Ванда/Віжн» виступає Ванда, але й Віжн не пасе задніх, даючи Полу Беттані шанс знову і знову нагадати нам, чому Ванда в нього закохалася. Так, фільми MCU показали нам, що вони – пара, але оскільки там була така величезна кількість різних героїв, ця пара мала злочинно мало сцен, і серіал сповна це компенсує. Ванда та Віжн з кожною новою серією стають головною парою кіновсесвіту Marvel, обганяючи навіть Тоні з Пеппер та Стіва з Пеггі. Їхні комічні та фантастичні пригоди у Веств'ю нікого не залишать байдужими, а чудова гра Олсен і Беттані перетворює цю супергеройську парочку на одну з найзворушливіших і найзнаковіших кіно- і телепар нашого століття. Вони настільки ідеально підходять одне одному, як Чендлер і Моніка з «Друзів» або Нейтан і Гейлі зі «Школи виживання», і серіал «Ванда/Віжн» сповна дає цим насолодитися. Хоча тут не уникнути і присмаку гіркоти, адже їхня історія, незважаючи на комічні епізоди, все одно розбиває серце.

З одного боку серіал «Ванда/Віжн» є масштабною та видовищною історією становлення Багряної відьми з елементами блокбастера MCU, а з іншого – це одна з найбільш персональних історій кіновсесвіту Marvel за всі його роки. Адже, по суті, перед нами молода жінка, яка щойно повернулася з небуття, де провела останні 5 років, і виявила, що в неї більше нікого не залишилося. Зовсім нікого. Ще в дитинстві Ванда втратила батьків, потім вона втратила свого брата-близнюка П'єтро, а коли їй почало здаватися, що вона знайшла свій дім в особі чудового Віжна, Танос позбавив її і цього. Плюс у фіналі фільму «Месники: Завершення» загинули Тоні, Нат та Стів, половина засновників Месників, і команда розпалася, оскільки всі розійшлися налагоджувати своє життя і відбудовувати те, що спробував у них забрати Танос. Тим часом у Ванди не залишилося зовсім нікого, хто міг би її підтримати. Тому, як справжня відьма, вона сама створила для себе ідеальний світ із живим Віжном та їхнім затишним будинком, з новими друзями та сусідами, які не дають відчути себе самотньою. Але чи довго протримається ця ілюзія ідеального життя у передмісті?

Оскільки в центрі сюжету знаходиться Ванда та її душевні переживання, сценаристи серіалу «Ванда/Віжн» взяли за основу не лише комікси Marvel, а й п'ять стадій переживання горя, виведені швейцарсько-американською психологинею Елізабет Кюблер-Росс: заперечення, гнів, торг, депресія та прийняття, на кожну з яких відводиться по 1-2 серії. Але серіал не повністю присвячений Ванді та її горю, сценаристи також знайшли спосіб вписати в оповідання цікавих другопланових героїв, як Моніка Рамбо, доросла дочка найкращої подруги Капітана Марвел Марії Рамбо, яка заснувала секретну організацію М.Е.Ч., астрофізик Дарсі Льюїс із фільмів про Тора та агент ФБР Джиммі Ву, друг Людини-мурахи. Цю трійцю об'єднує загадка містечка Веств'ю, де відбуваються дивні речі, і дуже швидко вони стають улюбленцями публіки. А з акторів Тейони Парріс, Кет Деннінгс і Рендолла Пака вийшло настільки чудове тріо, що їхні персонажі заслуговують на свій окремий супергеройський ситком.

Ще однією героїнею, яка, напевно, ще повернеться в майбутніх проектах MCU і підкорить ваше серце, виступає цікава сусідка Ванди та Віжна Агнес у втіленні Кетрін Ган. Ця загадкова Агнес здається підозрілою з її перших хвилин на екрані, і її сюжетна арка не розчаровує. Ган просто диявольськи прекрасна і чарівно чудова в образі героїні, яка є дуже важливою людиною у житті Багряної відьми в коміксах Marvel. А їхні сцени та стосунки з Вандою – вишенька на торті «Ванда/Віжн», особливо у фінальних серіях. При цьому Агнес, вірніше Агата, викликає дуже неоднозначні почуття і навіть симпатію, адже її точно не назвеш нудною або стандартною лиходійкою (які часто трапляються в MCU). Вона не дарма сприймає Багряну відьму як загрозу, адже Ванда ніколи не була білою та пухнастою, то працюючи на Гідру, то допомагаючи Альтрону, то йдучи проти Соковійських угод після інциденту в Лагосі. З того часу Ванда, здавалося, подорослішала, і її добре серце явно схиляється у бік добра, але її «витівки» у Веств'ю, викликані душевними травмами, теж далекі від супергеройства. А тут Агнес/Агата навіть виступає певною мірою рятівницею Ванди, адже без неї, хто знає, скільки ще б тривало це божевілля у Веств'ю. Адже, як казав дядько Бен: «З великою силою приходить і велика відповідальність». Так що подивимося, на що Багряна відьма використовуватиме свою магію в майбутньому. Але без сумніву всі ці тонкощі та нюанси характеру та історії Ванди Максимофф, що перетинають грані добра і зла, роблять її одним із найскладніших та найцікавіших персонажів MCU.

Серіал «Ванда/Віжн» написаний і створений настільки блискуче, що навіть якщо до перегляду ви були байдужі до Ванди та Віжна, наприкінці вам буде дуже складно стримати сльози. І коли потім переглядатимете Сагу Нескінченності, ці герої безперечно заграють у ваших очах новими фарбами. Фінальні дві серії даного серіалу – справжній блокбастер у дусі Marvel, якому безперечно є чим вас здивувати. Але найатмосфернішою серією, мабуть, можна назвати серію про Гелловін, зняту в дусі серіалу 00-х «Малкольм у центрі уваги»: починаючи з «класичних костюмів» Ванди та Віжна і бенефісу Евана Пітерса та закінчуючи тим епічним фіналом. А музика композитора Крістофа Бека, який колись працював над саундтреками серіалів «Баффі» та «Ангел», просто ідеально доповнила трагічну історію кохання Ванди та Віжна, особливо в останніх серіях. Це виразно один із найкращих саундтреків 2021 року – особливо струни душі зачіпають композиції Бека «Genesis», «What Am I» та «What Is Grief» (кожній можна по окремому «Оскару» дати, як і акторам у цих сценах). Та й пісня «Agatha All Along» від творців «Крижаного серця» – окремий шедевр, який щонайменше на місяць застрягне у вашій голові. Не знаю як ви, а я точно ще раз перегляну міні-серіал «Ванда/Віжн» перед виходом на екрани фільму «Доктор Стрендж: У мультивсесвіті божевілля», де наша Багряна відьма продовжить зачаровувати глядачів, незалежно від того, чи буде вона там позитивною героїнею або лиходійкою.

А на завершення хочеться згадати ту фразу Віжна про горе та любов, що напевно відгукнеться в серцях багатьох глядачів, які за ці роки пандемії втратили своїх рідних та близьких: «Що таке горе, як не продовження любові». Пам'ятайте любов.

2104 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: