Рецензія на мультфільм «Лука»
Фантастичні канікули на Італійській Рив'єрі

1 липня 2021,  09:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли в минулому році в зв'язку з початком світової пандемії COVID-19, яка перевернула світ (не в хорошому сенсі цього слова), італійські канікули для туристів з усього світу стали недосяжною мрією, креативні уми анімаційної студії Pixar вирішили віртуально відправити до Італії глядачів з усього світу і почали працювати не покладаючи рук в своїх імпровізованих домашніх «офісах», оскільки сама студія була закрита на карантин, над чарівним літнім мультфільмом під назвою «Лука». І ось через рік це анімаційне диво дісталося до кінотеатрів, щоб на півтори години телепортувати дітей та дорослих на канікули на сонячну Італійську Рів'єру в компанії своїх чарівних героїв.

Своїм нехитрою і одночасно дуже італійською назвою мультфільм зобов'язаний своєму головному герою – хлопчику на ім'я Лука. Але Лука – не звичайний хлопчик. Він – підводна істота, яка разом зі своєю сім'єю живе на дні моря. Кожен його день схожий на попередній, але одного разу, знайшовши на дні людські речі, Лука стикається з іншим підводним хлопчиком-бунтарем Альберто, і його життя перевертається з хвоста на голову. Альберто знайомить Луку зі світом людей, а коли батьки головного героя дізнаються, що він виходив на сушу, і погрожують відправити його на темне дно океану, ці шибеники тікають і відправляються жити «під прикриттям» в морське містечко Портороссо (чия назва є об'єднанням назв італійських прибережних міст Портовенере і Монтероссо – вам точно слід записати їх у список місць, які варто відвідати в Італії).

На перший, помилковий, погляд, життя в Портороссо в 50-х чи 60-х роках (які в даному випадку стали натхненням для мультиплікаторів Pixar), може здатися одноманітним, але, щойно занурюєшся в нього з головою разом з Лукою і Альберто – і їхньою новою людською подругою Джулією (Джульєттою) – стає ясно, що часом за великими пригодами не обов'язково їхати у великий мегаполіс. Їх і в крихітному містечку може бути більш ніж достатньо! І наші підводні друзі швидко знаходять пригоду на свої плавники – чемпіонат з тріатлону, за грошовий приз якого Лука і Альберто збираються купити свою заповітну мрію – моторолер Веспа, що дасть їм можливість об'їздити увесь світ!

Як же двом далеким від людського світу хлопчикам-амфібіям перемогти в тріатлоні, де вже багато років поспіль перемагає жорстокий та самозакоханий місцевий забіяка Ерколе, який разів у 100 гірший за Драко Мелфоя? Звичайно ж за допомогою Джулії, кмітливості та хоробрості, а якщо раптом хоробрість починає випаровуватися і в голову починають лізти сумніви – завжди допоможе «чарівне заклинання» під назвою «Сіленціо, Бруно!», звернене до того голосу сумнівів, що періодично виникає в голові кожного з нас і намагається зупинити нас на шляху до мрії. Так що бережися, Ерколе, адже нашу відважну трійцю в особі Луки, Альберто і Джулії тобі не залякати!

Команда Pixar присвятила «Луку» «всім друзі, які витягли нас з води і допомогли нам знайти свій шлях», і ця зворушлива посвята ідеально описує головну тему цього сонячного мультфільму про справжню дружбу. Але, оскільки Pixar любить багатогранність, це, звичайно, не єдина тема «Луки». Ще однією центральною сюжетною лінією мультфільму виступає дискримінація, заснована на давньому, нераціональному страху перед чимось невідомим і незрозумілим. В цьому випадку – на страху жителів морського містечка перед «жахливими підводними монстрами», легенди про яких переходили від покоління до покоління, але які в реальності у своїй душі мало чим відрізняються від людей. Таким чином режисер Енріко Касароса нагадує глядачеві, що не варто судити про людей за їхньою зовнішністю. Навіть якщо у них на тілі з'являються луска і плавники, коли їх мочить вода. Адже головне – це те, що в душі. Так що швидко стає ясно, що справжній монстр тут аж ніяк не Лука і не Альберто, а той негідник Ерколе, який жорстоко знущається над іншими дітьми.

Для Касароси «Лука» є повнометражним дебютом, але цей талановитий режисер прославився ще в 2012 році, коли його чарівний короткометражний мультфільм «Місяць» був номінований на «Оскар» (дуже рекомендую його для перегляду, це 7 хвилин справжньою кіномагії). До речі, його любов до космічних світил проявляється і в «Луці», коли Джулія розповідає Луці про те, що таке зірки і як влаштований всесвіт. І ця сюжетна лінія, що підкреслює нестримну допитливість головного героя, чудово вписалася в канву цієї фантастичної літньої казки.

Окремої згадки заслуговує, звичайно, та сама Веспа, яка відчувається тут окремим персонажем. Тому якщо після перегляду «Луки» ви не побіжите гуглити, скільки коштує хоча б стара Веспа, я дуже цьому здивуюся. Адже Касароса та його команда увічнили в своєму мультфільмі цей культовий італійський моторолер з такою любов'ю, що вона миттєво передається глядачеві. Навіть якщо ви до цього жодного разу не каталися на моторолерах і навіть не думали про це, «Лука» це точно змінить. Адже покататися на Веспі вуличками італійських міст – це точно один з обов'язкових пунктів в будь-якому списку речей, які варто зробити хоча б раз у житті.

У цьому році «Оскар» взяв філософський піксарівський мультфільм «Душа», а в наступному одним з головних претендентів на звання Найкращого мультфільму 2021 року за версією Американської кіноакадемії точно буде «Лука». Оскільки перед вами, без перебільшень і зайвої скромності, новий піксарівський шедевр, який ви із задоволенням будете потім переглядати щоліта (і щозими, щоб хоча б півтори години погуляти під літнім сонцем вуличками Портороссо в компанії невгамовного тріо друзів з двох не-таких-вже-і-різних світів).

Так що сідайте на свою віртуальну Веспу і вперед до італійських пригод! А якщо знову почуєте голос сумнівів в голові, то сміливо кажіть йому: «Сіленціо, Бруно!», і продовжуйте рухатися вперед до своєї мрії.

1772 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: