Рецензія на фільм «Відьми»
Бережіться, діти, зубастої Енн Гетевей

29 жовтня 2020,  01:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З дивовижних казок британського письменника Роальда Даля завжди виходять дуже видовищні та повчальні фентезійні фільми для всієї родини, як «Матільда», «Чарлі і шоколадна фабрика» та «Великий і добрий велетень», але особливе місце в серцях читачів займає його казка під назвою «Відьми», яка була екранізована в 1990 році. А через три десятиліття свою екранізацію цієї історії про підступних відьом вирішив зняти видатний голлівудський кінематографіст Роберт Земекіс, якому допомогли зі сценарієм та продюсуванням не менш відомі Гільєрмо дель Торо і Альфонсо Куарон. Чи вдалося їм створити нову класику для сучасного покоління?

Фільм «Відьми» відправляє нас в кінець 1960-х років в провінційне американське містечко, що знаходиться в штаті Алабама, куди до своєї життєрадісною бабусі переїжджає хлопчик-сирота, який нещодавно втратив батьків в автокатастрофі. І як тільки головний герой починає знову посміхатися завдяки старанням своєї бадьорої бабуні, над їхнім містечком згущуються хмари – в ньому з'являються відьми. А відьми у Даля – це не сестри Голлівелл з серіалу «Зачаровані», які завжди захищають невинних і борються зі злом, а підступні монстри, які ненавидять дітей і бажають стерти їх з лиця землі. Вони пропонують дітям цукерки і перетворюють їх на тварин. Одного разу така доля спіткала подругу дитинства бабусі, тому вона бере онука і відправляється в дорогий готель на березі моря, де шеф-кухарем працює її родич. Але, за фатальним збігом обставин, в той же готель на свій щорічний шабаш прибувають відьми, і тепер хлопчикові та його бабусі доведеться битися з цими жорстокими монстрами, які ховаються за оманливою зовнішністю витончених леді. А очолює їх хитра та підступна Верховна відьма.

У фільмі 1990 року роль Верховної відьми виконала незрівнянна Анжеліка Г'юстон, вона ж Мортіша Аддамс з «Сімейки Аддамс», і Земекіс пішов по правильному шляху, не намагаючись її копіювати, а покликавши на цю роль Енн Гетевей. Її Верховна відьма, яка в першій сцені з'являється з зачіскою в стилі Мерилін Монро, зовсім інша зовні, зі своїм неповторним почуттям стилю, а також по-іншому лякає на великому екрані. Чого тільки варта її посмішка на усі 132 зуба. Так, Гетевей давно довела, що є дуже талановитою актрисою, але я ніколи не думала, що їй вдасться перевтілитися на такого чудового й одночасно страшного монстра, на подругу Пеннівайза з «Воно», тільки з кращим почуттям стилю.

Від Гетевей в «Відьмах» неможливо відвести погляд, навіть коли її Верховна відьма знімає свої рукавички, туфлі й перуку, перетворюючись на наших очах на лисого монстра з довгими пальцями і посмішкою, яка лякає більше, ніж посмішка Джокера. Але вона не єдина зірка цього фільму. Відважну бабусю тут грає чудова Октавія Спенсер, і у них з Гетевей вийшов відмінний тандем. Номінально головним героєм «Відьом» є онук, роль якого виконав юний Джазір Бруно, але Спенсер настільки яскраво зіграла його бабусю, у якої своя давня історія з Верховною відьмою, що часом здається, що вона є головною протагоністкою цієї історії, а не просто допоміжним персонажем. Тому якщо ви любите цих талановитих актрис, то й нові «Відьми» вас точно зачарують.

Роль менеджера того шикарного готелю, де відбувається шабаш, містера Стрінгера, в цій екранізації книги Даля дісталася Стенлі Туччі, так що на усіх шанувальників фільму «Диявол носить Prada» тут чекає цікаве возз'єднання. Тільки тепер Гетевей вже не скромна дівчина-інтерн великого модного видання, а сама ікона моди, яка в кожній сцені вражає своїми зачісками і вбраннями (за них «Відьом» Земекіса точно повинні номінувати на «Оскар»). Меріл Стріп була б задоволена своєю протеже.

На американських сайтах про кіно у нових «Відьом» від Земекіса, дель Торо і Куарона дуже низький рейтинг, але це не через те, що у цієї трійки майстрів кінематографа вийшла погана екранізація, а через те, що багато американських глядачів виросло на фільмі 1990 року і навіть найяскравіший та найбільш захоплюючий рімейк їм все одно буде не до смаку. Але якщо не порівнювати ці дві кінострічки, а просто дозволити Гетевей в цьому жахливо прекрасному і лякаюче чарівному образі Верховної відьми вкрасти вас з сірості буднів в барвисту казку, то ви навряд чи будете розчаровані. Маленьких дітей ці відьми точно налякають, а ось дітей постарше та їхніх батьків цей шабаш розважить і подарує яскраві емоції. Якраз те, що потрібно перед Геловіном, особливо, якщо ви не любите горори і віддаєте перевагу таким ось страшним казкам про боротьбу добра зі злом. Земекіс створив безперечно одну з кращих екранізацій творів Даля, яка з часом цілком може стати класикою сімейного фентезі.

І пам'ятайте, діти, якщо раптом на вулиці зустрінете Енн Гетевей, яка буде загадково посміхатися і протягувати вам цукерку... Краще біжіть щодуху в протилежному напрямку.

9243