Рецензія на фільм «Тенет»
Новий підриваючий мозок епік від Крістофера Нолана

26 серпня 2020,  22:45 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

За свою вражаючу кар'єру один з головних режисерів Голлівуду, титан жанру наукова фантастика Крістофер Нолан, досліджував на великому екрані найбільш неймовірні наукові теорії. Він розкривав секрети ілюзіоністів у «Престижі», впроваджував небезпечні думки у сни у «Початку», подорожував крізь червоточину в часі в «Інтерстелларі»... Чим же він зібрався дивувати уми глядачів в своєму новому епіку із загадковою назвою «Тенет»? Інверсією часу. І, повірте, вона виявляється не менш захоплюючою, аніж подорожі крізь простір та час.

Події «Тенета» розвиваються навколо колишнього спецназівця з однієї таємної організації, якого оголошують мертвим і дають йому нове завдання – зупинити кінець світу. Так, Нолан вирішив не розмінюватися на дрібниці, і тепер доля людства залежить від одного хлопця та його кількох вірних спільників, які мають втілити в життя місію, що не поступається Крадіжці в часі (Time Heist) з торішнього блокбастера «Месники: Завершення». І щоб врятувати світ, головному герою «Тенета», він же просто Протагоніст, доведеться розібратися в заплутаній технології інверсії часу, якою озброєний ворог. Повірте, кулі, що повертаються в пістолет, – це тільки верхівка айсберга, який придумав для «Тенета» Нолан. Але тсс, давайте розбиратися в цій історії без спойлерів.

Отже, знайомтеся, Протагоніст. На цю роль Нолан взяв американського актора Джона Девіда Вашингтона, який вже себе зарекомендував, зігравши головну роль в оскароносній драмі Спайка Лі «Чорний куклукскланівець» (теж рекомендую до перегляду), і в ролі головного героя ноланівского блокбастера він відчуває себе в своїй тарілці, хоча у нього не такий вражаючий послужний список, як у інших членів каста. Спайк Лі та Нолан побачили талант цього молодого актора і не прогадали. Він грає так, що його Протагоніста можна сміливо назвати одним з найяскравіших, найвідважніших та найскладніших персонажів великого екрану 2020 року. Часом він діє як чистий безумець, але, як говорила Аліса з Країни чудес, найкращі люди – божевільні. І на відміну від багатьох екранних шпигунів, для яких інші люди – супутній збиток (так, Джеймс Бонд, це я про вас), Протагоніст не віддає своїх на поталу вовкам. Нехай оточуючі говорять, що це «порожнє ковбойство», але він ні за що в біді не кине. Так що у Вашингтона вийшов вельми оптимістичний головний герой для наших непростих часів, коли здається, що кожен сам за себе.

Правою рукою Протагоніста виступає креативний хлопець на ім'я Ніл, здатний придумати найбільш божевільний план, коли це необхідно, і його грає Роберт Паттінсон. Якщо ви до цих пір знаєте його лише завдяки ролі Седрика Діґорі в фентезі «Гаррі Поттер і Келих вогню» та Едварда Каллена в «Сутінках», то це велика помилка. Останні роки Паттінсон чого тільки не робив у кіно, щоб позбавитися образу сяючого вампіра, і в «Тенеті» у нього просто відмінний персонаж, який відкриває талант цього актора бути різним і дозволяє масовому глядачеві пізнати його ближче й навіть закохатися в його веселого та винахідливого героя (хоча б платонічно). Якщо після «Тенета» Паттінсона й можна з кимось порівняти, то напрошується нескромне порівняння з Леонардо ДіКапріо. Хто знає, може через 5-10 років і зірка «Сутінків» отримає «Оскар». Або через рік за «Бетмена» Метта Рівза (оскільки в його першому трейлері Паттінсон просто вогонь).

За законами оповідання, раз є Протагоніст, то у історії повинен бути Антагоніст. Його в «Тенеті» втілює Кеннет Брана, і тут Нолан сповна надихнувся класичними шпигунськими фільмами. На перший погляд перед нами черговий російський мільярдер-мафіозі, який хоче знищити світ, але дуже скоро ви зрозумієте, що його план – це чистий Нолан, ніякого плагіату з Бондіани або інших шпигунських франшиз. І Брана в цьому образі просто звір. Таким жорстоким садистом ви, мабуть, його ще ніколи не бачили. Еркюль Пуаро, якого Брана нещодавно зіграв у «Вбивстві у Східному експресі», з презирством подивився б на цього Антагоніста і зробив би все, щоб допомогти нашим героям його зупинити. Адже ставки тут великі як ніколи. Навіть Танос за мірками цього лиходія здається наполовину добряком (після перегляду зрозумієте цей жарт).

Тим часом на головну жіночу роль в «Тенета» Нолан запросив талановиту і різнобічну Елізабет Дебікі. Три роки тому вона відмінно лиходійствувала у блокбастері «Вартові Галактики 2», і навіть дивно бачити її у «Тенеті» в такому вразливому, нещасному і одночасно прекрасному своєю трагічністю образі. Її Кейт багато чим нагадує героїню з трагедій Вільяма Шекспіра (якого, до речі, обожнює Брана). Вона з усіх сил прагне до свободи і возз'єднання зі своїм сином, але світ жорстокий, а більше за увесь світ є жорстоким її рідний чоловік. Але якщо у Шекспіра Кейт зійшла б з розуму і покінчила б з собою, то Нолан знає, на що здатна мати заради своєї дитини. У тій сцені на яхті Дебікі просто чудова.

«Тенет» повністю відповідає жанру науково-фантастичний епік, який одночасно є шпигунським трилером. Але разом з цим «Тенет» – це щось, не схоже ні на що, що ви бачили раніше. Його неможливо порівняти ні з яким знятим до цього фільмом. Навіть якщо я скажу вам, що «Тенет» – це «Початок» зустрічається з «Інтерстелларом», це все одно не буде навіть приблизно точним описом даного епіка. Нолан знає, як вразити глядача, і знову робить це з великою майстерністю, озброївшись інверсією і талановитим акторським складом. Здавалося б, що про шпигунів вже зняли все, що тільки можна було зняти, але тут Нолан закатав рукава, взяв ноутбук і написав, а потім зняв «Тенета», щоб знову нагадати світові, яким може і повинно бути Кіно з великої літери. Адже Нолан – один з тих дуже небагатьох режисерів нашого часу, які вважають глядачів дуже розумними і спраглими до чогось неймовірного, приголомшуючого і не до кінця зрозумілого. І тут він подає це все під до тремтіння дивовижним саундтреком від Людвіга Йоранссона, якому точно світить за це поєднання важких нот, що здригали весь зал, якщо не «Оскар», то хоча б номінація на «Оскар».

Якщо ви дивилися «Інтерстеллар» і ваш мозок закипав від усього, що там придумав Нолан, то в «Тенеті» він перевершує самого себе, оскільки мозок не перестає кипіти і після перегляду. У «Початку» та «Інтерстелларі» режисер ще більш-менш пояснював все, що відбувається на екрані, а тут навіть з поясненнями, причому неодноразовими, нашому мозку дуже складно збагнути таке загадкове явище як інверсія. З кулею, яка летить назад в пістолет, – це ніби як зрозуміло, але чим складнішими стають сцени, тим складніше це все усвідомити. Особливо під час фінальної битви, де час для одних солдатів йде вперед, а для інших – назад. Це масштабно, це епічно, і ви будете ламати голову над кожним кадром, кожним пострілом, кожним вибухом, який обертається назад. Тому піду почитаю трохи теоретичної фізики, а потім знову перегляну «Тенет». Це безперечно фільм для тих, хто любить відкривати для себе цілий новий шар нашого всесвіту, про існування якого більшість людей навіть не підозрює.

Що стосується візуальної складової «Тенета», то за камерою тут знаходиться оператор Хойте Ван Хойтема, який знімав візуальні шедеври Нолана «Інтерстеллар» і «Дюнкерк» й торішню фантастику «До зірок», тому якщо ви все ще сумніваєтеся, чи дивитися «Тенет» на великому екрані, чи не дивитися, то дивитися його обов'язково. Особливо епічно даний епік Нолана виглядає в форматі IMAX – навіть без 3D (чт 4DX) занурення у фільм вам забезпечено з головою. Це дійсно досвід, несхожий ні на що інше. Адже перед нами – не просто фільм, а ціла подія у світі кінематографа.

Ви ще не біжите в найближчий кінотеатр на сеанс «Тенета»? Вам потрібні ще причини, щоб побачити новий науково-фантастичний шедевр Нолана на великому екрані? Як щодо такої: чим швидше він відіб'є свій бюджет в кінотеатрах, тим швидше Нолан візьметься за ще один епічний проект. Піде? Так що хапайте маску і бігом у кіно.

12490