Рецензія на фільм «Евакуація»
Найнебезпечніша місія Кріса Гемсворта

29 квітня 2020,  02:20 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Кріс Гемсворт вже майже десять років радує нас на великому екрані в образі бога грому Тора з супергеройських фільмів Marvel, але не припиняє зніматися і в інших проектах, поки Танос не загрожує нашому всесвіту. І в своєму новому фільмі від постановника трюків блокбастерів «Месники: Війна нескінченності» і «Месники: Завершення» Сема Гаргрейва він відправляється на небезпечне завдання, з якого може не повернутися живим.

На перший погляд сюжет бойовика «Евакуація» не несе в собі нічого нового. Це чергова історія про крутого найманця, якому доручають визволити полоненого, і на шляху до свободи він бореться з цілим містом, де кожен босяк старший 7 років отримав від злочинного боса автомат і ціль знищити головного героя і його об'єкт. Але досвід Гаргрейва при роботі над блокбастерами про битви за всесвіт дає йому величезну перевагу перед рядовими бойовиками зі схожим описом, і на наших очах, борючись з цілою армією поліції і бандитів та з часом, герой Гемсворта швидко стає кимось більшим, ніж черговим качком з автоматом у фільмі на один раз. Так що давайте познайомимося з ним ближче.

Перша сцена показує найманця Тайлера Рейка, коли він важко поранений на виході з міста Дакка, столиця Бангладеш, після чого час відмотують назад, щоб розповісти, що з ним сталося і заради чого він був готовий віддати своє життя. Заради 14-річного хлопчика на ім'я Олі, сина індійського наркобарона, якого викрав бангладешський наркобарон, якого тут порівнюють з Пабло Ескобаром через його кровожерливість та жорстокість. Рахунки батька Олі заморозили спецслужби, так що заплатити викуп він не може, тому його людина наймає Рейка і його команду, щоб вони звільнили хлопчика. І Рейк відмінно справляється з цим завданням, ось тільки між ним, хлопчиком і свободою стоять вся поліція і бандити міста, так що у нього є два виходи: кинути хлопчика напризволяще і врятувати себе чи боротися до останнього і виконати місію, незважаючи ні на що. І він, як ви вже здогадалися, обирає другий варіант з масою бійок, погонь, перестрілок і таких моментів, коли починаєш його порівнювати з Джоном Рембо і Джейсоном Борном, що є в даному випадку найбільшим компліментом.

Протягом усього фільму «Евакуація» Гемсворт потом і кров'ю доводить, що він – чудовий актор, який вклав в цей бойовик всі сили і душу, знімаючись по 15 годин на день і виконуючи різні складні трюки. Що тільки не доводиться пережити його героєві, але кожен раз він встає і продовжує рухатися вперед. Він тут більше як Халк, аніж Тор, оскільки здатний голими руками розкидати супротивників, а своїм бойовим стилем вже дуже нагадує по духу Борна, особливо, коли використовує в рукопашних бійках все, що попадається під руку, як, наприклад, граблі (цей момент точно змусить вас здригнутися), чайник або цілий автомобіль.

Разом з цим Гемсворту вдалося показати чуйну і вразливу сторону свого героя-термінатора, оскільки він намагається за всяку ціну врятувати цього переляканого хлопчика, який через гріхи свого батька опинився в центрі справжньої війни наркоторговців. Актор дуже детально підійшов до свого персонажу, і його гра не раз зачіпає за живе під час перегляду. Починаючи з тієї сцени, де Рейк медитує під водою, і його душить горе (це зіграти напевно було неймовірно складно), і до самого кінця, коли він раз у раз готовий віддати своє життя заради порятунку хлопчика, якому всі навколо підписали смертний вирок. Так що це точно одна з найкращих ролей в його кар'єрі. Її можна сміливо поставити на третє місце після супергероя Тора і гонщика Джеймса Ганта з фільму «Гонка».

Гаргрейв, для якого «Евакуація» є режисерським дебютом, зняв хороший сучасний екшен з відмінно поставленими бійками і трюками, які шокують і від яких перехоплює подих; прекрасною операторською роботою Ньютона Томаса Сігела, який стоїть за фільмами «Драйв» і «Богемна рапсодія», а тут зумів повністю занурити глядача в колоритну атмосферу Південної Азії з її різнобарвними і курними вулицями й неодноразово викликати при перегляді відчуття, ніби ти граєш у шутер від першої особи; та музикою Генрі Джекмана, яка відмінно доповнювала сцени з екшеном і драмою. І незважаючи на все насильство на екрані, яке не сподобалося деяким зарубіжним критикам (у фільму рейтинг 18+ не просто так, враховуйте це перед переглядом), є щось заспокійливе в тому, що це все кіно і робота досвідчених каскадерів, які наприкінці дня змивають з себе всю цю кров і, живі, повертаються додому до своїх родин. На відміну від того, що нам щодня показують у новинах. Так що мої оплески Гаргрейву і Гемсворту за те, що вони зняли другий кращий екшен 2020 року після фільму «Погані хлопці назавжди».

Якщо вам потрібно врятувати когось із лап армії наркобарона, коли шанси на виживання близькі до нуля, телефонуйте Тайлеру Рейку. У своєму світі він є еквівалентом Халка. Чи хоча б Борна.

4821