Рецензія на фільм «Чудовий день в нашому районі»
Урок доброти з Томом Генксом

19 лютого 2020,  03:52 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У другій половині минулого століття – з 1968 по 2001 рік – американських дітей приковувала до телевізора освітня програма «Сусідство містера Роджерса». Добродушний містер Роджерс спілкувався з дітьми на різні теми, включаючи ті, які батьки уникають, як, наприклад, гнів, заздрість, розлучення і навіть війна. Але він робив це з відкритим серцем і щирим бажанням допомогти дітям впоратися з їхніми почуттями, тому став справжнім героєм для кількох поколінь американців, а на його роль в байопіку «Чудовий день в нашому районі» запросили іншого улюбленого всіма американського героя – актора Тома Генкса!

Драматична картина «Чудовий день в нашому районі», яку зняла режисер Маріель Геллер, розповідає не стільки про містера Роджерса, скільки про його спадок, показуючи героя американців очима скептика Ллойда Фогеля, журналіста журналу Esquire, якому дають завдання написати про телеведучого невеличкий матеріал. Ллойд недавно став батьком, але не прагне проводити час зі своїм новонародженим сином, тому береться за завдання (хоча вважає що ця робота не його рівня, адже він отримував нагороди за журналістські розслідування) і відправляється у відрядження до Піттсбурга, не підозрюючи, що інтерв'ю з Фредом Роджерсом кардинально змінить його життя і життя всієї його родини.

Бажаючи зробити триб'ют культовому шоу містера Роджерса, Геллер представляє історію Ллойда крізь призму передачі «Сусідство містера Роджерса» – містер Роджерс розповідає нам з квадратного екрану, як в старих телевізорах, про свого друга Ллойда, дивлячись прямо в камеру і звертаючись безпосередньо до кожного з нас. Генкс з першої миті встановлює з глядачем тісний контакт, як це робив сам містер Роджерс; його хочеться слухати і чути, і це було архіважливо при створенні даного образу на великому екрані. У актора це вийшло настільки щиро і від душі, що не дивно, що багато премій вирішили номінувати його за роль містера Роджерса на різні престижні нагороди, включаючи «Оскар» і «Золотий глобус». Це безперечно один з його знакових персонажів, який своєю безмежною добротою і безпосередністю навіть чимось нагадує знаменитого Форреста Гампа.

Але, незважаючи на те, що даний фільм присвячений історичній особистості, містер Роджерс тут є лише одним з двох головних героїв. Першим все-таки виступає Ллойд Фогель, якого грає актор Меттью Різ, відомий завдяки серіалу «Американці». Ллойд – вигаданий персонаж, але частково заснований на реальній статті для Esquire журналіста Тома Джунода про містера Роджерса, так що в цій історії є своя частка правди. Коли ми зустрічаємо Ллойда вперше, то він, не дивлячись на успішну кар'єру, люблячу і турботливу дружину (зірка серіалу «Це ми» Сьюзен Келечі Вотсон) і народження сина, виглядає найбільш нещасливою людиною на планеті. Здається, що він зовсім забув, як посміхатися або радіти хоч чомусь, і незабаром нам показують тому причину – він не може пробачити свого батька (лауреат премії «Оскар» Кріс Купер) за те, що той зраджував матері і залишив їх з сестрою одних, коли мати померла від хвороби. Ллойд злиться на батька, і цей гнів отруює все його життя і не дозволяє будувати відносини зі своїм сином, оскільки він не знає, як бути хорошим батьком, і боїться помилитися. Містер Роджерс зауважує душевну рану Ллойда і вирішує йому допомогти. І поки журналіст бере інтерв'ю у телеведучого, містер Роджерс влаштовує йому у відповідь свою незвичайну терапію добротою і співчуттям та вчить його говорити про свої проблеми і відпускати їх.

Хоча містер Роджерс може здатися найдобрішою і найідеальнішою людиною на планеті, що й насторожує Ллойда з перших хвилин знайомства з телезіркою, фільм «Чудовий день в нашому районі» неодноразово говорить про те, в тому числі і вустами містера Роджерса, що він – така ж звичайна людина, як і ми всі, яка інколи відчуває себе загубленою чи злою, чи не може знайти спільну мову зі своїми рідними дітьми. Але він шукає способи це подолати, як плавання чи гра на піаніно, і намагається допомогти іншим з їхніми проблемами, вислухати їх, навчити їх говорити про те, що болить, прощати й відпускати біль та образи, як це не міг зробити багато років його новий друг Ллойд. Своїм прикладом містер Роджерс нагадує глядачеві, скільки в нашому світі є хороших людей і добра, і що злу їх ніколи не перемогти і не затьмарити.

Геллер зняла дивовижний, надихаючий і дуже недооцінений фільм, який говорить про доброту і про прийняття самих себе і оточуючих нас людей такими, якими вони є: неідеальними, які роблять помилки, але ми всі такі і ми всі заслуговуємо бути любимими. А Генкс в образі містера Роджерса демонструє справжню магію кіно, змушуючи почувати себе краще не тільки Ллойда, а й глядача. Тому якщо у вас був поганий день, поганий тиждень, поганий місяць або поганий рік, швидше дивіться фільм «Чудовий день в нашому районі». Він поділиться з вами своєю добротою і теплом і нагадає, що, яким б складним не було життя, в ньому можна розібратися і знайти своє щастя, а також навчить найголовнішого знаку на мові глухонімих. Знаку «друг».

Іноді все, що нам потрібно, це справжній друг на нашому боці, який підтримає у важку хвилину. Як містер Роджерс підтримав Ллойда, коли той не знав, як поговорити по душам. Так що цінуєте своїх друзів і їхню турботу і частіше їх обіймайте.

2920