Рецензія на фільм «Хижі пташки та фантастична Харлі Квін»
Головна діва Ґотема збирає команду

6 лютого 2020,  02:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 2016 році на екрани вийшов фільм про суперлиходіїв з коміксів DC «Загін самогубців», і його головною зіркою ще до прем'єри стала чудова Харлі Квін, дівчина Джокера, яка граціозним помахом своєї бити затьмарила самого Джокера. Так що тепер прийшов час їй повністю звільнитися від задушливих пут токсичних відносин зі своїм Пудингом і відправитися в сольну пригоду, щоб довести всьому Ґотему, що вона – не дівчинка на побігеньках, а справжня королева криміналу, з якою потрібно рахуватися.

Щоб Харлі Квін скоїла свою велику і буквально вибухову емансипацію від Джокера, студія Warner Bros. запросила в режисерське крісло супергеройського екшену «Хижі пташки та фантастична Харлі Квін» маловідому режисерку Кеті Янь, яка зняла декілька короткометражок і одну повнометражну драму «Мертві свині», отримавши за неї приз на кінофестивалі «Санденс». Але повірте, після виходу «Хижих пташок» Янь потрапить до багатьох списків нових режисерів Голлівуду, чиї імена повинен знати кожен кіноман. Оскільки вона влаштовує разом з Харлі справжню революцію на великому екрані!

У «Загоні самогубців» Харлі допомогла врятувати світ, але якщо ви думаєте, що в «Хижих пташках» вона раптом стане зразковою супергероїнею, і над її головою з різнокольоровими хвостиками з'явиться німб, то навіть не сподівайтеся на це. Це не її сюжетна арка, та й не за це ми її любимо. Адже не дарма її сольник отримав рейтинг 18+ (привіт безумство і насильство без цензури). Вона тільки звільнилася від токсичних відносин і намагається знайти себе, ту себе, яка живе заради себе коханої, а не заради схвалення Джокера. Тому Харлі буде пити, танцювати, нюхати кокаїн (якщо чесно, то вона за здоровий спосіб життя, і це вийшло зовсім випадково), задирати бандитів, тікати від бандитів, брати штурмом поліцейську дільницю і влаштує зі своїми новими подругами такий дівич-вечір, який Ґотем не забуде ніколи. І нехай на неї тепер полює півміста лиходіїв, один з яких любить зрізати людям обличчя, швидкий язик і гострий розум допоможуть їй виплутатися з будь-якої ситуації, а якщо Харлі не заговорить ворога до смерті, то у неї завжди є важка артилерія у вигляді бити, рушниці і запальнички (ту сцену ви точно не забудете).

З моменту прем'єри «Загону самогубців» Марго Роббі отримала вже дві номінації на премію «Оскар», ставши однією з головних актрис Голлівуду нового покоління і довівши, що вона може зіграти що завгодно (в сенсі серйозну драму), але вона як і раніше залишається нашою Харлі Квін з сердечком на щоці і битою в руках, і бачити її знову в цьому безбашеному образі антигероїні, якій плювати на всі правила, чистий кайф. Роббі та її Харлі руйнують в «Хижих пташках» всі умовності, обганяючи студію Marvel, яка в своєму 22-му фільмі дала нам лише один епізод з командою супергероїнь, і створюючи щось нове в світі супергеройських фільмів – стильний, яскравий, веселий екшен про жінок-супергероїнь, який ми давно заслужили.

У коміксах DC учасницями супергеройський команди Хижі пташки, яка з'явилася в 1996 році, в різний час було близько 25 анти- і супергероїнь, так що сценаристці Крістіні Годсон було з кого вибирати. Вона вирішила не створювати в кадрі натовп і відправила на підмогу Харлі Чорну канарку (Джерні Смоллетт), Мисливицю (Мері Елізабет Вінстед) і Рене Монтойю (Розі Перес). У кожної з них своя історія і свої травми, але їх об'єднує навіть не бажання помститися тому підлому суперлиходію-жінконенависнику Чорній масці, а врятувати дівчинку Кассандру Кейн (Елла Джей Баско), яка викрала у нього з-під носа діамант. Всі вони звикли працювати поодинці, але в Ґотемі поодинці довго не протягнеш, тому жінки вирішують послухати Харлі і стати командою, і добре, що вони прислухаються до нашої міс Божевілля. Оскільки на наших очах народжується нова епічна команда, яка увійде в історію кінематографа і поп-культури. О, мало не забула – не закохатися в Канарку просто неможливо. У коміксах її суперздібністю є крик, який змітає з ніг, і та сцена, де вона нарешті його використовує, точно вартий очікування.

А ось промахом «Хижих пташок» став головний лиходій Роман Сіоніс, він же Чорна маска. І його не рятує навіть те, що на цю роль запросили Юена МакГрегора. Схоже, у DC та ж проблема, що і у Marvel – якісного лиходія створити дуже складно. Сіоніс постає перед нами якимось Джокером на мінімалках. Так, він носить стильні костюми і вбиває людей (вірніше їх вбивають за його наказом), але це ще не робить його гідним лиходієм. Сіоніс – істерик і боягуз, який, щоб зловити одну дівчинку, відправляє цілу армію найманих убивць. А без свого «бойфренда» Заса (Кріс Мессіна) він би й зовсім пропав. Тому, на жаль, епічним у цього «суперлиходія» буде тільки фінал (хоч тут нас не розчарували).

Але кому цікавий Сіоніс і його маска, коли у нас є Харлі та її команда, які здійснюють свою емансипацію під запальні треки «Joke's on You», «Diamonds», «Sway with Me» і «Boss Bitch», під які можна і потанцювати на сцені, і надерти зад бандитам? Янь створила фантастично-шикарний і повністю поїхавший супергеройський екшен, який не схожий ані на який інший фільм про супергероїв/антигероїв чи суперлиходіїв, що коли-небудь був знятий. Це ніби «Маленькі жінки» під ЛСД (якщо говорити про тему жіночої емансипації). А загалом, дивитися цю пригоду Харлі – це як кататися на атракціонах в парку розваг, жуючи цукерки і солодку вату і запиваючи їх маргаритами.

І хоча у нашої Харлі в голові часом повний безлад, фільм «Хижі пташки» продуманий до дрібниць, до останньої паєтки та ґудзика на костюмах героїнь, які заслуговують номінацію на «Оскар», і навіть шкода, що в реальному світі ніхто так сміливо не вдягається, як Харлі і її нові подруги. У них немає звичних нам обтягуючих супергеройських костюмів з латексу чи шкіри, але від цього Хижі пташки не стають менш крутими. Навіть навпаки. Тільки Харлі може виглядати небезпечно в тих своїх божевільних вбраннях з паєтками, стразами і бахромою з серпантину. А ті золотаві штани Чорної канарки – це просто вогонь (не знаєте, де такі можна придбати?).

Фільм «Хижі пташки» точно подарує вам чудовий настрій і зарядить натхненням не витрачати свій час на токсичні відносини – адже жити треба заради себе, а не чийогось схвалення чи несхвалення. А ще після перегляду ви точно переглянете свій скептицизм до гієн. Оскільки Брюсик просто лапочка.

Тремтіть, лиходії Ґотема. Тепер вулиці патрулюють Хижі пташки, і їх, на відміну від місцевої поліції, вам ані підкупити, ані залякати.

8128