Рецензія на фільм «Маленькі жінки»
Нескорені сестри Марч

30 січня 2020,  04:00 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У невеличкому, але мальовничому містечку на півночі США в розпал Громадянської війни в скромному будинку сім'ї Марч ніколи не буває тихо – його стіни раз у раз стрясають сміх і крики чотирьох невгамовних сестер. Звати їх Мег, Джо, Емі і Бет, і з ними ніколи не буває нудно. Вони – чотири маленькі жінки в цьому великому світі, і це їхня історія.

Знаменитий роман письменниці Луїзи Мей Олкотт «Маленькі жінки» неодноразово переносився на екрани, починаючи з 1917 року, і тут за нього вирішила взятися молода кров Голлівуду в особі Грети Гервіг, щоб створити свіжу і яскраву класику для нинішнього часу і нового покоління молодих людей, які змінюють світ і творять краще майбутнє. Сестри Марч з її «Маленьких жінок» переживають на великому екрані всі труднощі дорослішання, стикаються із соціальною дискримінацією, борються з бідністю і сердечними проблемами, але незмінно надихають, оскільки продовжують пошуки себе і своєї мрії, творчо знаходять вихід з будь-якої ситуації і вміють радіти дрібницям.

Головною героїнею фільму виступає друга за старшинством сестра Джо, яку Мег, Емі і Бет жартівливо називають «своїм єдиним братом», оскільки вона єдина не хоче заміж, а хоче стати відомою письменницею і заробити стільки грошей, щоб вистачало їй та її сім'ї. Джо все її життя говорили про те, яка вона норовлива, що «від неї одні проблеми» і що «її таку ніхто не візьме заміж», і вона виросла в дівчину, яка просто зненавиділа концепцію шлюбу, оскільки та ж тітонька Марч постійно нагадує сестрам про те, що комусь із них потрібно вийти заміж за багатого чоловіка, щоб врятувати сім'ю від бідності. Дуже романтично. Так що Джо не допускає і найменшої думки про романтичні стосунки, хоча гуляє з сусідським хлопцем Лорі цілими днями. Їй просто не до цього, адже сидіти на місці і зітхати за хлопцем – це не її. Перед нею весь світ, і вона хоче його підкорити. Своїм розумом і своїми силами.

Актриси Сірша Ронан, Емма Вотсон, Флоренс П'ю і Елайза Сканлен готові з перших миттєвостей стати вашими улюбленими «маленькими жінками», особливо, якщо ви ще не знайшли «свою» екранізацію даного роману. Вони настільки ідеально підійшли на ролі Джо, Мег, Емі і Бет, ніби це саме з них писала свою історію Олкотт у 1868 році, а не вони грають придуманих нею героїнь у 2019-му. Номінацій на «Оскар» удостоїлися тільки дві з них – Ронан і П'ю, і коли ви подивитеся фільм, то зрозумієте, що саме вони сяють тут сильніше всіх.

На прикладі цих різних сестер Марч з їх різними бажаннями і прагненнями фільм «Маленькі жінки» вчить про те, що нормально хотіти заміж і нормально не хотіти заміж, нормально мріяти про славу і нормально мріяти про скромне життя в рідному містечку, нормально ходити на бал і дотримуватися всіх правил етикету і нормально бути бунтаркою й кидати виклик суспільству. Головне, слухати себе і своє серце та слідувати за ним і своїми бажаннями. І нікому не дозволяти вказувати, що тобі робити. Фемінізм (боротьба за рівні права) та girl power, вірніше little women power, розквітають в екранізації Гервіг з дивовижною силою. Сестри Марч постійно нагадують глядачам про те, що потрібно бути собою і поважати чужий вибір, чужий життєвий шлях. І, що найголовніше, тут жінки, що б не відбувалося, завжди підтримують жінок, навіть коли не погоджуються або сваряться одна з одною. Як говорить героїня Вотсон: «Мої мрії відрізняються від твоїх, але це не робить їх менш важливими».

Головним чоловіком в «Маленьких жінках» виступає Тімоті Шаламе, і хоча в цьому році його не номіновані на «Оскар», він точно завоює ваше серце в образі найкращого друга сестер Лорі, який живе по сусідству в будинку свого багатого дідуся і не хоче вчити латину, а хоче кататися на ковзанах разом з Джо. В іншій відомій адаптації роману Олкотт, яка вийшла в 1994 році, цю роль виконав молодий Крістіан Бейл, так що Шаламе хочеться побажати не менш чудової кар'єри. А якщо ви не знаєте історію сестер Марч наперед і думаєте, що для Джо і Лорі тут підготовлена ​​звичайна мелодрама, то вас чекає чимало сюрпризів з тією парочкою бунтарів. З ними точно не засумуєш.

Замикають каст «Маленьких жінок» Лора Дерн і її величність Меріл Стріп, і вони обидві – вишеньки на цьому смачному торті авторства Гервіг. Вони грають маму невгамовних сестер та їхню багату тітоньку, і хоча це другорядні ролі, обидві героїні є невід'ємними частинами даної історії, а присутність в кадрі саме Дерн та Стріп в цих образах ідеально довершує екранізацію і (скромно додам) робить «Маленьких жінок» безперечним шедевром. Причому шедевром з теплим візуальним рядом, як у фільмах 90-х, і казковою та зворушливою музикою від Александра Деспли, почувши яку, ви одразу зрозумієте, за що він отримав свою 11 номінацію на «Оскар».

«Маленькі жінки» – справжній неограненний діамант серед фільмів минулого року, і Гервіг безперечно заслужила за свою режисерську роботу (а не тільки за сценарну) номінацію на «Оскар», хоча і не отримала її. Це справжній талант зняти екранізацію знаменитого роману, який переносили на екран вже багато раз, і зробити це абсолютно по-новому, по-своєму – слідувати класиці, але дуже сучасним способом. Оскільки вся та дискримінація жінок, з якою стикаються сестри Марч, на жаль, все ще процвітає в наш час. Причому в самому серці продвинутого Голлівуду, який 1 раз за 92 роки дав «Оскар» жінці-режисерові і вирішив, що досить. Тому якщо вам раптом здасться, що Джо чи Емі часом драматизують про права і можливості жінці в суспільстві, то подумайте ще раз. Вони навіть применшують, якщо озирнутися навколо. Хоча на дворі уже давно не 19-е, а 21-е століття.

Особливо в «Маленьких жінках» виділяються два сильних моменти: та промова Джо про те, що у жінок є не тільки серця, а й розум і амбіції, і промова Емі про те, що вона готова на шлюб за розрахунком заради порятунку своєї родини, оскільки у неї немає іншого вибору. Ці обидві сцени зачіпають за живе. Як і весь фільм Гервіг. Він прекрасний і часом жорстоко, проте необхідно жорстоко відвертий. Дивишся цих «Маленьких жінок» в перший раз, а здається, начебто вони до болю рідні, ніби росла з ними все життя. Тут в один момент сестри Марч змусять вас сміятися на весь голос, пустуючи і жартуючи одна з одною, а в іншій сцені ви відчуєте, як з'являється комок у горлі, а сльози виступають на очі. Цих сильних, щирих, добрих, прекрасних героїнь просто неможливо не полюбити і неможливо не надихнутися їхньою цілеспрямованістю знайти себе та відвагою говорити навіть найгіркішу правду про навколишній світ, яку інші вважають за краще не помічати. Плюс це ідеальний різдвяний фільм, незважаючи на сльози, оскільки сміху і любові тут набагато більше. Адже Різдво в будинку сімейства Марч завжди є незабутнім.

Як би світ не старався, йому не приборкати і не зламати цих дивовижних сестер Марч, маленьких жінок з великими серцями і амбіціями залишити свій слід. Це їхня історія і їхня боротьба за право прожити своє життя так, як вони самі цього хочуть. І ця боротьба все ще триває через півтора століття після виходу роману «Маленькі жінки».

10273