Рецензія на фільм «Скажене весілля 2»
Найкраща українська комедія 2019 року

25 грудня 2019,  02:55 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У минулому році родина Василя Середюка з смт Яблунівка, між іншим дуже шанованого директора краєзнавчого музею, пережила величезне потрясіння – весілля молодшої дочки, чий наречений спершу на припав тестю до душі. Але, на щастя, все закінчилося хепі-ендом, і тепер Василь з радістю приймає в своєму будинку дочку Катю та улюбленого зятя Франсуа. Як раптом їхню сімейну ідилію порушує повернення старшої дочки Наталки, яка теж привезла з собою нареченого. І Василь знову хапається за серце...

Після успішних зборів першого «Скаженого весілля» поява сиквела була лише питанням часу, і режисер Влад Дикий разом зі своєю командою вирішили це питання в рекордні терміни, випустивши «Скажене весілля 2» на великі екрани всього через 1 рік і майже 3 місяці. Зняти за такий короткий час хороший фільм дуже непросто, але у Дикого це вийшло. Тому що він знімав сиквел з любов'ю для українських глядачів, знаючи, якими ми буваємо вимогливими і як нам складно догодити.

Сюжет другого «Скаженого весілля» закручується навколо старшої дочки Василя Наталки, яка не спілкувалася з батьком 5 років, оскільки не захотіла працювати в музеї, як він, і відправилася підкорювати столицю. Там вона влаштувалася на роботу в PR-фірмі і зустріла своє кохання в особі успішного і дуже багатого бізнесмена Юрія. Він – щирий українець, але Василь все одно починає гострити на нього свої вила. Чому? Та тому що Юрію стільки ж, скільки і мамі нареченої, тобто 43 роки, і для Василя це серйозна причина розладнати весілля, адже він не хоче, щоб його 25-річна дочка «вийшла заміж за діда». І ніякі гроші його не підкуповують. Проте хоча у Василя вже є досвід в тому, як зірвати весілля, Юрій – це вам не добродушний Франсуа, він починає плести інтриги у відповідь, і тут Василю доводиться несолодко. Дуже несолодко, оскільки майбутній зять – серйозний противник і акула бізнесу, який їсть таких, як Василь, на сніданок.

В образі Василя Середюка на екрани повертається незрівнянний Назар Задніпровський, який знову блискуче доводить, що є одним з кращих українських акторів нашого часу. Саме його харизма робить главу сімейства Середюків серцем і душею цієї історії, і хоча той коїть часом божевільні і аморальні вчинки в прагненні розладнати весілля старшої дочки, на нього складно ображатися. Адже в душі він бажає дочці щастя, і все це, включаючи напад і викрадення, робить виключно з благими намірами. Та й то, бо не знає цього Юру і одразу думає про нього гірше, а Юра і сам не особливо намагається підкорити майбутнього тестя. Але все це безумство змусить їх зрозуміти, що у них набагато більше спільного, ніж їм здавалося, адже вони обидва люблять Наталку і готові заради неї на все.

Компанію Задніпровському в «Скаженому весіллі 2» складають його незрівнянна екранна дружина Леся Самаєва, а також молодша дочка Катя та її чоловік Франсуа у втіленні Поліни Василини і Джиммі Воха-Воха. Хоча в сиквелі акцент зміщений на старшу дочку та її нареченого, тому у Каті і Франсуа набагато менше екранного часу, вони все одно радують кожною своєю появою на екрані. Особливо чарівний Франсуа, який вже цитує Тараса Шевченка. Не обходяться ці божевільні події і без веселої сусідської сім'ї, яку знову колоритно зіграли Олександр Кобзар, Віра Кобзар, Інна Приходько і Арам Арзуманян. Їхнє вічне суперництво з Середюками створює все нові комічні ситуації і змушує глядача поглянути на себе з боку – чи не є ми тими самими сусідами, які заглядають до інших через паркан, порівнюють своє життя з чужим і радіють, коли у сусіда гірше? Адже нам усім безперечно варто від цього позбавлятися.

А тепер готуйтеся! Юрій Горбунов в образі місцевого тамади і культурного діяча Назарія Запухляка перевершив в «Скаженому весіллі 2» самого себе. Кожна його поява на екрані викликає напади реготу, оскільки весь фільм він раз у раз дивує своїми перевтіленнями. Це вам не той манірний ведучий з «Танців із зірками» та інших телепроектів, тут комедійний талант Горбунова йде у вільне плавання, і спостерігати за цим одне задоволення.

У сиквелі також повертаються Потап і Монатік в образах отця Євлампія і диякона Пилипона, але на цей раз компанію їм складає ще й Позитив, який втілює молодого і поки не обізнаного в тонкощах їхньої церковної професії хориста Кіндрата. А поява Олега Винника в образі самого себе змусить посміхнутися навіть тих, хто не є шанувальниками його творчості і не зараховують себе до зграї вовчиць. Він зі своїм хітом «Найкращий день» все-таки уміє запалити по повній. Напевно за останній рік жодна народна гулянка в селі та у великому місті не обійшлася без цієї пісні. Адже під яку б модну музику не танцювали городяни в клубах, завжди приходить момент, коли душа вимагає включити такий запальний народний хіт.

Тут немає божевільних спецефектів і дуелей на світових мечах, як у фільмі «Зоряні війни: Скайвокер. Сходження», та й бюджет значно скромніший, але «Скажене весілля 2» дарує набагато більше позитивних емоцій і створює справжню атмосферу родинного свята на екрані. А з якою любов'ю і гордістю тут показано сучасне українське село! Звичайно, без сцени, де сценаристи роблять м'який і ненав'язливий, але явний акцент на стані наших доріг, не обійшлося, але в цілому Україна показана маленьким раєм на землі з альтанкою поруч з будинком, де є стильний євроремонт, з красивими газонами і тієї лавкою під шикарною яблунею в саду. Тут не тільки Шевченка цитувати хочеться, але і Івана Франка, і Лесю Українку. Навіть Катя і Франсуа приїжджають сюди у відпустку замість Італії, Голландії та інших популярних туристичних напрямків, які ближче до Франції. Адже там немає такого смачного борщу і маминих вареників.

У Влада Дикого вийшов гідний сиквел і відмінний комедійний фільм, який перевершує багато голлівудських мейнстрімних комедій. Хоча між виходом першої частини і прем'єрою продовження пройшло так мало часу, відчувається, що «Скажене весілля 2» було зроблено з душею, не тільки щоб заробити, а й зі щирим бажанням всієї команди і каста порадувати українських глядачів під Новий рік. І дати їм ще один привід для гордості. Причому не тільки за український кінематограф, а просто за нас, за українців. Взагалі круто, що «Скажене весілля 2» можна сміливо назвати найкращою українською комедією 2019 року, оскільки український кінематограф розвивається такими темпами, що тепер дійсно є з чого вибрати.

Але наприкінці не можу не сказати про один важливий мінус фільму – це постійна реклама, яка дуже впадає в очі. Замість ненав'язливого продакт-плейсменту, як це роблять в зарубіжних фільмах, нам показують буквально цілі сцени, зняті виключно з метою прорекламувати магазин, банк і навіть насіння. Такі вмонтовані в фільм рекламні ролики виглядають безглуздо і дратують, тому якщо власники тих фірм думали, що після виходу «Скаженого весілля 2» у них різко зростуть продажі, то вони помиляються. Але це лише підкреслює, наскільки непросто отримати українським фільмам фінансування, і творцям українського кінопродукту доводиться викручуватися хоч так. Тому бігом у кіно всією родиною, щоб українські комедії продовжували і далі нас радувати й змушувати сміятися до сліз.

Скажені Середюки з смт Яблунівка знову покажуть вам, як зробити весілля по-справжньому незабутнім, і нагадають, що на світі немає нічого важливішого за родину. Хоча деяким родичам буває складно одразу знайти спільну мову.

13019