Рецензія на фільм «Аутсайдери»
Новий тріумф Крістіана Бейла

14 листопада 2019,  06:28 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

У 1960-х роках італійська автомобільна компанія «Феррарі» створювала швидкісні спорткари, яким не було рівних. І це не давало спокою іншим автомобільним магнатам, включаючи Генрі Форда II, онука того самого Генрі Форда, який заснував американську компанію «Форд». У 1965 році він вирішив, що більше не бажає пасти задніх, і запросив автоконструктора Керролла Шелбі зробити автомобіль, який поб'є «Феррарі». І Шелбі взявся за цю божевільну справу разом зі своїм давнім другом, гонщиком Кеном Майлзом.

Після свого тріумфального повернення до супергеройського жанру у фільмі «Логан», який був номінований на «Оскар» за свій сценарій, режисер Джеймс Менголд вирішив взятися за справжню, а не фантастичну історію, яка сталася понад півстоліття тому і була вписана в підручники під назвою Велике протистояння «Форда» і «Феррарі». Він назвав свій новий фільм «Ford v Ferrari», який в український прокат випускають під менш певною назвою «Аутсайдери». Цей байопік розповідає про те, як компанія «Форд» прагне відвоювати у «Феррарі» першість в 24-годинній гонці Ле-Ман, а для цього потрібні найкращий спорткар і найкращий гонщик.

Перегони Ле-Ман – це у всіх сенсах перевірка на витривалість. Як витривалість автомобіля, так і витривалість гонщика, адже один без іншого ніяк не виграє. І найчастіше перемога залежить саме від гонщика, його божевілля гнати до межі і випробовувати машину так, як ніхто її не наважиться випробувати. І в цьому плані Кену Майлзу не було рівних в свій час. А може і зараз, оскільки таких авантюр, як зібрати найшвидшу машину з нуля за 90 днів, світ автомобілебудування ще не знав. Над цим кращі інженери працюють десятиліттями, удосконалюючи автомобіль поступово, а тут раз – і їдемо на Ле-Ман. Але його друг Керролл Шелбі повірив, що це можливо, і вони вдень і вночі працювали над здійсненням цієї божевільної мрії, щоб разом з «Фордом» утерти ніс задавакам з «Феррарі».

Кен і Керролл є душею, серцем і мотором «Аутсайдерів», і якщо ви нічого ще про них не знаєте, то так навіть краще, оскільки сюжет піднесе вам чимало сюрпризів. А якщо все-таки знаєте їхні біографії, то не переживайте, Менголд зняв гідний фільм про двох великих гонщиків і автоконструкторів. У акторів Крістіана Бейла і Метта Деймона вийшов настільки незрівнянний дует, що навіть дивно, що це їхня перша спільна кіноробота. І хочеться вірити, що не остання, хоча навряд чи їм ще попадеться такий чудовий сценарій і пара таких відмінно прописаних персонажів.

Бейл зіграв тут одну з кращих своїх ролей. Він знову схуд до невпізнання, хоча у нього з'явилися проблеми зі здоров'ям через такі різкі трансформації тіла. Але Бейл був би не Бейл, якби не пішов до кінця, як завжди робив і Кен, тому кращого актора на роль цього відважного гонщика знайти було б неможливо. У Кена був запальний і складний характер, здається, що впоратися з ним могли тільки його дружина Моллі (її пристрасно зіграла Катріна Балф) і друг Керролл, але його неможливо не полюбити. Бейл показує Кена добрим сім'янином, турботливим батьком і першокласним гонщиком, який вкладав в машини свої піт, кров і душу, розкриваючи свого героя з усіх боків. Хоча без бійок з Керроллом не обходиться (але вони тут відмінно вписуються в сюжет і навіть порадують вас). А та промова про 7000 обертів на хвилину вже записана в число кращих кіноцитат про вічне.

«Аутсайдери» – один з кращих фільмів 2019 року. Це велика ода американській мрії та божевільному трудоголізму звичайних людей, які вдень і вночі працюю над тим, у що вірять. Створюють щось нове й краще. Всупереч всім, хто намагається їх зупинити (включаючи деяких заздрісних співробітників «Форда»). На додаток фільм Менголда – краще, що було знято про гонщиків та перегони з часів прем'єри фільму Рона Говарда «Гонка», де розповідалася історія давніх суперників Формули-1 Нікі Лауди і Джеймса Ганта. До речі, дуже рекомендую.

Якщо ви любите машини, перегони і хороші історії про великих та надихаючих людей, то Менголд створив цей фільм спеціально для вас. Хоча навіть якщо ви ще не знаєте, чи любите ви перегони, то після перегляду «Аутсайдерів» цілком можете заразитися цією спрагою швидкості, оскільки просто неможливо не співпереживати Кену і Керролу та не вболівати за їхній успіх. Це як матч національної збірної, коли навіть ті, хто зазвичай прохолодно ставиться до футболу, будуть вболівати разом з усім залом. Тому «Аутсайдерів» обов'язково дивитися на великому екрані, щоб повністю відчути ці приголомшливі емоції й аплодувати разом з іншими глядачами, як у театрі. Адже Бейл і Деймон цього заслуговують.

Кен Майлз та Керролл Шелбі, світ автомобілей та перегонів вас ніколи не забуде. А божевільні мрійники та інженери будуть й надалі вами надихатися.

6872