Рецензія на фільм «Одного разу в... Голлівуді»
Дивовижна машина часу Квентіна Тарантіно

15 серпня 2019,  01:30 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Дев'ятий фільм Квентіна Тарантіно «Одного разу в... Голлівуді» є однією з головних подій світу кіно цього літа. Окрім Леонардо ДіКапріо, Бреда Пітта і Марго Роббі, в ньому знялася, здається, половина Голлівуду, та й сама Фабрика мрій є в цій кінокартині мало не головним персонажем. Тут Тарантіно показує нам Голлівуд таким, яким ми його ще ніколи не бачили, з особливою ніжністю зізнається йому в коханні та одночасно показує всю його жорстокість.

Драматична комедія «Одного разу в... Голлівуді» відправляє глядача в 1969 рік, знайомлячи з колись популярним героєм вестернів Ріком, бляха, Далтоном. Десять років тому він був в центрі уваги, а тепер змушений грати лиходіїв в інших серіалах, де головними героями є молодші хлопці. Він відчуває, що вийшов в тираж, адже навіть Аль Пачіно (вірніше його герой Марвін ШвОрц) радить йому їхати до Італії і зніматися в їхніх вестернах, мовляв, в Голлівуді йому вже більше нічого не світить. Рік все одно намагається, але проблеми з алкоголем і постійне похмілля зйомка за зйомкою віддаляють його від успіху. Це перша роль ДіКапріо з часів його довгоочікуваного «Оскара» (до речі, пройшло вже 4 роки), і він з розмахом нагадує нам, чому ми так любимо бачити його на великому екрані. Він може щиро плакати через те, що його кар'єрі кінець, а може гасити нацистів з вогнемета і бути однаково крутим. І нехай «Оскар» йому дали за абсолютну серйозність і страждання у фільмі «Легенда Г'ю Гласса», в «Одного разу в... Голлівуді» він постає таким же (місцями) веселим і безбашенним, яким був у фільмах «Вовк з Уолл-стріт» і «Джанго вільний», тобто це ДіКапріо в його найкращому вигляді. І ніякі дивні вуса цього не сховають.

Єдиним другом Ріка є його дублер Кліфф Бут, з яким вони разом починали своє сходження на голлівудський Олімп. Поки немає роботи Кліфф возить Ріка по кастингах і лагодить все, що ламається в його будинку. При потребі він також може бути й тілоохоронцем, оскільки має відмінно поставлений удар і, за чутками, вбив свою дружину. Пітт в ролі вбивці дружини? Так, вам не здалося, але Тарантіно завжди вмів придумувати цікавих персонажів, які дають улюбленим акторам розкритися з нової сторони. Кліфф Бут – це найкраща роль Пітта з часів «Люті». А може й «Безславних виродків». Вони з Лео і Квентіном просто створені одне для одного. Кращого акторсько-режисерського тріо не придумаєш, і в кінці стає сумно, що, можливо, ми більше ніколи не побачимо цих двох талановитих акторів першого ешелону Голлівуду на великому екрані. Але спасибі і на цьому.

Паралельно з історією вигаданих Ріка і Кліффа нам показують історію цілком реальною актриси Шерон Тейт, на яку в 1969 році чекала велика кар'єра, але, на жаль, в ніч з 8 на 9 серпня її та її друзів вбила вдома банда Чарльза Менсона. Тейт була на 8-му місяці вагітності, тому ця історія не може не шокувати, але Тарантіно підійшов до неї з абсолютно іншого боку. Він по суті зняв окремий фільм про Тейт, де Марго Роббі (вона була народжена зіграти цю роль) підкорює кожним своїм рухом, кожною своєю посмішкою. Тейт тут молода, прекрасна, жива, і саме такою Тарантіно дає нам її запам'ятати назавжди, показуючи середній палець Менсону. Ніколи не думала, що режисер «Кримінального чтива» може бути таким сентиментальним, як у випадку з написанням портрета Тейт на великому екрані, але тут ця сентиментальність доречна як ніколи. В «Одного разу в... Голлівуді» ця жінка є справжнім промінцем і затьмарює всього Менсона і його банду, повертаючи історію свого життя самій собі і нарешті перестає бути їхньою жертвою, якою її всі вважали останні 50 років.

Окрім Тейт, в дев'ятій фантазії Тарантіно з'являються й інші відомі актори того часу: Брюс Лі (Майк Мо) в досить спірному епізоді, який хоча і крутий, але показує актора дуже самовпевненим (хоча без цього не було б тієї божевільної бійки «Лі» та Пітта), Стіва МакКвіна (Деміен Льюїс), який мріє про Тейт, і Вейна Мондера (остання роль Люка Перрі), а також масу менш відомих, але реальних людей, які мають відношення як до Голлівуду, так і до банди Менсона. На ролі членів банди Тарантіно взяв молодих голлівудських акторів, які вже встигли себе зарекомендувати, таким чином він буквально показує, що кіноіндустрію готові завойовувати молоді таланти, а стареньким рано чи пізно доведеться посунутися (можливо, режисер тут натякає і на себе в їх числі). Але тільки не цього разу. Цього разу королем Голлівуду стає саме Тарантіно. Це його світ, а ми в ньому тільки глядачі.

Знімальні павільйони в стилі Дикого Заходу, неонові вивіски, шикарні машини, дух гіпі та вільного кохання в повітрі... Ніхто так смачно не показував на великому екрані кінець 1960-х після їхнього завершення, як це зробив Тарантіно в «Одного разу в... Голлівуді ». Тут все продумано до дрібниць, ніби режисер знайшов машину часу і відправився в Лос-Анджелес на півстоліття назад разом з акторами, щоб зняти там свій новий шедевр. Він показує нам світ, який назавжди пішов у забуття, і переважна більшість з нас (українських глядачів) про нього практично нічого не знає, але, побачивши той Голлівуд очима Тарантіно, складно не підпасти під його чари.

А те, що Тарантіно приберіг для фіналу історії про Ріка, Кліффа і Шерон, це просто не описати словами! Ви отримаєте цілий ураган емоцій, будете радіти, кричати й аплодувати. Тепер це один з моїх улюблених фінальних епізодів у кіно всіх часів, оскільки він дійсно знятий шедеврально. Після перегляду розумієш, що Тарантіно знову це зробив. Він знову заткнув за пояс усіх в Голлівуді і показав всім, як знімати хороше оригінальне кіно. Браво, майстер. Ми всі вже з передчуттям чекаємо вашу 10-у стрічку і сподіваємося, що вона все-таки не буде фінальною у вашій фільмографії.

Біжіть за квитками на «Одного разу в... Голлівуді» прямо зараз. Дев'ятий і можливо передостанній фільм Тарантіно обговорюватимуть усі, і якщо ви є шанувальником чи шанувальницею гарного кіно, то просто не можете пройти повз нього. І не забудьте взяти з собою на показ пару сувенірних статуеток «Оскар», щоб кидатися ними в акторів, коли ті знову перевершать самих себе.

10206