Рецензія на фільм «Королеви криміналу»
Мелісса МакКарті очолює ірландську мафію

9 серпня 2019,  03:21 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З кожним роком кримінальних історій, і зокрема історій про гангстерів, на великому екрані стає все менше, і поки затяті шанувальники цього жанру з передчуттям чекають виходу нового фільму Мартіна Скорсезе «Ірландець», студія New Line Cinema вирішила адаптувати гангстерський комікс від DC «Кухня», який в український прокат виходить з більш гучною назвою «Королеви криміналу» і розповідає про небезпечне тріо жінок-гангстерів.

На чолі адаптації похмурого і жорстокого коміксу авторства Оллі Мастерса і Мінга Дойла стала успішна сценаристка Андреа Берлофф, яка в 2016 році була номінована на премію «Оскар» за сценарій до драми «Голос вулиць». Тепер вона вирішила спробувати свої сили в режисурі, і історія про трьох домогосподарок, які стають на чолі ірландської мафії, їй здалася найбільш підходящим для режисерського дебюту вибором.

Події фільму «Королеви криміналу» починаються в кримінальному районі Нью-Йорка Пекельна кухня у 1978 році і тривають протягом декількох років. Коли ми знайомимося з головними героїнями, на них без жалю не поглянеш, оскільки у них немає прав, а є тільки побої і постійний страх за завтрашній день. Кеті, Клер та Рубі живуть з ласки своїх чоловіків, які займаються дрібними бандитськими справами, і ця ласка випадає далеко не кожній з них. І то рідко. Коли їхні благовірні відправляються за ґрати на два роки, дружини спочатку видихають з полегшенням, але незабаром вони розуміють, що їм нічим платити за квартиру, а тих крихт, які їм видають колеги чоловіків, не вистачає, щоб звести кінці з кінцями. І Кеті, Клер та Рубі вирішують самі взятися за темні справи, що у них чудово виходить, адже вони вміють переконувати клієнтів і не бояться забруднити руки. Але незабаром жінки розуміють, що стали на слизький шлях, звідки немає дороги назад.

На обкладинці коміксів головні героїні «Кухні» виглядають як тріо «ВІА ГРА» або як «Ангели Чарлі», але Берлофф вирішила зробити їх більш реальними і близькими глядачу, обравши актрис на ці ролі за їхній талант, а не за «ноги від вух». І це був чудовий вибір. У минулому році знаменита комедійна актриса Мелісса МакКарті відкрилася світу зі своєю драматичною боку в байопіку «Чи зможете ви мене пробачити?», за головну роль в якому отримала номінацію на премію «Оскар», і в «Королевах криміналу» вона знову постає в дуже серйозному образі. Якщо ви любите цю актрису, то вона вас точно порадує і в амплуа боса мафії, оскільки це амплуа їй дуже личить. Її партнерок по рекету та інших брудних справах втілюють зірка «Оповідання служниці» Елізабет Мосс, чий драматичний талант вже давно підтверджено 2 «Золотими глобусами» і ще купою нагород, та ще одна комедійна актриса Тіффані Геддіш, для якої це й зовсім перша драматична роль в кар'єрі, але вона на відмінно з нею впоралася. У Геддіш чудово виходить кидати на ворогів «мертвий погляд удава», і тоді вона стає чи не найнебезпечнішою з цієї трійці.

Разом з МакКарті, Мосс та Геддіш вас напевно порадує в «Королевах криміналу» і справжній психопат у втіленні Донала Глісона, який стає неоціненим ресурсом для головних героїнь і коханням героїні Мосс. Знатно повеселила і Марго Мартіндейл в образі отруйної свекрухи героїні Геддіш. Все життя вона змішувала свою невістку з брудом, але потім прийшов день, коли вона почала просити у неї гроші, адже її синок опинився за ґратами. Навряд чи якась інша бабуся в кіно, яка ледве ходить, викликала у вас колись такі негативні емоції, як персонаж Мартіндейл. Вона просто жахлива, тому не дивно, що виховала свого сина таким же покидьком.

Місцями кримінальна драма Берлофф нагадує чорну комедію з графічним насильством в дусі фільмів Квентіна Тарантіно з музикою із «Вартових Галактики 2», а місцями виявляється вельми трагічною історією. Зокрема коли батько героїні МакКарті критикує її «нову роботу», адже він такий весь із себе правильний, але, як та влучно підмічає, вони з матір'ю не дали їй освіти і не переїхали подалі з Пекельної кухні, щоб у неї був шанс вирости і стати кимось в більш безпечному районі, і тепер вона просто намагається зробити якомога більше для себе і дітей, виходячи з ситуації і умов, в яких вони опинилися. Тому не йому її судити.

У минулому році на екрани вийшов схожий за сюжетом трилер «Вдови» від режисера Стіва МакКвіна, де група жінок, чиї чоловіки-злочинці загинули, змушені самі провернути небезпечне пограбування під носом у поліції. Він був більш приземленим, оскільки розповідає про реальний світ і не заснований на коміксах, але «Королеви криміналу» мають свою історію і зовсім не схожі на банду Віоли Девіс. Ті жінки йшли на благородний ризик, щоб вийти з боргу і врятувати свої життя, а це тріо дійсно кайфує від того, що стало на кримінальний шлях, і не бажає з нього звертати. Так що не варто їх порівнювати.

Фільм «Королеви криміналу» був просто знищений зарубіжними кінокритиками, зокрема через те, що він не підходить під опис красивого, мирного і благородного фемінізму – тут всі три героїні агресивно і без жалю беруть те, що хочуть, і не збираються за це вибачатися. Тобто поводяться так само, як поводяться чоловіки в гангстерських драмах, але аудиторія до цього абсолютно не готова і не бажає це приймати. Нам з перших секунд показують, як об головних героїнь витирають ноги і б'ють їхні власні чоловіки, тому було б дивно, якби ці леді обмежилися рекетом і пекли при цьому на всю Пекельну кухню печиво. Після всього пережитого вони просто з'їжджають з котушок і перетворюються на бандиток більш серйозних, ніж були їхні чоловіки. Їм теж не чужа жорстокість, адже вони все життя прожили в цьому кримінальному районі та були пов'язані з ірландської мафією. Їм не чужа жага крові, адже їх били і ґвалтували. Їм не чужа і жадоба влади, адже вперше в своєму житті вони не є порожнім місцем – їх поважають і бояться. І за це особисто я хочу їм поаплодувати. Навіть незважаючи на затягнутість оповідання.

У Пекельної кухні з'явилося три королеви, і краще їм не переходити дорогу. Інакше це стане останнім кроком у вашому житті.

4491