Рецензія на фільм «Щасливий день смерті 2»
Трі Гелбман помирає знову

13 лютого 2019,  03:26 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Дівчині Трі Гелбман, яка навчається в коледжі, дуже не пощастило у її останній день народження – за нею ганявся маніяк-вбивця в страшній масці з обличчям немовляти, і кожен раз коли він її вбивав, вона прокидалася на початку того ж дня і проживала його знову. І знову. І знову. Якщо бути точною, то дівчина помирала цілих одинадцять разів, поки не дізналася, хто ховається під маскою, і не розібралася зі своїм вбивцею. По ходу справи вона познайомилася з чудовим хлопцем і готова тепер ніжитися в його обіймах... Але куди там. Трі изнову опиняється замкненою в часовій петлі, та ще й не в своєму всесвіті, де її життя перевернуте з ніг на голову.

Після успіху трилера «Щасливий день смерті», який вийшов восени 2017 року і при бюджеті в $4,8 млн заробив в світовому прокаті $125,5 млн, кіностудії та режисер Крістофер Лендон вирішили якомога швидше зняти його сиквел, і ось на екрани виходить другий детективний слешер про дівчину Трі Гелбман, яка помирає і воскресає, з нехитромудрою назвою «Щасливий день смерті 2», але з дуже хитромудрим сюжетом.

Важливо знати, що з подій першого фільму минуло не трохи більше року, як з моменту його релізу в кінотеатрах, а всього декілька хвилин. Сиквел починається вранці наступного дня, після того нещасливого дня народження Трі, коли вона помирала знову і знову. Дівчина все ще не переодягла ту саму футболку, її волосся лежить точно так само, як у першому фільмі, і туш все ще розмазана, ніби це не кіно, яке знімали з проміжком у цілий рік, а серіал, де серії знімаються поспіль (тут гримери дуже постаралися). Проте сиквел спочатку слідує не за Трі, а за Раяном (Фі Ву), сусідом по кімнаті її нового хлопця Картера (Ізраель Бруссар). Він вивчає квантову механіку і разом з однокурсниками збирає складний прилад для вивчення потоків часу, але їхній експеримент йде не за планом, і Трі закидає в альтернативну реальність, в її щойно минулий день народження, і дівчині знову доводиться зіткнутися з убивцею в масці, під якою тепер ховається нове обличчя. Її хлопець Картер не пам'ятає її, а нові друзі втрачають пам'ять з перезапуском дня, тому дівчина знову проходить крізь пекло. Особливо якщо враховувати, що студенти-науковці намагаються налаштувати свій винахід на потрібну хвилю, щоб повернути її назад, і Трі, яка не розбирається в науці, потрібно запам'ятовувати усі складні формули, щоб потім передати їх їм на «наступний день». Закрутив цього разу Лендон, чи не так?

Для виконавиці ролі Трі Гелбман Джессіки Рот «Щасливий день смерті» повинен був стати великим проривом, як, наприклад, «Геловін» для Джеймі Лі Кертіс чи «Крик» для Нів Кемпбелл, але після нього актриса зіграла лише в декількох інді-фільмах, які не отримали ні широкого прокату, ні особливого розголосу. Зате так приємно знову бачити її в «Щасливому дні смерті 2»! Її героїня все така ж дотепна, безстрашна і часом пасивно-агресивна, що додає фільму фірмовий гумор оригіналу, яким він і підкорив глядача.

Разом з Трі, Картером і Раяном в сиквелі повертається та сама вбивця з першої частини Лорі (Рубі Модін), і в альтернативному всесвіті її героїня отримує повний перезапуск. Якщо вона заінтригувала вас в першому «Щасливому дні смерті», то не розчарує і в другій частині.

Але справжньою scene stealer сиквела – тобто другорядним персонажем, який в певних сценах перетягує на себе всю увагу, – стала подруга Трі Даніель (Рейчел Меттьюз), яка очолює їхнє сестринство. Вона дуже впевнена в собі і звикла завжди бути першою, і коли героям потрібно відволікти декана, вона розігрує перед ним сміховинну комедію в образі сліпої студенти за обміном із Франції, правда, смішно в цьому випадку буде тільки глядачеві, але не декану.

Даний сиквел вийшов у Лендона маревним та геніальним одночасно. Він вирішив не винаходити колесо, а буквально взяв сюжет першої частини і перезняв його, залишивши все те, що сподобалося глядачеві в першому фільмі, і додавши ще наукової фантастики (сюжетну лінію з «машиною часу» Раяна не намагайтеся зрозуміти, вона сама себе не розуміє). З цими двома всесвітами режисер так намудрив, що досить складно до кінця фільму зрозуміти, хто в результаті вижив, а хто вже точно не повернеться. Хіба тільки в «Щасливому дні смерті 3», підводку до якого показують в цілому епізоді після титрів, він знову змусить Трі проживати це все заново. Так, та сцена натякає на інший розвиток сюжету в майбутньому, але початок сиквела робив те ж саме, так що їй не варто особливо вірити.

Загалом, «Щасливий день смерті 2», як і його попередника, складно назвати відмінним фільмом, який можна радити всім з позначкою «обов'язково до перегляду». Він часом затягнутий, але точно веселий і свого глядача безумовно знайде. Якщо вам припала до душі перша частина помирань і воскресінь Трі Гелбман, то і сиквел підніме ваш настрій. У будь-якому випадку раджу підходити до нього не як до серйозного горор-трилера, а як до чорної комедії-слешера, яка сама себе не сприймає всерйоз, і тоді ви навряд чи розчаруєтеся.

Слешер все ще живий. Спасибі, Трі Гелбман, що воскресила його разом з собою.

8823