Рецензія на фільм «Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда»
Ньют Скамандер відправляється в Париж

15 листопада 2018,  02:22 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Через два роки після тріумфального повернення світу чарів і чаклунства Дж.К. Роулінг у фільмі «Фантастичні звірі і де їх шукати» на екрани виходить його сиквел «Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда», де магозоологу Ньюту Скамандеру та його друзям доведеться зіткнутися з найнебезпечнішим чарівником свого часу – Ґелертом Ґріндельвальдом, а на глядача чекають нові небезпечні пригоди, боротьба добра зі злом, поїздка у Францію і повернення в улюблену всіма школу Гоґвортс, про лист з якої досі мріють мільйони дорослих і дітей по всьому світу.

У фільмі «Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда» володар премії «Оскар» Едді Редмейн та його добродушний персонаж Ньют Скамандер вдруге доводять глядачеві, що не тільки накачані супергерої в обтягуючих костюмах можуть сьогодні рятувати світ на великому екрані, але і чарівні ботаніки. Незграбний магозоолог-інтроверт, якому набагато комфортніше спілкуватися з тваринами, аніж з людьми, володіє чітким внутрішнім моральним компасом й добрим серцем і завжди чинить по совісті, тому саме до нього знову звертається знаменитий чарівник Албус Дамблдор з дуже важливим проханням – знайти Ґріндельвальда, який щойно втік з нью-йоркської в'язниці. Дамблдор не може боротися з ним сам, тому відправляє Ньюта, щоб той його зупинив. Здавалося б, що добродушний магозоолог може протиставити могутньому темному чарівнику, але Ньют знову підкорить вас своєю безмежною хоробрістю і кмітливістю, які вже не раз його виручали.

Для тих, кому припали до душі перші «Фантастичні звірі», напевно одним з найочікуваніших моментів сиквела є возз'єднання Ньюта з його американськими друзями Якобом (Ден Фоглер), Квіні (Елісон Судол) і, особливо, з Тіною (Кетрін Вотерстон), у яку він по вуха закоханий. Відносини цієї четвірки додають оповіданню людяності і гумору, але і не обходяться без драми, оскільки їхній світ опинився на межі війни.

Однією з ключових сюжетних ліній сиквела «Фантастичних звірів» Роулінг зробила пошуки інформації про справжнє походження Креденція (Езра Міллер), що приправляє дане фентезі хорошим детективом, який, до речі, присутній у всіх частинах Поттеріани, адже Гаррі, Рон і Герміона постійно займалися тим, що вели різні розслідування протягом усього навчального року. Розповідаючи історію Креденція, Роулінг перевершує саму себе, представляючи то один, то інший заплутаний сюжетний поворот, і коли ви нарешті дізнаєтеся, ким він є насправді, то, повірте, відразу захочете побачити «Фантастичні звірі 3», оскільки кінцівка фільму породжує багато запитань, а відповідь дає лише одну.

Хто б не запропонував Джуда Лоу і Джонні Деппа на ролі молодих Дамблдора та Ґріндельвальда, ця людина потрапила прямо в точку, оскільки обидва актори повністю занурилися в своїх персонажів. На кожну сцену з їх участю чекаєш з передчуттям – і вони не розчаровують. Хто б міг подумати, що з Деппа, знаменитого на весь світ роллю капітана Джека Горобця в «Піратах Карибського моря», вийде такий чудовий і одночасно лякаючий темний чаклун! У нього, на відміну від безносого Волдеморта, цілком людська зовнішність, але в деяких сценах він є не менш страшним і небезпечним персонажем, ніж горезвісний Темний лорд. Але зовнішність – далеко не єдина відмінність Ґріндельвальда від переродженого Тома Реддла. Вони обидва бажали, щоб чарівники правили над маґлами, але якщо Волдеморт збирався досягти цього грубою силою, то Ґріндельвальд показує своє чудове володіння ораторським мистецтвом, переконуючи маси і роблячи обережні кроки у напрямку до своєї мети. А ще він не любить бруднити свої руки, проте знає за яку ниточку потягнути, на яке хворе місце натиснути, щоб розділити чарівників на два табори і почати війну. Депп настільки переконливий в цьому образі, що можна сміливо назвати роль Ґріндельвальда – його кращою роль останніх років.

Що стосується перевтілення Лоу в молодого Дамблдора, то з самої першої секунди, коли він повертається до камери, не виникає жодних сумнівів – перед нами той самий легендарний чарівник, тільки років так на 100 молодший. Але незважаючи на відносну молодість, цей Дамблдор – дуже мудрий і хитрий чарівник, який прекрасно знає, як ставити на місце міністерських працівників та переконувати своїх учнів виступити проти великого зла. А в тій сцені з дзеркалом Яцрес Лоу без слів показав всю драму відносин Дамблдора і Ґріндельвальда – двох могутніх і близьких людей, які обрали різні шляхи. І нехай тут прямо це й не говориться, але у фільмі присутній відкритий натяк на те, що Дамблдора і Ґріндельвальда пов'язувала не тільки магія, а й романтичні почуття. В екранізаціях «Гаррі Поттера» це упустили, але в «Фантастичних звірах» кінематографісти нарешті вирішили, що не варто від цього ніяковіти. Тому в сцені з міністром, коли той говорить, що вони з Ґріндельвальдом були «близькі наче брати», Дамблдор робить акцент на тому, що вони були «ближчими, ніж брати».

Дамблдор завжди був нерозривно пов'язаний з Гоґвортсом, і ось через 7 років після закінчення Поттеріани глядач отримує шанс знову побачити цей величний замок, пройтися його коридорами і відвідати уроки магії, причому від самого Дамблдора. Адже тут він все ще є вчителем і викладає той самий захист від темних мистецтв, який завжди був найцікавішим предметом в роки навчання Гаррі у чарівній школі.

Серед нових персонажів ключові ролі в подіях сиквела відводяться давній подрузі Ньюта Леті Лестранж (Зої Кравіц), яка інтригує і раз у раз виступає на передній план, братові Ньюта Тесею Скамандеру (Каллум Тернер), хороброму аврору, з яким заручена Лета, та загадковій дівчині Наджіні (Клаудія Кім), яка вміє перетворюватися на змію. Кожному з них, як і всім перерахованим вище персонажам доведеться зробити доленосний вибір: протистояти Ґріндельвальду чи приєднатися до нього, і, почувши його солодкі промови, так легко помилитися.

«Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда» є десятим фільмом про чарівний світ Гаррі Поттера, і цей світ не перестає дивувати. Чудеса і небезпеки зустрічаються тут на кожному кроці, і, здається, що у фантазії Роулінг дійсно немає ніяких меж. Тільки вона може змусити вас відкрити рот від подиву, коли ви потрапите в будинок Ньюта в Лондоні чи у французьке Міністерство магії, і неодноразово дивувати знову і знову, представляючи прекрасних, милих і небезпечних фантастичних звірів та ще більш незвичайних персонажів. Заради таких вау-моментів, які звертаються до тієї безпосередньої дитини, що живе всередині кожного дорослого, глядачі і ходять на фільми про її чарівний світ, і ці фільми, в числі яких нові «Фантастичні звірі», не розчаровують.

Особливу роль при створенні магії на екрані грають спецефекти, і тут вони виходять на новий рівень, оскільки показують таке, чого ви ще жодного разу не бачили ні в одному іншому фільмі жанру фентезі, ні в Поттеріані, ні в перших «Фантастичних звірях». Режисер Девід Йейтс знову підтверджує, що у магії є безліч проявів, і що раніше – в цілих 9 фільмах – ми спостерігали лише її частину, причому більшу чи меншу, залишається лише гадати. А музика Джеймса Ньютона Говарда, який є автором саундтреків до фільмів «Темний лицар» і «Кінг Конг» та 8 разів був номінований на премію «Оскар», служить прекрасною огранкою для цієї більш темної, напруженої та епічної історії. На додаток композитор вправно вплітає у свій саундтрек фрагменти музики з «Гаррі Поттера», під час звучання яких, якщо ви любите цей чарівний світ, серце завмирає.

У кінці фільм чітко дає зрозуміти, що попереду ще 3 глави і до кульмінації історії Ньюта та його друзів ще далеко, але, незважаючи на це, битва за участю Ґріндельвальда у фіналі – це без сумніву один з кращих моментів не тільки франшизи «Фантастичні звірі», а і всієї Поттеріани. В IMAX цей епізод захоплює дух, і його тут же хочеться передивитися знову. Разом з усім фільмом.

Ви вже бачили Париж з його Ейфелевою вежею, Лувром та затишними вуличними кафе, але саме подорож до столиці Франції разом з Ньютом Скамандером, в чиїй валізі живуть найхимерніші звірі, покаже вам справжню магію на вулицях цього казкового міста.

11246