Рецензія на фільм «Позивний Бандерас»
Чужий серед своїх

11 жовтня 2018,  04:18 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Військовий жанр в українському кіно останніми роками розвивається величезними темпами, оскільки на сході країни йде війна, і вона є найгострішою темою як для звичайних громадян, так і для кінематографістів. Минулого року режисер Ахтем Сеітаблаєв і його "Кіборги" встановили високу планку для усіх, хто коли-небудь зніматиме про війну в Україні, але через 10 місяців на екрани виходить фільм Зази Буадзе "Позивний Бандерас". Він розповідає особисту історію одного військового, який повертається захищати рідне село, чиї жителі підтримують сепаратистів, і де він тепер є ворогом номер один.

"Позивний Бандерас" слідує за контррозвідником у відставці Антоном Саєнко, який, почувши в 2014 році, що на сході України почалася війна, приймає рішення повернутися на службу. Його наречена Женя категорично не підтримує це рішення, але Антон знає, що він повинен поїхати на фронт. Разом із загоном контррозвідників-саперів він отримує завдання вичислити в рядах українських військових диверсанта Ходака і знешкодити його. На цю операцію у Бандераса (так, свій позивний Саєнко отримав саме на честь актора Антоніо Бандераса) є три дні, після чого відбудеться масштабна диверсія в його рідному селі. Прибувши в місця свого дитинства, Антон згадує щасливі і хворобливі моменти далекого минулого, після чого він зустрічає своє перше кохання, яка думала, що він повернеться за нею, і свого друга, який пішов воювати на стороні сепаратистів. І доки Бандерас полює на Ходака, який постійно вислизає з його пальців, він переживає особисту драму людини, чиї односельці аж захлинаються від ненависті до нього, тому що він служить своїй рідній країні і хоче зберегти її незалежність.

Головного героя в "Позивному Бандерасі" втілює Олег Шульга, який дебютував в кіно минулого року у військовій картині "Червоний", де він зіграв одну з центральних ролей – радянського льотчика Віктора Гурова. Тепер він грає головну роль, українського військового Антона Саєнко, і ця роль повністю його від початку і до кінця фільму. Якщо вам здається, що іноді Шульга занадто реалістичний в цьому образі, то так і є, оскільки він сам був на цій війні і знає про неї не з чуток. Він встановлює з глядачем сильний зв'язок і буквально проживає на екрані кожну сцену, а глядач проживає цю важку історію разом з ним. Я не дивилася "Червоного" і бачу Шульгу в кіно уперше, але без перебільшень можу сказати, що це один з кращих виступів на великому екрані цього року. Причому не лише українського кіно. І тут не треба кричати про "Оскари", достатньо, що українські глядачі оцінять цю щиру і сильну гру Шульги.

У його Бандерасі немає лицемірства, немає пафосу, немає фальші, він не виголошує гучних промов, а просто робить свою роботу, яку його прислали зробити. Він повинен зловити Ходака і він зробить це. І справа навіть не в наказі, справа в його натурі. Він не може дозволити йому піти безкарно, коли загинуло стільки людей. Бандерас не може відпустити того, хто стільки болю заподіяв його рідному селу і через якого загинуло стільки односельців. І нехай ці односельці обзивають його останніми словами і зневажають за те, що він на іншій стороні, у нього є внутрішній кодекс честі і моральний компас, і він буде йому слідувати. Він буде вищий за тих, хто вважає його зрадником, і постарається їх врятувати. Саме це робить його Людиною і Героєм з великої букви. Оскільки ризикувати життям заради тих, хто тебе любить, це одно, а ризикувати життям заради тих, хто кидає в тебе каміння, це абсолютно інше.

"Позивний Бандерас" вдало поєднує в собі різні жанри, як військовий бойовик, драма і детектив, сміливо зачіпаючи хворобливі теми відносно війни на Донбасі, зокрема, як вона розділила людей, які ще нещодавно жили в одному селі в сусідніх хатах. І це усе показано так, як воно є, оскільки існує надто багато історій, коли не лише односельці ставали ворогами, але і члени однієї сім'ї переставали спілкуватися, повіривши в абсурдну брехню телевізора про те, що в Україні раптом в один ранок з'явилися мільйони фашистів, і не повіривши рідним, які говорять їм протилежне.

Ключове послання фільму Буадзе відмінно підсумовує фінальна сцена, де Бандерас прощає свого друга дитинства, незважаючи на його злочини. Зараз здається, що це неможливо, адже між нами і ними за ці роки виросла величезна прірва, але режисер "Позивного Бандераса" вірить у краще в людях, вірить, що можливе розкаяння, пробачення, спокутування, і цим він попадає прямо в ціль. Кіно існує не лише для того, щоб поміркувати про те, що було, що є і що буде, а і про те, що могло б бути. Що має бути. Що у деяких людей все-таки є совість, і вони здатні визнавати свої злочини. І в це хочеться вірити. Інакше ми усі приречені вічно ненавидіти. А ненависть руйнує і не дає йти вперед.

Окремо хочеться відмітити саундтрек картини, куди не увійшли пісні Океану Ельзи (дуже люблю цю групу, але їх пісні постійно звучать в українському кіно), зате прозвучала дуже зворушлива версія пісні Кузьми "Мовчати" в сцені біля багаття. Кузьмі теж боліла ця війна. Він допомагав воїнам АТО за життя, а його пісні і після його смерті продовжують нести світло. Спасибі йому за це, а творцям фільму – за такий вибір саундтреку.

Це однозначно не попкорнове кіно і дивитися його варто не для розваги. Але дивитися "Позивний Бандерас" обов'язково, оскільки такі гострі емоції у вас навряд чи викличе цього року інший фільм. Правда, після його перегляду не хочеться багато говорити, та і писати цю рецензію було непросто, але про цей фільм треба було розповісти, щоб ви його теж подивилися. Навіщо? Щоб відчути усе це. Щоб знати. Щоб пам'ятати. І щоб вірити.

P.S. Присвячується усім військовим армії України, які вже повернулися з АТО, які зараз знаходяться там і які вже ніколи не повернуться додому. Ми вас ніколи не забудемо.

4238