Рецензія на фільм «Одного разу в Німеччині»
Безтурботний Давид Берманн

21 липня 2018,  01:13 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Після закінчення Другої світової війни і звільнення з концтаборів більшість вцілілих євреїв вирішило відправитися в інші країни, щоб почати там життя заново, подалі від місць, де були вбиты їх близькі та друзі. Заповзятливий любитель анекдотів Давид Берманн так само намітив собі новий шлях – країну можливостей Америку – і вирішив заробити на переїзд, продаючи постільну білизну німцям, які ще минулого року підтримували Гітлера, а сьогодні готові розкрити гаманець ширше, щоб ніхто не звинуватив їх в антисемітизмі. І Давид разом зі своїми новими партнерами готові скористатися цією можливістю сповна.

Про Другу світову і повоєнні події продовжують знімати багато фільмів по обидві сторони Атлантичного океану, і поки в 2017 році Крістофер Нолан представляв свій епік «Дюнкерк», знятий з голлівудським розмахом, німецький режисер Сем Гарбарскі показав в Європі більш скромне, але не менш глибоке кіно про війну і про те, що сталося після, «Одного разу в Німеччині».

« – Якщо б люди не намагалися хоч трохи прибрехати, життя стало б зовсім нестерпним.»

Фільм відправляє глядача в 1946 рік в напівзруйноване німецьке місто Франкфурт-на-Майні, яке тільки починають відбудовувати. Багато євреїв, включаючи Давида Берманна, що тимчасово проживають в американському транзитному таборі для біженців, з якого вони хочуть вирушити до США. Але для цього потрібні гроші, і Давид хоче заробити їх, продаючи постільну білизну, рушники, скатертини, як це робила до війни його родина. Але комісія не бажає давати йому ліцензію на торгівлю і відправляє на зустріч до американського слідчого, де Давид дізнається, що він перебуває під слідством і звинувачується у співпраці з нацистами, оскільки в концтаборі проживав в бараці для особливих ув'язнених.

На цих душевних зустрічах з офіцером американської армії Сарою Сімон (Антьє Трауе) Давид розповідає історію свого життя під час війни. Він використовує всю свою харизму, щоб переконати в своїх словах офіцера Сімон, але вона не приховує, що не вірить жодному його слову. І її скептицизм досить виправданий, адже якщо випадок з тим, як коменданту концтабору сподобалися анекдоти Давида, після чого його зробили місцевим блазнем і змушували виступати на всіх святах (інакше його просто вбили б), повірити можна, то в історію про те, що його повезли вчити Гітлера розповідати анекдоти, щоб фюрер зміг вразити Муссоліні, повірити вже важче.

В «Одного разу в Німеччині» Моріц Бляйбтрой нагадує світові, що він є одним з найвидатніших німецьких акторів нашого часу. Двадцять років тому він звернув на себе увагу в «Достукатися до небес», де зіграв недалекого гангстера, який не розуміє анекдотів, а тепер переконливо втілив вижившого після Голокосту єврея, чиї історії зворушують до сліз, і який у той же час відмінно вміє жартувати. Роль Давида Берманна – безумовно одна з найкращих ролей у своїй кар'єрі і гідна вашої уваги.

« – Панове, не забувайте: Гітлер мертвий, але ми живі.»

Гарбарскі вдало поєднує у фільмі історії про Голокост з гумором, який дозволив головному герою пережити найтемніші часи і зберегти здатність бачити світле майбутнє і рухатися до нього з усіх сил. Анекдот про туалет в поїзді, який повеселив есесівців у концтаборі, плавно переходить тут у історію про те, як був убитий друг Давида під час ранкового шикування, просто тому що у нього був горб, і він не міг стояти рівно. Сміх і смерть йдуть тут рука об руку, але це не робить «Одного разу в Німеччині» фарсом або чорною комедією в традиційному сенсі, а дає нам ще більше реалізму. Фільм говорить, що якщо ми ще живі, то ми будемо сміятися, будемо розповідати байки, будемо закохуватися і прагнути йти вперед. І це робить творіння Гарбарскі однією з найбільш надихаючих картин, які вийшли в український прокат у 2018 році.

Разом з життєстверджуючим посилом «Одного разу в Німеччині» тонко аналізує психологічний стан людей, які пережили страхіття війни, акцентує увагу на посттравматичному синдромі, який у кожного з героїв проявляється по-своєму, і зачіпає моральну диллему повоєнного часу: як ужитися поряд євреям, які тільки що звільнені з концтаборів, німцям, які співробітничали з нацистським режимом, і німцам-нацистам, які віддавали накази по знищенню єврейських сімей і в душі залишаються антисемітами. Додайте до цього почуття провини тих що вижили з приводу того, що вони пережили війну, а їхні друзі та рідні – ні. Не кожному героєві вдається його побороти, але вони знають, що повинні жити.

В кінці фільм повідомляє, що після закінчення Другої світової війни в Німеччині залишилося близько 4000 євреїв, і що ніхто з них не міг пояснити своїм дітям, чому вони вирішили не їхати. Але фінальний кадр це пояснює просто і зрозуміло кожному і дарує історії Давида Берманна неординарний, але щасливий кінець.

Єврей Давид Берманн чудово вмів робити дві речі: продавати німцям постільну білизну і розповідати анекдоти. Це й допомогло йому вижити.

3609