Рецензія на мультфільм «Суперсімейка 2»
Парри знову в справі

14 червня 2018,  01:53 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Супергеройська сімейка Парров дебютувала на великому екрані в 2004 році, і з тих пір глядачі різного віку з величезним нетерпінням чекали сіквела їх пригод. За ці 14 років очікування встигло вирости ціле покоління шанувальників «Суперсімейки», але її герої не постаріли ні на день. У «Суперсімейці 2» Боб, Хелен, Фіалка, Деш і Джек-Джек – все така ж звичайна сім'я з незвичайними здібностями, і вони готові рятувати світ вдруге, вирішуючи по ходу справи свої сімейні проблеми.

«Суперсімейка 2» від Pixar є найбільш очікуваним мультфільмом 2018 року, тому у мультиплікатора Бреда Берда просто не було права на помилку (глядачі б не пробачили йому стільки років очікування). Будучи одноосібним режисером і сценаристом сіквела, що для сучасних мультфільмів велика рідкість, Берд вирішив почати «Суперсімейку 2» з того самого моменту, на якому закінчився оригінал, тобто залишити сім'ю Парров такими ж, якими вони 14 років тому полюбилися глядачеві. І цей простий, але геніальний хід в дусі «Сімпсонів» зіграв цій франшизі на руку.

Але якщо в світі суперсімейки нічого за ці роки не змінилося, то в нашому світі і в світі кінематографа змінилося дуже багато, тому в сіквелі на передній план виходить Еластіка (Холлі Хантер), яка вирушає в самостійну місію з порятунку світу і ребрендінгу образу супергероїв в очах громадськості, а її чоловік містер Неймовірний (Крейг Т. Нельсон) залишається вдома, щоб няньчити дітей і вести господарство. Таким чином «Суперсімейка 2» стала 4-м піксарівським мультфільмом (з 20!), де головним персонажем є жінка, і другим фільмом після «Диво-жінки» (кусайте лікті, Marvel) з супергероїнею у головній ролі. А це велике досягнення в сучасному кінематографі.

Але якою б крутою не була Еластіка, і з яким завзяттям містер Неймовірний не намагався стати зразковим батьком для своїх непосидючих дітей, впоратися з якими ой як непросто, загальним улюбленцем «Суперсімейки 2» без сумнівів є малюк Джек-Джек. Він тільки навчився ходити і ще не вміє розмовляти, але його вибуховий букет суперздібностей, які він не вміє контролювати, стає причиною найяскравіших і забавних сцен сіквела. Джек-Джек навіть зміг підкорити серце суворого дизайнера Едни Мод, яка зазвичай не в захваті від маленьких дітей. Без цього забавного малюка «Суперсімейка 2» не була б і наполовину такою цікавою, незвичайною, дивуючою і веселою супергеройською історією.

Свій сіквел Берд умовно розділив на дві частини: сольна пригода Еластіки, яке місцями нагадує нуар (але для всіх віків), і домашня пригода містера Неймовірного, який тільки тепер розуміє, що рятувати світ набагато простіше, ніж допомогти дітям зробити домашнє завдання, розібратися з їх амурними справами і відправити їх вчасно до школи. Охоплюючи найрізноманітніші аспекти стосунків батьків і дітей, дружин і чоловіків і звертаючись до глядача від імені сімейних цінностей, «Суперсімейка 2» впевнено стає найсімейнішим фільмом 2018 року, який буде цікаво подивитися і дітям, і їхнім татам з мамами. А найвизначнішим моментом сіквела є епічна битва Джек-Джека з єнотом. Так, звучить дивно, але ви повинні це побачити. Таких божевільних супергеройських поєдинків не було навіть у «Вартових Галактики».

При перегляді першої частини багато років тому мені здавалося, що Парри живуть в нашому часі, але в сіквелі кидається в очі, що вони все-таки з 1960-х. Навіть якщо взяти до уваги всі їхні передові гаджети, то виглядають вони в дусі першого Джеймса Бонда, а не Тоні Старка. Але в цьому і полягає одна з багатьох родзинок «Суперсімейки 2». У них є свій окремий світ, несхожий на супергеройський кіновсесвіт Marvel, і в цьому світі їм не потрібно ні з ким змагатися за гілку першості (як студіям Marvel і DC). Плюс пригоди Парров оточує атмосфера ретро і ностальгії за шпигунським екшенам минулого, що додає мультфільму особливого шарму.

Після «Дедпула 2» і «Світу Юрського періоду 2» творіння Берда є третім вдалим сіквелом 2018 року, і на відміну від перших двох картин у «Суперсімейки 2» є всі шанси отримати «Оскар». Берд знову зняв один з тих мультфільмів, які після першого перегляду хочеться тут же передивитися вдруге, щоб знову вдосталь посміятися і насолодитися дивакуватими пригодами Парров. Сподіваюся, «Суперсімейку 3» не доведеться чекати ще 14 років...

«Суперсімейка 2» наполегливо рекомендується для сімейного перегляду цього літа. Такі якісні, добрі і розумні фільми для всієї сім'ї дуже рідко виходять в прокат, тому не втрачайте шанс чудово провести час зі своїми дітьми, онуками і батьками. Загалом, беріть з собою всіх.

8767