Рецензія на фільм «Месники: Війна нескінченності»
Й прибув Танос

2 травня 2018,  12:56 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

З моменту, коли Тоні Старк оголосив себе Залізною людиною, минуло вже цілих 10 років, і з тих пір Marvel Studios познайомила нас більш ніж з 20 супергероями з Землі і з космосу, які неодноразово билися з різноманітними суперлиходіями, але один з них давно чекав свого часу в тіні. Божевільний Титан Танос, який втратив свій рідний світ, задумав врятувати всесвіт за допомогою «справедливого геноциду», знищивши половину її населення, щоб друга половина ні в чому не потребувала і жила, процвітаючи. І для цього йому потрібно заволодіти шістьма Камінням Нескінченності – сингулярностями, що володіють неймовірною силою і дозволяють стерти половину живих істот лише за допомогою одного клацання пальців...

«Месники: Війна нескінченності» безперечно є найбільш очікуваним фільмом цього року, якщо не цілого десятиліття, під час якого на екрані правили супергерої Marvel, тому права на помилку у Marvel Studios не було. З відходом Джосса Відона на чолі франшизи опинилися брати-режисери Ентоні і Джо Руссо, що зняли минулий фільм про могутніх супергероїв Землі «Перший месник: Протистояння», де вони всі трохи посварилися один з одним. Тепер в руках Руссо опинилася не тільки доля улюблених героїв, але і всього всесвіту (навіть не галактики), за якою з трепетом стежать мільйони людей по всьому світу. І вони зробили все і навіть більше (а якщо хтось каже, що можна було зняти ще краще, то він все одно не уявляє, як це зробити), щоб виправдати очікування глядачів, тому коли на екрані з'являється логотип Marvel Studios, готуйтеся до чогось епічного, адже іншим словом «Месників: Війна нескінченності» описати не можна.

Об'єднати безліч самобутніх персонажів під дахом одного фільму з кількома сюжетними лініями здається непосильним завданням, але всі сумніви, якщо вони і були, вмить зникли, коли «Месники: Війна нескінченності» відкрилися найепічнішим космічним епізодом за всю історію супергеройських фільмів. Глядача моментально кидають на амбразуру і роблять повноцінну зустріч з Таносом (Джош Бролін), яку ми всі чекали зі сцени після титрів перших «Месників» у 2012 році, воістину незабутньою. І вже через кілька хвилин розумієш, що Танос без перебільшень (оскільки він буквально розміром з Халка) є найбільшим злодієм MCU у всіх сенсах, і щоб хоча б вижити після зустрічі з ним, не кажучи вже про перемогу в цій війні, нашим героям доведеться закликати на допомогу всю свою мужність, кмітливість, м'язи, магію і технології, якими вони лише володіють.

Історія Таноса, його походження і сходження на трон «Найоловнішого лиходія», є основною сюжетною лінією кінокартини, але Руссо також не забувають приділити увагу і позитивним персонажам. Супергерої намагаються вести звичайне життя, і навіть бути щасливими, але після недовгого затишшя в атмосфері Землі знову з'являється гігантський космічний корабель, який приносить тільки руйнування і смерть. Загрозу таких масштабів не може ігнорувати жоден Месник або їх союзник з надздібностями (хіба тільки супергерої з серіалів, для яких тут так і не знайшлося місця), тому готуйтеся до того, що ваші улюблені персонажі нарешті опиняться в одному кадрі і навіть зіткнутися лобами (в прямому і переносному сенсах). Доктор Стрендж (Бенедикт Камбербетч) попросить допомоги у Тоні Старка (Роберт Дауні мол.), чим здійснить мрію всіх шанувальників про зустріч двох знаменитих Шерлоків; Тор (Кріс Гемсворт) впаде на лобове скло зорельота Вартових; Зоряний лицар (Кріс Претт) поміряється своїм его з Тоні і Тором; Людина-павук (Том Голланд) відправиться зайцем в космос; а Стів Роджерс (Кріс Еванс) возз'єднається з Бакі (Себастьян Стен) і Наташею (Скарлетт Йоханссон) і відправиться до Ваканди для епічної битви. Ну як? Це спойлерами не вважається?

Незважаючи на те, що даний фільм є третіми за рахунком «Месниками», у Вартових Галактики тут не тільки рівна частка екранного часу, а й ключова роль, адже через Гамору (Зої Салдана) вони тісніше всіх пов'язані з Таносом, так що шанувальники цієї космічної банди не будуть розчаровані. Як і шанувальники Пітера Дінклейджа з «Гри престолів», у якого тут чудова епізодична роль. З усіх припущень щодо того, кого він може зіграти в MCU, ви навряд чи очікували побачити його саме в такому образі. І це лише один з багатьох сюрпризів, які підготували для глядачів брати Руссо. Наприклад... ой, спойлери.

Фільм постійно балансує між відмінно поставленим екшеном і розбиваючою серце драмою, фірмовою марвелівською комедією у виконанні очікуваних персонажів і чистою фантастикою з новими планетами і світами, від вигляду яких перехоплює дух. Нас кидають у бій, потім дають трохи перевести дух і дізнатися більше про світ Marvel, Камені Нескінченності і загадкового Таноса, а потім знову кидають у бій, і так всі дві з половиною години. Битва Месників і Вартових з Божевільним Титаном на космічному кораблі – один з кращих моментів франшизи, який хочеться передивлятися і передивлятися; а битву за Ваканду (і за Землю) можу порівняти тільки з битвою за Хогвартс з фільму «Гаррі Поттер і Дари Смерті: Частина 2» або з битвою на Пеленнорських полях з завершення фентезійної трилогії «Володар перснів: Повернення короля». Ви не раз будете боятися за життя свого улюбленого супергероя, оскільки з такою небезпекою як Танос і його Чорний орден вони ще ніколи не зустрічалися.

Всі актори, і ветерани франшизи, і недавні новачки, в нових «Месників» є нероздільними зі своїми персонажами, і на висоті грають свої драматичні моменти, яких тут достатньо. Відносини між багатьма героями стають глибше, і в той же час вони неодноразово стикаються зі складними моральними дилемами, вирішувати які нікому не побажаєш. Але коли на кону доля всесвіту, доводиться робити складний вибір. На додаток, тут перевершив самого себе композитор Алан Сільвестрі, який написав також музику до перших «Месників». Саундтрек «Месників: Війна нескінченності» пробирає наскрізь, створюючи епічний настрій і на Землі, і в космосі і емоційно відтіняючи трагічні моменти, а поки чекаєш сцену після титрів, музика Сільвестрі продовжує післясмак від фільму і допомагає осмислити побачене. Тепер залишається лише набратися терпіння і чекати цілий рік, щоб дізнатися, яким чином брати Руссо завершать історію Таноса, яка, схоже, збирається кардинально переписати MCU.

Останні 10 років все вело саме до цього моменту... До Війни нескінченності з Божевільним Титаном Таносом, перемога в якій може дістатися Месникам і Вартовим занадто великою ціною.

12777