Рецензія на фільм «Чорна Пантера»
Подорож у країну майбутнього Ваканду

15 лютого 2018,  23:59 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

За десятиліття свого існування Кіновсесвіт Marvel познайомив глядачів з супергероями з Землі й інших світів, які є мільярдерами, суперсолдатами, богами, результатами невдалих і вдалих експериментів з людською ДНК і найкращими шпигунами. Але виявляється, що у прихованій від зовнішнього світу африканській країні Ваканді на троні багато століть сидить ще один супергерой – Чорна пантера, чий статус переходить від батька до сина. І тепер чергу стати захисником Ваканди отримує молодий принц Т’Чалла, який після коронації змушений боротися не тільки із зовнішніми і внутрішніми ворогами своєї країни, а й з минулим свого батька, яке повертається, щоб переслідувати сина.

До коміксів про Чорну пантеру Голлівуд придивлявся кілька десятиліть, і, нарешті, через півроку після виходу першого сольного фільму про супергероя-жінку на екрани прибув перший фільм про темношкірого супергероя, який є навіть не афроамериканцем, а чистим африканцем. Відповідальність за екранізацію пригод африканського короля, який за потреби стає супергероєм, лягла на плечі 31-річного режисера Райана Куглера, і у нього, як і у Петті Дженкінс з «Диво-жінкою», не було права на помилку.

Головною складністю створення фільму про Чорну пантеру є представлення його рідної країни Ваканди, прихованої в серці африканського континенту. Фільми про Месників показують якщо не старий добрий Нью-Йорк, де кількість супергероїв на квадратний кілометр вже зашкалює, то добре відомі нам країни і міста, а тут перед Куглером і командою Marvel Studios постало завдання показати на екрані справжнє технологічне диво – цілу країну, чиї технології обганяють технології решти світу на кілька десятиліть. Але в кіно вже стільки разів були показані міста майбутнього з хмарочосами зі скла і металу і літаючими машинами, де все зроблено під лінійку, що цим сьогодні навряд чи можна когось здивувати. Тому при створенні Ваканди вони пішли по стопах Джека Кірбі, створивши на екрані країну майбутнього, де важливе місце відводиться давнім африканським традиціям.

В образі Чорної пантери на екрани повертається Чедвік Боузман, який підкорив усіх в «Першому меснику: Протистояння», не залишивши ніяких сумнівів в тому, що на роль вакандського супергероя можна було вибрати когось іншого. Його спокійна і виважена  манера говорити, гострий розум і добре серце роблять Т’Чаллу відмінним королем, а в поєднанні з супергеройскими здібностями, які йому дарує чарівна вакандська квітка, і костюмом, який поступається костюму Залізної людини хіба своїм невмінням літати, він на наших очах стає одним з найсильніших супергероїв MCU, якого неможливо не полюбити або хоча б не почати поважати.

За свої 2 години фільм «Чорна пантера» представив десь десяток нових персонажів, але зробив це настільки розумно, грамотно розподіливши між ними час, що не виникає питань, навіщо тут з'являється кожен з них. Особливо Куглер постарався розкрити головного лиходія картини Еріка Кіллмонгера, показуючи його історію паралельно з історією Т’Чалли, що дозволило краще зрозуміти його мотиви і причини його перетворення на машину для вбивств. Майкл Б. Джордан зіграв головну роль в обох попередніх кінофільмах Куглера, тому не дивно, що режисер вирішив продовжити плідну співпрацю, давши йому роль головного антагоніста «Чорної пантери». Якщо ви дивилися «Крід», то знаєте, в якій чудовій формі перебуває цей актор, а для ролі Кіллмонгера він з ще більшим ентузіазмом відправився в спортзал. І коли перед поєдинком з Т’Чаллою він знімає свою сорочку, показуючи результати цих тренувань, за головного героя дійсно починаєш переживати. Але одних м'язів замало, щоб стати хорошим королем. 

Особливе місце в сюжеті «Чорної пантери» відводиться жіночим персонажам: коханої Т’Чалли Накіі, генералу загону жінок-охоронців Дора Міладже Окойе і юній сестрі короля Шурі. Володарка премії «Оскар» Лупіта Ніонго показала сильну героїню, яка знайшла свій шлях – допомагати темношкірим людям по всьому світу – і не збирається з нього звертати навіть заради титулу королеви Ваканди. Зірка «Ходячих мерців» Данай Гуріра підкорює в образі воїна Окойе, що віддано захищає трон, і з лисою зачіскою актриса виглядає неймовірно круто. А менш досвідчена, але не менш енергійна Летішиа Райт прекрасно втілила на екрані унікальну героїню нашого часу – темношкіру дівчину, чий геній може дати фору самому Тоні Старку, як підтвердили творці «Чорної пантери». Якщо ви в цьому сумніваєтеся, то марно, оскільки Шурі з дитинства грає з технологіями, яким поклав початок вібраній, і тут представить не одну свою розробку. Загалом, жінки «Чорної пантери» тільки тим і займаються, що за допомогою розуму, спису і сили духу руйнують різноманітні стереотипи, за що їм хочеться аплодувати.

На додаток «Чорна пантера» організовує незабутнє возз'єднання зірок «Хоббіта» Мартіна Фрімана і Енді Серкіса влаштовуючи Голлуму і Більбо невеликий реванш, який напевно порадує шанувальників Середзем'я. Вишенькою на торті акторського складу виявляються Стерлінг К. Браун, який прославився завдяки драматичному серіалу «Це ми», королева-мати Анджела Бассетт і мудрий старійшина Форест Вітакер. У них не так і багато екранного часу, адже у фільмі Чорній пантері доводиться боротися відразу з трьома ворогами і своєю внутрішньою драмою, але кожен з них показує окрему сторону Ваканди. А за одні шикарні вбрання, в яких тут з'являється Бассет, фільм повинен бути номінований на «Оскар», тільки б Кіноакадемія не забула про це на початку наступного року.

Куглер зі своїм талантом створив щось приголомшливе, як з точки зору оповіді, так і візуально. Деякі сцени настільки чарівні, що в IMAX від них захоплює дух. А своєю деталізацією костюмів, гриму і декорацій «Чорна пантера» не поступається «Зоряним війнам». В силу багатства сценарію, завдяки якому фільм представляє не тільки нового супергероя, а й цілий новий світ, який відіграє важливу роль у блокбастері «Месники: Війна нескінченності», творіння Куглера може здатися трохи затягнутим, але і епізодів з бійками, погонями і повномасштабною битвою в кінці, яка є чимось унікальним для MCU, тут вистачає. А коли екшену немає, актори розігрують вдумливу драму, показуючи людяність своїх персонажів і б'ючись за свою культуру та ідентичність в світі, за що їм величезне спасибі, адже бездумних вибухів вистачає і в «Трансформерах», але вони вже всім давно набридли. 

На тлі інших фантастичних екшенів «Чорна пантера» є ковтком свіжого африканського повітря, просоченого інноваціями і традиціями. Це унікальний марвелівський фільм, де глядачеві випадає роль першовідкривача загадкової і прекрасної країни Ваканди і її приголомшливих людей. І після перегляду стає навіть шкода, що насправді цього королівства не існує на нашій планеті. Бо дуже хотілося б там побувати.

Бути королем і одночасно супергероєм під силу одиницям. Але у Т’Чалли в рукаві королівської мантії приховано чимало козирів, і вібраній – лише один з них.

9986 

Написати коментар

Написати коментар...
Написати коментар...

Читайте також: