Рецензія на фільм «Я, Тоня»
Скандальная фігуристка

9 лютого 2018,  15:54 | Рецензії | Автор: Елена Стрельбицкая

Коли дивишся фігурне катання по телевізору, здається, ніби спостерігаєш за балетом на льоду, тому не дивно, що за його лаштунками існує не менш жорстка конкуренція. Амбітні дівчата присвячують своє життя цьому суворому виду спорту, роблячи на льоду небезпечні трюки, невдале виконання яких може завершити їх кар'єру і поставити під загрозу здоров'я. Але кар'єра Тоні Гардінг постраждала не через погано виконаний елемент, а через причетність до нападу на свою головну конкурентку Ненсі Керріган. І у фільмі «Я, Тоня» вона представляє свою версію тих скандальних подій.

За екранізацію злетів і падінь знаменитої американської фігуристки взявся австралійський режисер Крейг Гіллеспі, чиїм кращим фільмом на сьогоднішній день залишається незвичайна історія кохання «Ларс і справжня дівчина». Він вже неодноразово пробував зняти хороший фільм про спорт, але фільми «Містер Простак» і «Рука на мільйон» так і не принесли йому ні визнання, ні великого прибутку. Тим не менш, Гіллеспі вирішив піти ва-банк і знову зануритися в спортивну тематику, адже, як кажуть, бог любить трійцю. І на третій раз йому нарешті пощастило – спортивний байопік «Я, Тоня» вихваляють американські критики, він подобається глядачам, а Кіноакадемія присуджує йому три номінації на «Оскар». Та чи дійсно заслуговує новий фільм Гіллеспі таких дифірамб?

Ім'я багатообіцяючою фігуристки Тоні Гардінг опинилося в Америці у всіх на вустах, після того як її колишній чоловік Джефф Гіллоулі і охоронець Шон Екардт організували напади на її конкурентку Ненсі Керріган. Під час підготовки до чемпіонату США 1994 року Ненсі вдарили битою по нозі, що змусило її вибути зі змагань, де згодом перемогла Гардінг. Незабаром обидві дівчини поїхали на Олімпіаду в Норвегію, де Ненсі отримала срібло, а Тоня – непризовое 8-е місце. Тоді Керріган їй утерла носа, а оскільки Гардінг по приїзду судили і виключили з Асоціації фігурного катання США, що поклало кінець її кар'єри у великому спорті, її єдиним способом отримати реванш виявився великий екран, і цим вирішив зайнятися байопік «Я, Тоня». Як не дивно, скандальна фігуристка не брала участі у створенні цього фільму ні в якості сценариста, ні в якості продюсера, але бажання реабілітувати її яскравий образ було таким сильним, що кінематографісти і без прохання Гардінг знову зробили її зіркою Америки. Адже дивитися на фігуристку з бідного передмістя, яка лається і стріляє з рушниці, набагато цікавіше, ніж на ідеальну спортсменку зі звичайної сім'ї, де ніхто нікого не бив.

Історію Тоні нам показують з самого дитинства, і такої долі, як у неї, з втікачем батьком і жорстокою матір'ю нікому не побажаєш, але у своєму бажанні викликати до неї силу-силенну співчуття творці фільму постійно виставляють Тоню «бідною жертвою обставин», у що, судячи з її жвавій поведінці і ставлення до тих же суддів на чемпіонатах, насилу віриться. Особливо в кінці, коли вона виходить на ринг. В результаті починаєш сильно сумніватися в щирості героїні, перестаєш вірити їй і її історії, якою вона спритно маніпулює (а варто пам'ятати, що «Я, Тоня» заснована в тому числі і на її інтерв'ю), і поки фільм підходить до свого драматичного фіналу, Тоня вже не викликає ні захоплення, ні співчуття, тільки роздратування від витраченого на її самозакохану особу часу.

Марго Роббі дуже вчасно зіграла Тоню після «Загону самогубців», де підкорила всіх в образі суперзлодійки Харлі Квінн. Не гаючи часу, актриса відразу ж почала доводити світові, що здатна бути не тільки королевою злочинного Готема, а і королевою драми, і роль Тоні, заради якої вона невпинно тренувалася на ковзанці, тут же окупилася, принісши актрисі першу номінацію на «Оскар». Окрім тренувань, Роббі пішла ще одну жертву, погодившись, щоб гримери і костюмери над нею вдосталь познущалися. Справжня Гардінг не була першою красунею міста, але була досить симпатичною дівчиною, що можна побачити на кадрах хроніки в кінці фільму. Та й зараз колишня фігуристка відмінно виглядає в свої 47. Так навіщо було перетворювати Роббі в деяких сценах на подобу Джокера? Це був перебір, хоча якщо б вона залишилася зі своєю звичайною зовнішністю, то ніхто б не повірив, що вона не вписується в ряд красунь-фігуристок в шикарних трико, і номінацію на «Оскар» навряд чи б вона отримала.

Набагато більше в образі Тоні сподобалася маленька МакКенна Грейс, особливо в сцені, де вона відомим жестом показує все, що думає про своїх уїдливих суперниць. Ось тут Тоня дійсно поставила їх на місце, не використовуючи слів.

Направила у великий спорт Тоню її мати ЛаВона, але навряд чи вона колись дочекається від дочки подяки, оскільки все, що вона заслужила через багато років знущань над Тонею, – це титул Найгірша мати десятиліття. Таких садисток, які ножами кидаються у своїх дочок, ще пошукати треба. І, як не дивно, Еллісон Дженні вже отримала за цю роль купу нагород, включаючи «Золотий глобус», і у неї є всі шанси взяти «Оскар». Вона не зіграла видатну, надихаючу, ту, що бореться проти дискримінаційних засад суспільства або іншої несправедливості жінку; вона зіграла жорстокого монстра, що зламав життя своєї дочки, і за це їй дають нагороди. У американців дійсно щось не так зі сприйняттям цього фільму, хоча, як каже Тоня, Америці потрібно когось любити і когось ненавидіти. А її мати ЛаВона повністю підпадає під другу вимогу американської публіки, за що Дженні і дадуть «Оскар».

На роль колишнього чоловіка Тоні Джеффа Гіиллоулі вибрали Себастьяна Стена, і, яким би чудовим актором він не був, тут ні секунди не віриться, що ось ця людина по-справжньому лупцював свою дружину. Як казав Станіславський: «Не вірю». У фільмі «Перший месник: Друга війна» Стен переконливо і зловісно зіграв лиходія Зимового солдата, але його Джефф на звання головного антагоніста історії ну ніяк не тягне. Це місце міцно застовпила за собою ЛаВона. Та й відносини Тоні і Джеффа з їх постійними бійками, розставаннями і примиреннями схожі на «Санта-Барбару». В інтерв'ю вона скаржиться, що він її бив, а потім нам показують, як вона знову і знову до нього повертається, коли їй потрібна його допомога і підтримка. Фільм намагається представити її сильною і гордою жінкою, але яка вона сильна, якщо дозволяє з собою так поводитися? Загалом, вони з Джеффом – ще та божевільна парочка.

Фільм «Я, Тоня» нагадує одну велику статтю в жовтій пресі, де до істини ви все одно не докопаєтеся. Учасники цих подій чудово вміють маніпулювати громадською думкою, і кожен з них намагається вийти сухим з води, переклавши відповідальність на когось іншого. В результаті у Гіллеспі вийшло «Шоу імені Тоні Гардінг», де вона знову отримує те, чого так давно хотіла – увагу і любов глядачів, про що сама тут відкрито і заявляє. Тому після перегляду байопіку «Я, Тоня» здається одним грандіозним фарсом і обдурюванням, на яке глядачів знову заманюють жагою дізнатися про брудні подробиці давнього спортивного скандалу.

Саундтрек фільму розрахований на масову аудиторію, і його творці не особливо дбали про те, щоб пісні підходили безпосередньо до історії Тоні, оскільки головна подія байопіка – напад на Ненсі – відбулося в 1990-х, а пісні родом з 1970-х, з дитинства головної героїні. Здається, що вони просто погуглили найпопулярніші хіти тих часів і зробили з них збірник «З 1970-х з любов'ю». Тут навіть звучить пісня групи Fleetwood Mac «The Chain», яка стала головною композицією «Вартових Галактики 2», але в історію Гардінг вона абсолютно не вписується. Зате такий саундтрек допоміг картині «Я, Тоня» сподобатися глядачам, адже якщо у фільмі звучить крута музика, то це автоматично робить крутим і сам фільм. На жаль, не в даному випадку.

Не всі люди, що матюкання, є крутими, як би сильно нам не намагався довести це фільм «Я, Тоня». Адже у фігурному катанні доводять свою перевагу не матом, а висококласним виконанням всіх елементів.

5193